Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yläsavolainen erikoisherkku sai nimisuojan – varhaisin julkaistu resepti 1930-luvulta

Muurinpohjalettu on monelle tuttu herkku. Nimisuojauksen sai Yläsavolainen muurinpohjalettu. Kuvituskuva.
Muurinpohjalettu on monelle tuttu herkku. Nimisuojauksen sai Yläsavolainen muurinpohjalettu. Kuvituskuva.
Julkaistu 14.02.2025 16:31

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Yläsavolainen muurinpohjalettu on nyt Suomen 15. nimisuojattu tuote.

Komissio on hyväksynyt Yläsavolainen muurinpohjalettu -nimen reksiteröinnin, tiedottaa Ruokavirasto.

Suojaus perustuu letun maineeseen perinteisenä yläsavolaisena erikoisherkkuna.

Nappaa resepti:  Hellapoliisin muurinpohjaletut

Varhaisin julkaistu resepti iisalmelaisesta juhannusherkusta eli Yläsavolaisesta muurinpohjaletusta löytyy Ruokaviraston mukaan vuoden 1933 Kotiliedestä, jossa annetaan letuille valmistusohje.

Tavallisista ohukaisista yläsavolaisen erikoisherkun erottaa letun pitsimäisyys, rapeus ja ohuus.

Lue myös:
Lettu-Enska paljastaa ylivoimaisen ohjeen muurinpohjalettuihin: "Rehellistä voita pitää olla"

Näin valmistat muurinpohjaletun oikeaoppisesti

Lettu valmistetaan maidosta tai laktoosittomasta maitojuomasta, ohrajauhoista, vehnäjauhoista, kananmunista ja suolasta. 

Herkulle on tunnusomaista ohut ja pitsimäinen rakenne, kauniin ruskea väri, mutta myös se, että tarjoilussa ensimmäinen paistopinta jätetään päällimmäiseksi.

Ruokavirasto kertoo, että muurinpohjaletut paistetaan valurautaisella pannulla niin, että taikina valuu reunoilta pannun keskelle päin. Tällöin niistä tulee muodoltaan soikeita. Paistamisessa käytetään voita tai laktoositonta voita. 

Lettujen koko voi vaihdella.

15 suomalaista nimitystä

Euroopan unionissa on suojattu tähän mennessä noin 3 600 nimitystä. Järjestelmässä on nyt 15 suomalaista rekisteröityä nimitystä. Aiemmin nimisuojauksen ovat saaneet muun muassa Aito saunapalvikinkku ja karjalanpiirakka.

Lue lisää: Kalakukko, sahti, lapin puikula – näiden suomalaisherkkujen nimet on suojattu

Nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Se myös lisää tuotteiden tunnettuutta sekä helpottaa markkinoinnissa. 

Kuluttajalle suojaus antaa lupauksen siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Lue myös: Aidon kalakukon määritelmä meni uusiksi – näin perinneherkkua saa jatkossa valmistaa

Katso myös: Tee itse mansikkahilloa lettujen seuraksi

1:00Tee itse mansikkahilloa! Näin helppoa se onKatso helppo ohje mansikkahilloon.

Lähde: Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Suomalainen mustikkaherkku pääsi tärkeälle listallePalkittu perunarieska halutaan EU:n nimisuojalistalleYläsavolaiselle "erikoisherkulle" haetaan EU:n nimisuojaaTiedätkö, mitä on "savolainen talakkuna"? Ruokavirasto hyväksyi sen arvostetulle listalleEU hyväksyi Suomeen uuden nimisuojatun tuotteen – "Merkittävä asia suomalaiselle ruokakulttuurille"Mitä yhteistä on Parman kinkulla, fetajuustolla ja karjalanpiirakalla? Suomalaisherkuista povataan vientivaltteja maailmalle
RuokaEUMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • 11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • 09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • 08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

  • Eilen17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta