Mainos

Oletko jo kokeillut? Yhdellä raaka-aineella parannat esimerkiksi perunoiden makua huomattavasti

Ruskistettu voi on ollut trendikästä jo pitkään. Se antaa niin makeille kuin suolaisillekin aterioille täyteläisen, pähkinäisen maun. 

Aiemmin ruskistettua voita ovat ylistäneet muun muassa suomalaiset ruokagurut Meri-Tuuli Väntsi ja Pipsa Hurmerinta. Aiheesta voit lukea lisää täällä.

Voin ruskistaminen perustuu siihen, että sulattaessasi voita pannulla maidon hera eroaa rasvasta ja ruskistuu. Koska maidon hera on rasvaa painavampaa, se vajoaa pannun tai kattilan pohjalle. Pannun lämpö paahtaa maidon heraa, joka muuttuu ruskeaksi ja saa pähkinäisen maun. Tätä prosessia kutsutaan myös maillard-reaktioksi.

Näin ruskistat voita

Aloita voin ruskistaminen sulattamalla voita kattilassa hellan keskilämmöllä. Vispaa voita sen sulaessa varmistaaksesi tasaisen ruskistumisen. Älä poistu hellan luota voin valmistuessa! Koko prosessin tulisi kestää vain viitisen minuuttia. Voi saattaa muuttua ruskistuneesta palaneeksi muutamassa sekunnissa.

Voi vaahtoaa hieman ennen kuin sen väri muuttuu. Kun voi on valmista, ota se välittömästi pois hellalta ja siirrä säilytysastiaan. Voi on valmista, kun väri on muuttunut rusehtavaksi ja se tuoksuu pähkinäiseltä. 

Mihin ruskistettua voita voi käyttää?

Ruskistettua voita voi käyttää kaikissa ruoissa, joihin voi sopii. Se käy niin ruoanlaittoon kuin leipomiseenkin.

Leivonnassa voi käyttää esimerkiksi suklaahippukekseissä tai kakkujen keksipohjissa. Ruoanlaitossa voita voi hyödyntää vaikkapa perunoiden tai kasvisten lisukkeena.

Etenkin leivonnassa kannattaa muistaa, että voin ruskistaminen haihduttaa siitä vettä. Ole siis tarkkana, että lisäät vielä erikseen menetetyn nesteen. Voissa on noin 20 prosenttia vettä, ja se kaikki haihtuu ruskistusprosessissa.

***

Videolla kokki Henri Alénin vinkit arkiruoan valmistukseen.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja