Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oletko jo kokeillut? Yhdellä raaka-aineella parannat esimerkiksi perunoiden makua huomattavasti

Ruskistettu voi valmistetaan voita sulattamalla ja paahtamalla. Kuvituskuva
Ruskistettu voi valmistetaan voita sulattamalla ja paahtamalla. KuvituskuvaShutterstock
Julkaistu 05.03.2020 20:00

Jenna Lakka

jenna.lakka@mtv.fi

Ruskistettu voi on ollut trendikästä jo pitkään. Se antaa niin makeille kuin suolaisillekin aterioille täyteläisen, pähkinäisen maun. 

Aiemmin ruskistettua voita ovat ylistäneet muun muassa suomalaiset ruokagurut Meri-Tuuli Väntsi ja Pipsa Hurmerinta. Aiheesta voit lukea lisää täällä.

Voin ruskistaminen perustuu siihen, että sulattaessasi voita pannulla maidon hera eroaa rasvasta ja ruskistuu. Koska maidon hera on rasvaa painavampaa, se vajoaa pannun tai kattilan pohjalle. Pannun lämpö paahtaa maidon heraa, joka muuttuu ruskeaksi ja saa pähkinäisen maun. Tätä prosessia kutsutaan myös maillard-reaktioksi.

Näin ruskistat voita

Aloita voin ruskistaminen sulattamalla voita kattilassa hellan keskilämmöllä. Vispaa voita sen sulaessa varmistaaksesi tasaisen ruskistumisen. Älä poistu hellan luota voin valmistuessa! Koko prosessin tulisi kestää vain viitisen minuuttia. Voi saattaa muuttua ruskistuneesta palaneeksi muutamassa sekunnissa.

Voi vaahtoaa hieman ennen kuin sen väri muuttuu. Kun voi on valmista, ota se välittömästi pois hellalta ja siirrä säilytysastiaan. Voi on valmista, kun väri on muuttunut rusehtavaksi ja se tuoksuu pähkinäiseltä. 

Mihin ruskistettua voita voi käyttää?

Ruskistettua voita voi käyttää kaikissa ruoissa, joihin voi sopii. Se käy niin ruoanlaittoon kuin leipomiseenkin.

Leivonnassa voi käyttää esimerkiksi suklaahippukekseissä tai kakkujen keksipohjissa. Ruoanlaitossa voita voi hyödyntää vaikkapa perunoiden tai kasvisten lisukkeena.

Etenkin leivonnassa kannattaa muistaa, että voin ruskistaminen haihduttaa siitä vettä. Ole siis tarkkana, että lisäät vielä erikseen menetetyn nesteen. Voissa on noin 20 prosenttia vettä, ja se kaikki haihtuu ruskistusprosessissa.

Katso resepti: Ruskistettu voi ja perunat

LUE MYÖS: Ravintolatasoista herkkua halvalla – järjettömän simppeli pastaruoka hurmaa: ”Todella tyydyttävää ja rauhoittavaa”

Lue kaikki lifestyle-artikkelit

Lähteet: The Kitchn, Ruokatieto Yhdistys ry

***

Videolla kokki Henri Alénin vinkit arkiruoan valmistukseen.

7:41Arkiruokaan iloa ja makua - Henri Alén

Lisää aiheesta:

Voiko maitotuotteita pakastaa? Varo näitä mokia, kun pakastat keittoaUnohtuiko vispikerma? Kokkiopettaja neuvoo, miten teet täysmaidosta kermavaahtoa – salaisuus piilee yhdessä ainesosassaHuippukokki Henri Alénin yhden raaka-aineen lisuke vie kielen mennessään – ”näkynyt laaturavintoloiden ruokalistoilla jo pitkään”Ruskea kastike – näin valmistat sen oikein ja saat siitä takuuvarmasti ruskeaa!Kokkien rakastama hittirasva, jota sinunkin täytyy kokeilla: Supervoi, joka päihittää oliiviöljyn ja tekee ruoasta täydellistä
RuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • Eilen17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!