Ruskistettu voi on ollut trendikästä jo pitkään. Se antaa niin makeille kuin suolaisillekin aterioille täyteläisen, pähkinäisen maun.
Aiemmin ruskistettua voita ovat ylistäneet muun muassa suomalaiset ruokagurut Meri-Tuuli Väntsi ja Pipsa Hurmerinta. Aiheesta voit lukea lisää täällä.
Voin ruskistaminen perustuu siihen, että sulattaessasi voita pannulla maidon hera eroaa rasvasta ja ruskistuu. Koska maidon hera on rasvaa painavampaa, se vajoaa pannun tai kattilan pohjalle. Pannun lämpö paahtaa maidon heraa, joka muuttuu ruskeaksi ja saa pähkinäisen maun. Tätä prosessia kutsutaan myös maillard-reaktioksi.
Näin ruskistat voita
Aloita voin ruskistaminen sulattamalla voita kattilassa hellan keskilämmöllä. Vispaa voita sen sulaessa varmistaaksesi tasaisen ruskistumisen. Älä poistu hellan luota voin valmistuessa! Koko prosessin tulisi kestää vain viitisen minuuttia. Voi saattaa muuttua ruskistuneesta palaneeksi muutamassa sekunnissa.
Voi vaahtoaa hieman ennen kuin sen väri muuttuu. Kun voi on valmista, ota se välittömästi pois hellalta ja siirrä säilytysastiaan. Voi on valmista, kun väri on muuttunut rusehtavaksi ja se tuoksuu pähkinäiseltä.
