Ruotsalaisprofessorin mukaan melkein mikä tahansa ruokaa voi pakastaa, mutta muutama nyrkkisääntö kannattaa silti pitää mielessä.
Ruotsalainen elintarvikehygienian professori Marie-Louise Danielsson-Tham antaa Aftonbladetin ruokasivuilla vinkkejään ruokien ja juomien pakastamiseen.
Hänen mukaansa ruoan pakastamisesta ei koskaan ole mitään vaaraa. Mitä tahansa ruokaa voi siis käytännössä pakastaa.
– Pakasta ja kokeile. Se mitä voi tapahtua on, että ruoan koostumuus voi muuttua. Keitetystä perunoista voi esimerkiksi tulla vetisiä, professori sanoo.
Lue myös: Yksinkertaisen nerokas niksi lasagnen valmistamiseen – "Miksen ole tajunnut tätä aikaisemmin?"
Voiko maitotuotteita pakastaa?
Päteekö sääntö todella myös maitotuotteisiin, eli voiko niitäkin pakastaa? Danielsson-Thamin mukaan kyllä, ainakin periaatteessa.
– Hapatettuihin maitotuottesiin saattaa tulla rakennemuutoksia. Creme fraiche toimii pakastamisen jälkeenkin edelleen hyvin, koska sitä käytetään yleensä ruoanlaitossa. Jos siitä tulee pakastimessa rakeista, kypsentäessä sitä ei enää huomaa.