Voiko maitotuotteita pakastaa?

Tiesitkö? Näin dippijauhe pitäisi sekoittaa kermaviiliin:"Miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin?" 0:27 Tiesitkö? Näin dippijauhe pitäisi sekoittaa kermaviiliin:"Miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin?"
KATSO MYÖS: Tiesitkö? Näin dippijauhe pitäisi sekoittaa kermaviiliin: "Miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin?"

Ruotsalaisprofessorin mukaan melkein mikä tahansa ruokaa voi pakastaa, mutta muutama nyrkkisääntö kannattaa silti pitää mielessä. 

Ruotsalainen elintarvikehygienian professori Marie-Louise Danielsson-Tham antaa Aftonbladetin ruokasivuilla vinkkejään ruokien ja juomien pakastamiseen.

Hänen mukaansa ruoan pakastamisesta ei koskaan ole mitään vaaraa. Mitä tahansa ruokaa voi siis käytännössä pakastaa.

– Pakasta ja kokeile. Se mitä voi tapahtua on, että ruoan koostumuus voi muuttua. Keitetystä perunoista voi esimerkiksi tulla vetisiä, professori sanoo.

Voiko maitotuotteita pakastaa?

Päteekö sääntö todella myös maitotuotteisiin, eli voiko niitäkin pakastaa? Danielsson-Thamin mukaan kyllä, ainakin periaatteessa.

– Hapatettuihin maitotuottesiin saattaa tulla rakennemuutoksia. Creme fraiche toimii pakastamisen jälkeenkin edelleen hyvin, koska sitä käytetään yleensä ruoanlaitossa. Jos siitä tulee pakastimessa rakeista, kypsentäessä sitä ei enää huomaa.

Myös Valion sivuilla kerrotaan, että suurimman osan maitotuotteista voi pakastaa. Jogurttia, viiliä ja piimää ei kuitenkaan suositella pakastettaviksi. Arlan mukaan tuorejuusto, rahka, jogurtti ja kermaviili eivät sellaisinaan kestä pakastusta. Niitä voi sen sijaan käyttää erilaisissa jälkiruoissa kuten mousseissa, jäädykkeissä ja tuorejuustoissa, jotka voi hyvin pakastaa.

Valion mukaan rasvaa sisältävät tuotteet säilyvät pakastimessa makunsa puolesta huonommin kuin vähärasvaiset. 

– Lyhytaikaisesti eli noin kuukauden ajan voi pakastaa kuohu- ja kahvikermoja, smetanaa, maitorahkaa, maitoa ja voita. Juustoja voi säilyttää pakkasessa noin kolme kuukautta. Kerran sulaneita tuotteita ei saa pakastaa uudelleen, Valiolta neuvotaan.

Näppärä vinkki kerman pakastamiseen

Professori Marie-Louise Danielsson-Thamilla on näppärä vinkki kerman pakastamiseen: purkin voi pakastaa sellaisenaan, ja kun kypsennettävään ruokaan tarvitaan loraus, voi pakkauksesta leikata sahalaitaveitsellä pienen palan.

 Lopun kerman voi sitten jättää pakastimeen. Leikattu pääty kannattaa peittää esimerkiksi foliolla ja laittaa pakkaus vielä pakastuspussiin.

– Sitten voit taas ottaa palan kermasta seuraavan kerran, kun tarvitset sitä vain lorauksen, professori vinkkaa.

Lähteet: Aftonbladet, Valio, Arla

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.