Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruskea kastike – näin valmistat sen oikein ja saat siitä takuuvarmasti ruskeaa!

Jauhelihakastiketta ja perunaa – maistuisiko sinullekin?
Jauhelihakastiketta ja perunaa – maistuisiko sinullekin?MTV
Julkaistu 07.11.2017 20:00

MTV LIFESTYLE

Osaatko sinä valmistaa perinteisen ruskean kastikkeen? 

MTV:n Makuja.fi-ruokasivustolla Sivumaku-blogia pitävä Jani Kinnunen pohti aiemmin, miksi tietyt ruokakysymykset kuumentavat suomalaisten tunteita. Yksi näistä kysymyksistä on ruskean kastikkeen valmistus: miten se valmistetaan oikeaoppisesti ja saako joukkoon lisätä soijakastiketta? 

Tässä ohje klassikkokastikkeen valmistamiseen: 

Voin ja jauhojen suhde erityisen tärkeä

Monen kastikkeen valmistus lähtee rouxista, eli voin ja jauhojen suhteesta litraa nestettä kohden. Suurin osa peruskastikkeista suurustetaan tämän voi-jauhoseoksen avulla. Roux sisältää aina saman verran jauhoja kuin voita, ja niiden määrä ratkaiseekin sen, mitä kastiketta ollaan valmistamassa. 

Kun haluat valmistaa maukasta ruskeaa kastiketta, voin ja jauhojen suhde on avain täydelliseen lopputulokseen.

Lisää neste lämpimänä!

Ruskeaa kastiketta valmistettaessa jauhojen ja voin suhde on sama. Litraa kohden nestettä laitetaan pannulle 1 desilitra voita ja 1 desilitra jauhoja. Jauhoja ruskistetaan pannulla voissa, jotta kastike saa kauniin värinsä. Jauhoja tulee myös sekoittaa ruskistettaessa. Pannu ei saa olla liian kuuma, jotta jauhot eivät pala.


Lisää seoksen sekaan kuuma neste pikku hiljaa ja sekoita hyvin. Ota huomioon, että nesteen tulee olla voi-jauhoseosta kuumempaa, jottei kastikkeeseen muodostuisi paakkuja.

Ruskea kastike valmistetaan perinteisesti veteen, mutta voit lisätä lopussa joukkoon myös esimerkiksi kermaa täyteläisyyttä antamaan. Nestettä voi myös maustaa  vaikka lihaliemellä, tai sitten perinteisesti suolalla ja pippurilla. 

***

0:34Porkkanainen jauhelikastike

Lisää aiheesta:

Teetkö näin, kun valmistat kastiketta? Jokaisen kotikokin olisi osattava!Oletko jo kokeillut? Yhdellä raaka-aineella parannat esimerkiksi perunoiden makua huomattavastiOsaatko tehdä ruskean kastikkeen? Moni sortuu yksinkertaiseen virheeseen – tässä oikea tapaParas ja helpoin tapa valmistaa ruskea kastike – oletko sinäkin tehnyt sen väärässä järjestyksessä?Tyypillinen virhe tekee soosista paakkuista – ethän sorru tähän ruskean kastikkeen valmistuksessa? Ruskean kastikkeen valmistus – varo virhettä, joka tekee soosista paakkuista!
Kastike lihalleMakuja