Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kokkien rakastama hittirasva, jota sinunkin täytyy kokeilla: Supervoi, joka päihittää oliiviöljyn ja tekee ruoasta täydellistä

Joko olet testannut kirkastettua voita ruoanlaitossa?
Joko olet testannut kirkastettua voita ruoanlaitossa?Shutterstock
Julkaistu 03.03.2017 11:30

MTV LIFESTYLE

Oletko sinä jo kuullut gheestä eli kirkastetusta voista? Gheen nimeen vannovat monet huippukokit ja rasva on yleistymässä kovaa vauhtia myös kotikeittiöissä. 

Tuore Bon Appetit -lehti kertoo, miksi kokit kokkaavat nyt kirkastetulla voilla ja miksi myös sinun pitäisi tehdä niin. 

Kirkastettu voi on 100%:n voiöljy, joka ei sisällä maitoproteiinia, vettä, suolaa eikä laktoosia. 100 grammaa kirkastettua voita sisältää energiaa 3700 kJ/ 900 kcal ja 100 grammaa rasvaa. Siinä ei ole lainkaan proteiineja eikä hiilihydraatteja. 

Ghee on jo yli tuhat vuotta vanha keksintö Intiasta, jossa lämpimän ilmaston vuoksi tarvittiin tavallista voita säilyvämpää rasvaa. Ghee on kirjaimellisesti kirkastettua voita, josta keitetään pois maitoproteiinit. Lopputuloksena saadaan pähkinäinen ja täyteläinen maku. Ilman maitoproteiinia, voi säilyy myös lämpimissä olosuhteissa mainiosti. Muun muassa Arla on tuonut markkinoille oman kirkastetun voinsa, jota voi säilyttää kotona huoneenlämmössä. Ghee on myös tärkeä osa intialaista ayurveda-kulttuuria.

Näin valmistuu kirkastettu voi:
Kirkastettu valmistetaan sulattamalla voi ensin kattilassa, jonka jälkeen sen annetaan seisoa muutaman minuutin. Tämän jälkeen sulan voin pinnalta kuoritaan vaahto pois ja kirkas voi kaadetaan erilliseen astiaan. Kattilan pohjalle jää sakkaa, joka sekin poistetaan. Laita kirkas voisula vielä kertaalleen hiljalleen kiehumaan 5-10 minuutiksi ja toista vaahdon sekä sakan poisto. Lopputuloksena saat kirkastettua voita.

– Kirkastettu voi eli ghee valmistetaan poistamalla voista maidon proteiini ja vesi. Jäljelle jää tällöin puhdas laktoositon voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja. Kirkastettu voi on erinomainen apu kaikessa paistamisessa. Sillä saa aikaan kauniin kullanruskean paistopinnan ja mehukkaan lopputuloksen, Arlalta kerrotaan.

Miksi kirkastettu voi on parempaa?

Mikä gheestä tekee sitten erityisen keittiössä? Kokkien mukaan sen hyödyt piilevät maussa, monikäyttöisyydessä sekä kyvyssä kestää korkeita kuumennuslämpötiloja.

– Oliiviöljystä tulee kitkerää, rypsiöljy puolestaan ei muuta makuaan paistuessaan. Mutta jos käytät kirkastettua voita ja laitat sitä pannulle ennen kuin heität sekaan sipulit ja valkosipulit, se antaa ruoalle hieman pähkinäisemmän ja rikkaamman maun. Se tuo ruokaan syvyyttä, kokki Charlie Yusta ylistää.

Kirkastetun voin nimeen vannovat myös muun muassa paleoruokavaliota noudattavat, jotka käyttävät gheetä esimerkiksi kahviin. Kirkastetun voin väitetään jopa auttavan kehoa sulattamaan proteiinia tehokkaammin. Se antaa ruoille ja ruomille kermaisuutta ilman laktoosia.

Näin valmistuu aito ghee:

Ayurveda-terveyskonsultti Ossi Viljakainen kertoo Valion sivuilla:

– Gheessä voita keitetään niin kauan, että proteiini goaguloituu ja kokkaroituu, ja maitosokeri karamellisoituu kiinteäksi sekoittuen yhdessä maitohapon kanssa pohjalle laskeutuvaksi sakeaksi sakaksi. Kun täysin kiehunut ghee on valmis, muodostuu vaahdon reunaan aavistuksen verran toffeen ruskeaa väriä. Tämä on merkkinä siitä, että kaikki vesi on haihtunut, ja voiöljyn lämpötila on alkanut kohoamaan yli 100°C:n. Kattila otetaan pois liedeltä, ja suodatetaan pieniin lasipurkkeihin, jotka suljetaan kansilla ilmatiiviisti. Tämä oikea ghee säilyy valolta suojattuna hyvin pitkiä aikoja, ja on täysin laktoositonta.

Lähde: Bonappetit, Arla, Valio

***

0:47Näin teet maistuvan munakahvin kotona

Lisää aiheesta:

Yllättävä korvike parmesaanille ja tofusta helposti rapeampaa – ota talteen kasvisruokaniksit!Unohtuiko vispikerma? Kokkiopettaja neuvoo, miten teet täysmaidosta kermavaahtoa – salaisuus piilee yhdessä ainesosassaOletko jo kokeillut? Yhdellä raaka-aineella parannat esimerkiksi perunoiden makua huomattavasti10 herkullista vinkkiä täydelliseen munakokkeliin – mikä vinkeistä on oma suosikkisi?Tee näistä tutuista aineksista entistä parempaa arkiruokaa – salaisuus piilee valmistustavassaNyt on kuumaa! Terveellinen superjuoma korvaa kahvin ja antaa energiaa koko päiväksi
RasvaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Rasva
  • 19.02.202015:36
    Ravinto

    Varoituksen saanut kohulääkäri Antti Heikkilä suositteli kookosöljyä leukemiapotilaalle – Tyrmää kantelijoiden kritiikin: "Kiusaajaryhmään kuuluvia trolleja"

  • 21.11.201711:11
    Laihdutus

    Totuus sokerista ja rasvasta: Professori tyrmää väitteen, johon ihmiset yhä uskovat – "se ei laihduta!"

  • 14.11.201720:00
    Pikaruoka

    5 asiaa, jotka rasvainen ruoka tekee kehollesi

  • 03.11.201710:19
    Pikaruoka

    Tästä syystä McDonald'sin ranskalaiset maistuivat paremmilta lapsena: "Ei vain pilannut ranskalaisia, vaan teki niistä samalla epäterveellisempiä"

  • 21.10.201709:30
    Avokado

    Hitti vai huti? Nyt kauppoihin saapuu kevytavokado