Oletko sinä jo kuullut gheestä eli kirkastetusta voista? Gheen nimeen vannovat monet huippukokit ja rasva on yleistymässä kovaa vauhtia myös kotikeittiöissä.
Tuore Bon Appetit -lehti kertoo, miksi kokit kokkaavat nyt kirkastetulla voilla ja miksi myös sinun pitäisi tehdä niin.
Kirkastettu voi on 100%:n voiöljy, joka ei sisällä maitoproteiinia, vettä, suolaa eikä laktoosia. 100 grammaa kirkastettua voita sisältää energiaa 3700 kJ/ 900 kcal ja 100 grammaa rasvaa. Siinä ei ole lainkaan proteiineja eikä hiilihydraatteja.
Ghee on jo yli tuhat vuotta vanha keksintö Intiasta, jossa lämpimän ilmaston vuoksi tarvittiin tavallista voita säilyvämpää rasvaa. Ghee on kirjaimellisesti kirkastettua voita, josta keitetään pois maitoproteiinit. Lopputuloksena saadaan pähkinäinen ja täyteläinen maku. Ilman maitoproteiinia, voi säilyy myös lämpimissä olosuhteissa mainiosti. Muun muassa Arla on tuonut markkinoille oman kirkastetun voinsa, jota voi säilyttää kotona huoneenlämmössä. Ghee on myös tärkeä osa intialaista ayurveda-kulttuuria.
Näin valmistuu kirkastettu voi:
Kirkastettu valmistetaan sulattamalla voi ensin kattilassa, jonka jälkeen sen annetaan seisoa muutaman minuutin. Tämän jälkeen sulan voin pinnalta kuoritaan vaahto pois ja kirkas voi kaadetaan erilliseen astiaan. Kattilan pohjalle jää sakkaa, joka sekin poistetaan. Laita kirkas voisula vielä kertaalleen hiljalleen kiehumaan 5-10 minuutiksi ja toista vaahdon sekä sakan poisto. Lopputuloksena saat kirkastettua voita.
