Oletko hoksannut? Näin kuivahtaneille ruisleiville kannattaa tehdä: "Maistuu erityisen aromikkaalta"

Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä? 0:33 Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?
KATSO MYÖS VIDEO: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?

Jos rakastat ruisleipää ja puuroa, tätä Maa- ja kotitalousnaisten hävikkivinkkiä kannattaa testata!

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla maanantaina kerrottiin, syyskuussa vietetään perinteiseen tapaan samanaikaisesti hävikkiviikkoa ja leipäviikkoa. Nämä teemaviikot nivoutuvat osin myös yhteen, sillä leipä on yksi yleisimpiä hävikkiin päätyviä raaka-aineita. 

Leipomoyritys Vaasanilta muistutettiin, miksi hävikin torjunta erityisesti leivän osalta kannattaa.

– Kun leipä päätyy roskiin, kaikki viljan kasvattamiseksi sekä leivän leipomiseksi ja kuljettamiseksi käytetyt raaka-aineet ja energia on kulutettu turhaan. Kiihtyvä inflaatio ja heikentyvä ostovoima korostavat hävikin torjunnan roolia entisestään, totesi Vaasan Oy:n liiketoimintajohtaja Minna Cousins tiedotteessa.

Cousins muistutti myös, millainen ympäristökuorma yhdestä biojätteeseen heitetystä ruispalaleivästä syntyy.

Hävikkiviikko on hyvä heräte jokaiselle

Nyt Maa- ja kotitalousnaiset nostaa esiin hävikin hyödyntämisen mahdollisuudet. Yhdistyksen mukaan hävikkiviikko on hyvä heräte jokaiselle ja mainio tilaisuus kerrata esimerkiksi elintarvikkeiden päiväysmerkinnät.

Parasta ennen -päiväys ei todellakaan ole sama asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Maa- ja kotitalousnaiset muistuttaa, että moni tuote säilyy erinomaisena pitkään parasta ennen -päiväyksen mentyäkin. 

MKN Keskus ry:n kehityspäällikkö Marita Suontausta suosittelee vähentämään hävikkiä käyttämällä jääkapissa olevia ruoka-aineita luovasti. 

– Munakkaat, pyttipannu, wokit ja keitot ovat hyviä ruokia silloin, kun jääkaapissa on paljon monenlaista pientä, joista yhdessä tulee uusi hyvä ateria. Kuivahtaneesta leivästä ja pullasta saa myös monia herkkuja, Suontausta vinkkaa tiedotteessa.

Testaa aromikasta leipäpuuroa

Kuivahtaneista leivistä voi valmistaa vaikka lämpimiä voileipiä tai sitten Maa- ja kotitalousnaisten suosittelemaa leipäpuuroa.

– Leipäpuuroon kuivahtaneet ruisleivät uppoavat kätevästi. Puuro maistuu erityisen aromikkaalta, koska hapatettu ruisleipä antaa puuroon makua. Keittoaika on lyhyempi kuin jauhoista tehdyllä ruismarjapuurolla.

1 l vettä
300 g kuivuneita ruisleivän palasia
4 dl g puolukoita tai 2 dl puolukkasurvosta
1,5 dl sokeria tai maun mukaan
(ripaus suolaa)

  1. Paloittele leipäviipaleet veteen ja liota niitä kuivuudesta riippuen 0,5 - 2 tuntia.
  2. Keitä ruisleivän palasia hiljalleen vedessä välillä sekoitellen kunnes ne pehmenevät.
  3. Lisää sokeroidut puolukat. Anna hetki kiehahtaa.
  4. Jos leivät eivät hajoa riittävästi tai haluat aivan tasaista puuroa, soseuta sauvasekoittimella.
  5. Lisää tarvittaessa sokeria ja tarkista suola.

Leivän määrä voi vaihdella riippuen leivän kuivuudesta. Lisää puuroon vettä, jos se tuntuu liian paksulta. Myös mustikat sopivat hyvin tähän puuroon, käytä niitä hieman puolukoita enemmän, koska mustikat ovat miedomman makuisia. Lisää sokeria aluksi vähemmän.

Testaa myös mahtava hävikkileipäohjetta: Lämminleipäpelti eli lämppärit pellillä


Katso myös video: Katja vinkkaa, miten tehdään järjettömän hyvää paistettua kaurapuuroa: "Parasta ikinä"

Katja vinkkaa, miten tehdään järjettömän hyvää paistettua kaurapuuroa: ”Parasta ikinä” 0:41
Ylijääneen kaurapuuron voi paistaa!


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!