Ethän heitä leipää roskiin? Moni ei ajattele seurauksia: "Yksikin biojätteeseen heitetty pala ruisleipää aiheuttaa…"

Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta 0:26 Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta
KATSO MYÖS VIDEO: Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta

Leipomoyritys Vaasanilta muistutetaan leipä- ja hävikkiviikolla, miksi leipää ei kannata heittää roskiin. 

Kuten jo aiemmin kerroimme, syyskuussa vietetään samanaikaisesti sekä hävikki- että leipäviikkoa. Nämä teemaviikot nivoutuvat osin myös yhteen, sillä leipä on yksi yleisimpiä hävikkiin päätyviä raaka-aineita. Suomalaiset kotitaloudet heittävät vuosittain noin 500 miljoonan euron arvosta ruokaa roskiin. 

Paljon menee hukkaan roskiin heitetyn leivän mukana

Leipomoyritys Vaasanilta muistutetaan, miksi hävikin torjunta erityisesti leivän osalta kannattaa.

– Kun leipä päätyy roskiin, kaikki viljan kasvattamiseksi sekä leivän leipomiseksi ja kuljettamiseksi käytetyt raaka-aineet ja energia on kulutettu turhaan. Kiihtyvä inflaatio ja heikentyvä ostovoima korostavat hävikin torjunnan roolia entisestään, toteaa Vaasan Oy:n liiketoimintajohtaja Minna Cousins tiedotteessa.

Vaasanin teettämien tutkimusten mukaan suomalaiskuluttajat ovat kuitenkin systemaattisesti vähentäneet kotona syntyvää leipähävikkiä. Ensimmäisenä tutkimusvuonna 2017 useampi kuin joka neljäs vastaaja ilmoitti heittävänsä leipää roskiin viikoittain, kun toissa vuonna sitä teki enää 16 prosenttia vastaajista.

"Yksikin biojätteeseen heitetty pala ruisleipää aiheuttaa sen muovipakkauksen valmistusta suuremman ympäristökuorman"

Leipähävikin estämiseksi on tehtävä töitä myös leivän oikeanlaisen säilyttämisen osalta. Kun leipää ostaa kaupasta, kannattaa ne kotonakin säilyttää omissa pusseissan. Vaasanin Minna Cousinsin mukaan muovinen leipäpussi on edelleen turvallisin ja tehokkain tuoreuden takaaja. 

Kuluttaja-lehden ylläpitämän Hävikkiviikko.fi -sivuston mukaan talouden tyyppi vaikuttaa ruokahävikin muodostumiseen. Yksin asuva nainen heittää selkeästi eniten ruokaa pois, mutta myös lapsiperheet tuottavat paljon hävikkiä.

Hiilijalanjälkeä pienentääkseen kannattaa muovista leipäpussia käyttää monta kertaa uudelleen erilaisiin kodin tarpeisiin.

– Yksikin biojätteeseen heitetty pala ruisleipää aiheuttaa sen muovipakkauksen valmistusta suuremman ympäristökuorman. Muovin hyvät ominaisuudet omaavia uusia pakkausmateriaaleja on toki kehitteillä ja uskon, että näemme niitä pian käytössäkin, Cousins summaa.

Viisi vinkkiä leipähävikin vähentämiseen

Vaasan listasi viisi vinkkiä, joiden avulla voit vähentää kotona syntyvää leipähävikkiä.

  1. Suunnittele viikon ruokalista ja osta vain sen verran, kuin jaksat syödä. Valitse omaan tarpeeseesi sopivankokoinen leipäpussi.
  2. Säilytä oikein. Muovinen leipäpussi säilyttää leivän tuoreena pisimpään ja kestävää pussia voi sen jälkeen käyttää uudelleen, vaikka eväspussina. Lopuksi pussi kuuluu muovinkeräykseen.
  3. Pidennä leivän käyttöaikaa pakastamalla osa leivästä. Sulatus on helppoa huoneenlämmössä tai paahtimessa, jolloin saat pöytään aina lämmintä leipää.
  4. Käytä kuivahtanut leipä esimerkiksi krutonkeina tai piirakkapohjana, tai jauha se korppujauhoiksi. Kauraleipää voi lisätä sellaisenaan smoothien sekaan. Klassikkojälkkärit Pappilan hätävara, pullavanukas ja köyhät ritarit voi kaikki loihtia hieman kuivahtaneesta leivästä.
  5. Osta laputettuja ja alennettuja tuotteita kaupan poistohyllystä tai hävikkisovelluksen kautta ja käytä heti.

Testaa myös mahtava hävikkileipäohjetta: Lämminleipäpelti eli lämppärit pellillä


Katso myös: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?

Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä? 0:33
Tämä kikka helpottaa leivän voitelua.

Lähde: Vaasan

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!