Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jos leipä ehtii kuivahtaa, tee sille näin

2:19Nerokas tapa hyödyntää kuivahtanut leipä – maistuu erityisesti aamujogurtin kanssaKATSO VIDEO: Kuivahtaneesta leivästä herkullinen lisuke – katso videolta vinkki!
Julkaistu 18.09.2023 12:27

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kuivahtanutta leipää ei kannata heittää roskiin. 

Syyskuussa vietetiin jälleen samanaikaisesti sekä kansallista hävikkiviikkoa että leipäviikkoa. Annoimme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla erilaisia vinkkejä hävikin välttämiseen ja kerroimme muun muassa, voiko saman pussin leipiä vielä syödä, jos yksi leivistä on homeessa.

5 tapaa hyödyntää kuivunut leipä:

  • Paista lämpimiä voileipiä
  • Tee krutonkeja pannulla
  • Kokeile itse tehtyä leipägranolaa
  • Kokkaa leipäpuuroa tai leipäressua
  • Raasta korppujauhoksi

Yksi tapa välttää leipähävikkiä on tietysti leivän pakastaminen, jolloin leipää voi sulattaa ja käyttää vaikka viipale kerrallaan. Jos leipä on kuitenkin jo ehtiny kuivahtaa tai on jo saavuttanut parasta ennen -päivämääränsä, sitä ei välttämättä kannata enää heittää pakastimeen. 

Lue myös: Suomalainen erikoisuus on leipähyllyjen hittituote – tiesitkö tätä ruisleivästä? 

Kuivahtaneesta leivästä voi tehdä vaikka puuroa

mkn_leipapuuro_kuvaaja_helenavelin

Kuivahtanutta känttyä ei myöskään ole syytä heittää roskiin, sillä leivästä voi vielä jatkojalostaa erilaisia ruokia. Kuivasta patongista saa kätevästi raastettua korppujauhoja ja muut leivät hyödynnät helposti lämpimiin voileipiin tai köyhiin ritareihin.

Mutta tiesitkö, että kuivahtaneesta ruisleivästä voi tehdä myös puuroa? Testaa Maa- ja kotitalousnaisten suosittelemaa leipäpuuroa.

– Leipäpuuroon kuivahtaneet ruisleivät uppoavat kätevästi. Puuro maistuu erityisen aromikkaalta, koska hapatettu ruisleipä antaa puuroon makua. Keittoaika on lyhyempi kuin jauhoista tehdyllä ruismarjapuurolla, Maa- ja kotitalousnaiset vinkkasi viime vuonna. 

1 l vettä
300 g kuivuneita ruisleivän palasia
4 dl g puolukoita tai 2 dl puolukkasurvosta
1,5 dl sokeria tai maun mukaan
(ripaus suolaa)

  1. Paloittele leipäviipaleet veteen ja liota niitä kuivuudesta riippuen 0,5 - 2 tuntia.
  2. Keitä ruisleivän palasia hiljalleen vedessä välillä sekoitellen kunnes ne pehmenevät.
  3. Lisää sokeroidut puolukat. Anna hetki kiehahtaa.
  4. Jos leivät eivät hajoa riittävästi tai haluat aivan tasaista puuroa, soseuta sauvasekoittimella.
  5. Lisää tarvittaessa sokeria ja tarkista suola.

Leivän määrä voi vaihdella riippuen leivän kuivuudesta. Lisää puuroon vettä, jos se tuntuu liian paksulta. Myös mustikat sopivat hyvin tähän puuroon, käytä niitä hieman puolukoita enemmän, koska mustikat ovat miedomman makuisia. Lisää sokeria aluksi vähemmän.

Mitä muuta kuivahtaneesta leivästä voi tehdä? Katso yllä olevalta videolta!

Lue myös: Vappu Pimiän hittisämpylät: Nerokas valmistuskikka selittää suosion

Lisää aiheesta:

Kotitaloustuntien klassikko! Teeleivistä entistäkin parempia simppelillä kikallaHelppo ja kekseliäs tapa tehdä puuroa! Oletko hoksannut? Näin kuivahtaneille ruisleiville kannattaa tehdä: "Maistuu erityisen aromikkaalta"Teitkö sinäkin näitä kotitaloustunnilla? Legendaariset leivät valmistuvat hetkessäAmmattilaisen vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Näin leivot ruisleivän itse juurestaTOP 10: Yksinkertaiset tavat säästää rahaa ruoanlaitossa ja leivonnassa
LeipäRuokaMakuja
Ruisleivästä valmistuu maukas leipäpuuro.Maa- ja kotitalousnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • 9.9.07:43
    Ruoka

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi

  • 4.9.07:42
    Ruoka

    Selkeä muutos suomalaisten leivänpäällisissä