Yksi tapa välttää leipähävikkiä on tietysti leivän pakastaminen, jolloin leipää voi sulattaa ja käyttää vaikka viipale kerrallaan. Jos leipä on kuitenkin jo ehtiny kuivahtaa tai on jo saavuttanut parasta ennen -päivämääränsä, sitä ei välttämättä kannata enää heittää pakastimeen.
Ruisleivästä valmistuu maukas leipäpuuro.Maa- ja kotitalousnaiset
Kuivahtanutta känttyä ei myöskään ole syytä heittää roskiin, sillä leivästä voi vielä jatkojalostaa erilaisia ruokia. Kuivasta patongista saa kätevästi raastettua korppujauhoja ja muut leivät hyödynnät helposti lämpimiin voileipiin tai köyhiin ritareihin.
Mutta tiesitkö, että kuivahtaneesta ruisleivästä voi tehdä myös puuroa? Testaa Maa- ja kotitalousnaisten suosittelemaa leipäpuuroa.
– Leipäpuuroon kuivahtaneet ruisleivät uppoavat kätevästi. Puuro maistuu erityisen aromikkaalta, koska hapatettu ruisleipä antaa puuroon makua. Keittoaika on lyhyempi kuin jauhoista tehdyllä ruismarjapuurolla, Maa- ja kotitalousnaiset vinkkasi viime vuonna.
1 l vettä 300 g kuivuneita ruisleivän palasia 4 dl g puolukoita tai 2 dl puolukkasurvosta 1,5 dl sokeria tai maun mukaan (ripaus suolaa)
Paloittele leipäviipaleet veteen ja liota niitä kuivuudesta riippuen 0,5 - 2 tuntia.
Keitä ruisleivän palasia hiljalleen vedessä välillä sekoitellen kunnes ne pehmenevät.
Lisää sokeroidut puolukat. Anna hetki kiehahtaa.
Jos leivät eivät hajoa riittävästi tai haluat aivan tasaista puuroa, soseuta sauvasekoittimella.
Lisää tarvittaessa sokeria ja tarkista suola.
Leivän määrä voi vaihdella riippuen leivän kuivuudesta. Lisää puuroon vettä, jos se tuntuu liian paksulta. Myös mustikat sopivat hyvin tähän puuroon, käytä niitä hieman puolukoita enemmän, koska mustikat ovat miedomman makuisia. Lisää sokeria aluksi vähemmän.
Mitä muuta kuivahtaneesta leivästä voi tehdä? Katso yllä olevalta videolta!