Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ammattilaisen vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Näin leivot ruisleivän itse juuresta

6:24Leipää juuresta
Julkaistu 04.03.2019 12:35

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Taikinajuuri on vanha leivän valmistus- ja kohotusmenetelmä. Huomenta Suomen lähetyksessä annettiin vinkkejä leipäjuuren valmistukseen Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö Helena Velinin voimin.

Leipä on aihe, joka puhuttaa suomalaisten keskuudessa vuodesta toiseen. Vielä muutama vuosi sitten karppaamisen kulta-aikana leipää kartettiin, mutta nyt leipä on taas muodissa: leipä nähdään nykyään hyvänä kuidun lähteenä ja herkullisena harrastuksena. Yhä useampi suomalainen onkin hurahtanut juurileivän leivontaan.

– Jos sosiaalista mediaa on uskominen, siellä näkee nyt paljon vaalean juurileivän leivontaa. Hapattaminen antaa ainutlaatuista makua niin vaalean kuin tumman leivän, mutta myös pullan leivontaan, Helena Velin kertoo.

Sen lisäksi, että leivän leipominen on herkullista puuhaa, käsillä tekeminen on hyvää vastapainoa työelämälle.

LUE LISÄÄ HAPANJUURIELIVÄSTÄ: Terveellisempi ja ravintorikkaampi vaihtoehto – tämä leipä sopii myös herkkävatsaisille

– Monet vanhat asiat tulevat uudestaan esille, ja taas ollaan kiinnostuneita säilönnästä ja leivän leipomisesta. Ihmiset haluavat uusia elämyksiä, ja mikä sen mukavampaa kuin opettaa näitä taitoja lapsille, Velin kertoo.

Hapatus lähtee käyntiin lämpimässä paikassa

Velinin mukaan Suomessa on yli 100 vuotta vanhoja juuria, jotka ovat siirtyneet sukupolvilta toisille. Jos juurta ei saa mistään hankittua, ei hätää, sillä sen voi tehdä hyvin myös itse. 


Taikinajuuri happamalle ruisleivälle:

1 viipale (vähintään 10 g) hapanta ruisleipää
3 dl vettä
n. 2 dl ruisjauhoja

Leikkaa leipäviipaleesta kuoret pois tai koverra pehmeää leivän sisusta. Murenna kulhoon, lisää haalea vesi ja vatkaa joukkoon ruisjauhoja, jotta saat vellimäisen seoksen. Anna seoksen seistä 25–30 asteessa 2–4 vuorokautta. Lisää pari kertaa vuorokaudessa tilkka lämmintä vettä ja ripaus jauhoja. 

Valmis juuri kuplii voimakkaasti ja tuoksuu happamalle. Jatkoa varten taikinajuuri kannattaa ottaa talteen leipätaikinasta ennen taikinan alustamista. Mitä useammin leipoo, sen paremmaksi juuri tekeytyy.

Kun juuri on valmis, voit siirtyä leipomaan. Juureen leivotun ruisleivän reseptin löydät täältä.

Lisää aiheesta:

Oletko hoksannut? Näin kuivahtaneille ruisleiville kannattaa tehdä: "Maistuu erityisen aromikkaalta"Arja lisää lähes aina leipään ainesosan, jota moni ei tule ajatelleeksi: "Sadan leivän kokemuksella sanon, että tulee parempaa"Arja lisää lähes aina leipään yhden ainesosan, jota et varmasti ole tullut ajatelleeksi: "Sadan leivän kokemuksella sanon, että tulee parempaa"Yksi leipä on nyt ylitse muiden Suomessakin: Rapea kuori, pehmeä sisus ja voittamaton maku – ja näin sen leipominen onnistuu sinultakin Uusi leipätrendi valtaamassa Suomen: "Maku on ihan erilainen kuin teollisessa leivässä"Näillä vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Leivo itse ruisleipää!
Huomenta SuomiLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi
  • 1.11.15:45
    Mielenterveys

    Mielenterveysomainen: Kiinnitä huomiota tähän hälytysmerkkiin omassa jaksamisessasi

  • 31.10.16:01
    Stressi

    Murehditko liikaa? Harri Gustafsberg neuvoo, kuinka huoliajattelun kierteestä voi vapautua

  • 28.10.18:50
    Syöpä

    Rinnat pitää tutkia joka kuukausi – näin teet sen oikein kotona

  • 24.10.12:51
    Ihonhoito

    Asiantuntijat varoittavat kosmetiikan karkkituotteista: "Erityisen haitallisia nuorille"

  • 23.10.18:50
    Vanhukset

    Ikäraja 100 vuotta – näiden teräsmiesten kuntopiiriin ei kuka tahansa pääse