6:24

Ammattilaisen vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Näin leivot ruisleivän itse juuresta

Taikinajuuri on vanha leivän valmistus- ja kohotusmenetelmä. Huomenta Suomen lähetyksessä annettiin vinkkejä leipäjuuren valmistukseen Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö Helena Velinin voimin.

Leipä on aihe, joka puhuttaa suomalaisten keskuudessa vuodesta toiseen. Vielä muutama vuosi sitten karppaamisen kulta-aikana leipää kartettiin, mutta nyt leipä on taas muodissa: leipä nähdään nykyään hyvänä kuidun lähteenä ja herkullisena harrastuksena. Yhä useampi suomalainen onkin hurahtanut juurileivän leivontaan.

– Jos sosiaalista mediaa on uskominen, siellä näkee nyt paljon vaalean juurileivän leivontaa. Hapattaminen antaa ainutlaatuista makua niin vaalean kuin tumman leivän, mutta myös pullan leivontaan, Helena Velin kertoo.

Sen lisäksi, että leivän leipominen on herkullista puuhaa, käsillä tekeminen on hyvää vastapainoa työelämälle.

– Monet vanhat asiat tulevat uudestaan esille, ja taas ollaan kiinnostuneita säilönnästä ja leivän leipomisesta. Ihmiset haluavat uusia elämyksiä, ja mikä sen mukavampaa kuin opettaa näitä taitoja lapsille, Velin kertoo.

Hapatus lähtee käyntiin lämpimässä paikassa

Velinin mukaan Suomessa on yli 100 vuotta vanhoja juuria, jotka ovat siirtyneet sukupolvilta toisille. Jos juurta ei saa mistään hankittua, ei hätää, sillä sen voi tehdä hyvin myös itse. 

Taikinajuuri happamalle ruisleivälle:

1 viipale (vähintään 10 g) hapanta ruisleipää
3 dl vettä
n. 2 dl ruisjauhoja

Leikkaa leipäviipaleesta kuoret pois tai koverra pehmeää leivän sisusta. Murenna kulhoon, lisää haalea vesi ja vatkaa joukkoon ruisjauhoja, jotta saat vellimäisen seoksen. Anna seoksen seistä 25–30 asteessa 2–4 vuorokautta. Lisää pari kertaa vuorokaudessa tilkka lämmintä vettä ja ripaus jauhoja. 

Valmis juuri kuplii voimakkaasti ja tuoksuu happamalle. Jatkoa varten taikinajuuri kannattaa ottaa talteen leipätaikinasta ennen taikinan alustamista. Mitä useammin leipoo, sen paremmaksi juuri tekeytyy.

Kun juuri on valmis, voit siirtyä leipomaan. Juureen leivotun ruisleivän reseptin löydät täältä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja