Nyt kannattaa syödä tätä vähärasvaista ja maukasta kalaa! Oli myös Martti Ahtisaaren lempiruokaa

Ahvenfileet ja perunamuusi, ahven
Paistetut ahvenfileet maistuvat esimerkiksi perunamuusin kanssa. MTV

Edesmennyt presidentti Martti Ahtisaari tunnettiin erityisesti yhden tietyn kalaruoan ystävänä.

Presidentti Martti Ahtisaari siunataan haudan lepoon perjantaina 10.11.2023. Valtiollisia hautajaisia seurataan MTV3-kanavalla ja MTV Uutisten sivuilla.

Lokakuun puolivälissä 86-vuotiaana menehtynyt Ahtisaarit toimi tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000. Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008.

Presidentit kotimaisen ruoan sanansaattajina

Monet Suomen presidentit ovat puhuneet kotimaisen ruoan puolesta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on muistuttanut aiemmin ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

– Parhaalta kokilta jää vähiten hävikkiä. Sukupolvelleni opetettiin, että on suorastaan syntiä heittää ruokaa hukkaan. Siinä oli viisaampi neuvo kuin mitä ehkä neuvojat tiesivätkään, presidentti Niinistö totesi vuonna 2022 hävikkiwebinaarissa.

Presidentti Tarja Halonen jakoi sen sijaan aikoinaan reseptin yhteen arkiruokasuosikkiinsa, helppoon kanakastikkeeseen.

Myös kotimainen kala on lukeutunut monen presidenttimme ruokasuosikkeihin. Kekkonen jopa keksi nimen kirjolohelle.

Ahtisaari rakasti ahvenfileitä

Presidentti Martti Ahtisaari arvosti erityisesti kansalliskalaamme ahventa. Tasavallan presidentin nettisivuilla Ahtisaari mainitsi aikoinaan lempiruoakseen ahvenfileet.

Ahven on vähärasvainen kala, jonka liha on vaaleaa ja maukasta. Kalaneuvokselta muistutetaan, että parhaimmillaan ahven on todellista pikaruokaa.

Tiesitkö? Ahvenfileen saa ruodottomaksi pöksyttämällä sen. Pöksyttäminen tarkoittaa lihasruotojen poistamista v-mallisella viillolla. Ahvenfileen pöksyttäminen neuvotaan muun muassa tällä Kalatalouden Keskusliiton videolla.

– Kokemattomalta kokilta ahvenen fileointi saattaa vaatia vähän harjoitusta, mutta siistit fileet loihdit kunnollisilla välineillä. Laita fileet pannulle tai uuniin ja ruoka onkin jo kohta valmista.

Ahvenista voi valmistaa myös keittoa tai kalan voi halutessaan savustaa.

Pyydetyn ahvenen paras sesonki on huhti–toukokuussa ja syys–lokakuussa, mutta tuoretta ahventa saa kaupoista vielä marraskuussakin.

– Ahvenen liha on kiinteää, vaaleaa ja vähärasvaista – herkullista. Monet pitävät ahventa hiukan piikkisenä kalana, mutta todellisuudessa isoja lihasruotoja siinä on varsin vähän ja ne on helppo poistaa jo raakana, Pro Kala ry:stä muistutetaan

Ahvenfileistä voi kokata myös esimerkiksi kalapuikkoja! Kokeile helppoa reseptiä: Kalapuikot uunissa – Satu Koiviston paras ohje

Katso myös: Martat vinkkaavat, miten kokkaat kotona "kalapuikkojen korvaajia"

Perinneruokia ei arvosteta tarpeeksi – nyt on aika palauttaa niiden maine 5:17
Tähän ruokaan voit käyttää ahvenia!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.