Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kalaruoat, joita tunnetut suomalaiset suosittelevat – yksi nousee keittiöpäällikkö Ari Ruoholla ylitse muiden

2:28Näin fileoit kalan
Julkaistu 15.05.2021 18:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toukokuussa vietetään Pro Kala ry:n ideoimaa kalakuuta, jolloin haastetaan kaikki syömään kalaa kahdesti viikossa. Yhdistys selvitti myös julkisuudesta tunnetuilta henkilöiltä, miten he käyttävät kalaa. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin huhtikuussa Pro Kala ry:n lanseeraamasta Kalakuu-kampanjasta, jossa haastetaan kaikki syömään kalaa kahdesti viikossa toukokuun ajan.

Toukokuu on luonnonkalan parasta saalissesonkia, jolloin kalatarjonta on runsasta ja monipuolista. Kalakuussa Pro Kala kertoo vinkkejä ja jakaa kalareseptejä helpottaakseen suomalaisten kalan syöntiä.

– Moni haluaa syödä kalaa enemmän, ja me haluamme olla mukana innostamassa ja haastamassa heitä siinä onnistumaan, kertoi Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Nyt yhdistys selvitti, minkälaisia kalaherkkuja julkisuudesta tutut henkilöt suosivat ja suosittelevat. 

Keittiöpäällikkö Ari Ruoho hehkuttaa haukiwallenbergia

Pro Kala ry Ari Ruoho
Pro Kala ry.

Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho on tunnettu kalamies ja ansioitunut kokki. Ruoho puhuu aktiivisesti Itämeren puolesta ja muistuttaa villikalan merkityksestä. Kala on yksi tärkeimmistä villiraaka-aineista, ja hän toivookin kohtelun olevan sen mukaista.

Lempikalaa tai -annosta hänen on kuitenkin vaikea päättää. Lopulta yksi nousee ylitse muiden.

– Haukiwallenberg, jonka kaverina kylmäsavustettua hauenmätiä. Lisukkeena rakkolevää, kyljessä ruskistettua voita ja piparjuurta. Se se on, Ruoho toteaa naureskellen.

Saimi Hoyer ja lapsuuden kalamuistot

Pro Kala ry Saimi HoyerPro Kala ry

Hotelli Punkaharjun emäntä ja malli Saimi Hoyer puolestaan elää ja hengittää Punkaharjun raikkaista metsistä ja vesistä. Kalastaminen on kuulunyt Hoyerin elämään pienestä pitäen.

– Olin kuuden vanhana isäni kanssa kalassa Puruveden rannalla Punkaharjulla. Kyseiseltä mökkiressulta mieleeni on painunut mahtava kalamuisto. Katiskaan tarttui hauki, joka oli pienen tytön silmissä valtava – jopa isää hirvitti! Saaliista keitettiin maukas kalasoppa, josta riittikin syötävää koko seuraavaksi viikoksi!

Hoyer kertoo itse kalastavansa paljon uistelemalla. Hoyer on aina toivonut, että saisi hotellinsa pöytään tarjolle lahnaa, sillä savulahna on ollut hänelle suuren suuri herkku pienestä pitäen.

– Onnekseni toive on toteutunut, ja tietysti vastuullisesti! Norppaturvallisesti pyydetty lahna on vastuullinen teko alueilla, joilla norppa uiskentelee edelleen.

Kia Arpialla fafan vanha salakkaverkko

Pro Kala ry Kia ArpiaPro Kala ry

Kia Arpia on intohimoinen kotikokki, yrittäjä sekä suositun Bella Table -ruokapodcastin ja -yhteisön toinen perustajajäsen. Arpialle niin kalaruuat, kuin kalastaminen on tuttua puuhaa.

– Mahtavimmat kalasaaliit tulivat Pohjois-Norjan kalastusreissulla. Kalaisien vesien ja "helpon" saaliin vuoksi puuhasta puuttui kuitenkin se kutkuttava jännitys mikä minulle kalastuksessa on tärkeintä. 

– Pitkäsiima Sipoossa lapsuudenvesillä aikatauluttaa kesäpäiviä. Päivällä lasketaan salakkaverkko, alku-illasta syötetään ja lasketaan fafan vanha pitkäsiima ja aamulla lähdetään pulahduksen kautta kokemaan verkkoa termoskahvien kera.

Arpia kertoo oppineensa muutama kesä sitten nylkemään ahvenet. Pienimmät, joita ei saada takaisin mereen elävänä, Arpia paistaa muurikalla voissa rapeiksi.

– Isommat fileoin ja perkeistä keitän liemen kirkkaaseen ahvenkeittoon.

Lue myös: Nyt on nopeaa! Ranskalais-suomalainen Mélanie vinkkaa koukuttavan ruoan kypsästä lohesta 

Lisää aiheesta:

Kalastusopas Tomi ylistää vähärasvaista ja pikana valmistuvaa kalaa: "Ihan ykköskala!"Vähärasvaista, maukasta ja proteiinipitoista – miksi tätä sesonkikalaa väheksytään Suomessa?Nyt kannattaa syödä tätä vähärasvaista ja maukasta kalaa! Oli myös Martti Ahtisaaren lempiruokaaSyötkö katkarapuja? Tämän takia se kannattaaSyksyllä kannattaa kalastaa: Toimittajan kanssa ei kalaa tullut – tällaisen saaliin ammattilainen nappasi heti MTV:n kameroiden sammuttuaHengästyttävä video: Mikko, 36, nosti Tenojoesta todellisen suurlohen – apuna vaimon kynsilakoilla ehostettu vaappu
KalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 12.11.16:58
    Ruoka

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"