Kalaruoat, joita tunnetut suomalaiset suosittelevat – yksi nousee keittiöpäällikkö Ari Ruoholla ylitse muiden

2:28 Näin fileoit kalan

Toukokuussa vietetään Pro Kala ry:n ideoimaa kalakuuta, jolloin haastetaan kaikki syömään kalaa kahdesti viikossa. Yhdistys selvitti myös julkisuudesta tunnetuilta henkilöiltä, miten he käyttävät kalaa. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin huhtikuussa Pro Kala ry:n lanseeraamasta Kalakuu-kampanjasta, jossa haastetaan kaikki syömään kalaa kahdesti viikossa toukokuun ajan.

Toukokuu on luonnonkalan parasta saalissesonkia, jolloin kalatarjonta on runsasta ja monipuolista. Kalakuussa Pro Kala kertoo vinkkejä ja jakaa kalareseptejä helpottaakseen suomalaisten kalan syöntiä.

– Moni haluaa syödä kalaa enemmän, ja me haluamme olla mukana innostamassa ja haastamassa heitä siinä onnistumaan, kertoi Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Nyt yhdistys selvitti, minkälaisia kalaherkkuja julkisuudesta tutut henkilöt suosivat ja suosittelevat. 

Keittiöpäällikkö Ari Ruoho hehkuttaa haukiwallenbergia

Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho on tunnettu kalamies ja ansioitunut kokki. Ruoho puhuu aktiivisesti Itämeren puolesta ja muistuttaa villikalan merkityksestä. Kala on yksi tärkeimmistä villiraaka-aineista, ja hän toivookin kohtelun olevan sen mukaista.

Lempikalaa tai -annosta hänen on kuitenkin vaikea päättää. Lopulta yksi nousee ylitse muiden.

– Haukiwallenberg, jonka kaverina kylmäsavustettua hauenmätiä. Lisukkeena rakkolevää, kyljessä ruskistettua voita ja piparjuurta. Se se on, Ruoho toteaa naureskellen.

Saimi Hoyer ja lapsuuden kalamuistot

Hotelli Punkaharjun emäntä ja malli Saimi Hoyer puolestaan elää ja hengittää Punkaharjun raikkaista metsistä ja vesistä. Kalastaminen on kuulunyt Hoyerin elämään pienestä pitäen.

– Olin kuuden vanhana isäni kanssa kalassa Puruveden rannalla Punkaharjulla. Kyseiseltä mökkiressulta mieleeni on painunut mahtava kalamuisto. Katiskaan tarttui hauki, joka oli pienen tytön silmissä valtava – jopa isää hirvitti! Saaliista keitettiin maukas kalasoppa, josta riittikin syötävää koko seuraavaksi viikoksi!

Hoyer kertoo itse kalastavansa paljon uistelemalla. Hoyer on aina toivonut, että saisi hotellinsa pöytään tarjolle lahnaa, sillä savulahna on ollut hänelle suuren suuri herkku pienestä pitäen.

– Onnekseni toive on toteutunut, ja tietysti vastuullisesti! Norppaturvallisesti pyydetty lahna on vastuullinen teko alueilla, joilla norppa uiskentelee edelleen.

Kia Arpialla fafan vanha salakkaverkko

Kia Arpia on intohimoinen kotikokki, yrittäjä sekä suositun Bella Table -ruokapodcastin ja -yhteisön toinen perustajajäsen. Arpialle niin kalaruuat, kuin kalastaminen on tuttua puuhaa.

– Mahtavimmat kalasaaliit tulivat Pohjois-Norjan kalastusreissulla. Kalaisien vesien ja "helpon" saaliin vuoksi puuhasta puuttui kuitenkin se kutkuttava jännitys mikä minulle kalastuksessa on tärkeintä. 

– Pitkäsiima Sipoossa lapsuudenvesillä aikatauluttaa kesäpäiviä. Päivällä lasketaan salakkaverkko, alku-illasta syötetään ja lasketaan fafan vanha pitkäsiima ja aamulla lähdetään pulahduksen kautta kokemaan verkkoa termoskahvien kera.

Arpia kertoo oppineensa muutama kesä sitten nylkemään ahvenet. Pienimmät, joita ei saada takaisin mereen elävänä, Arpia paistaa muurikalla voissa rapeiksi.

– Isommat fileoin ja perkeistä keitän liemen kirkkaaseen ahvenkeittoon.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja