Vain vähän ruotoja ja hienostunut maku – kalamestarit suosittelevat nyt yhtä herkkukalaa lautaselle

Pertun haaviin tarttui uskomaton 14,9 kilon kuha 1:12 Pertun haaviin tarttui uskomaton 14,9 kilon kuha
KATSO MYÖS: Pertun haaviin tarttui muutama vuosi sitten uskomaton jättikuha.

Oletko tehnyt ruokaa herkkukala kuhasta? Nappaa kalamestareiden vinkit kuhakokkailuun

Kalavapriikin kalamestarit paljastavat parhaat vinkit kuharuokien valmistamiseen. 

– Voissa paistetut kuhafileet ovat kotimaisen kalaruoan ystäville keskikesän herkkua parhaimmillaan. Meiltä kysytään joka kesä erityisesti kuhan käsittely- ja valmistusohjeita ja siksi laitamme nyt kalamestareidemme vinkit jakoon, Kalavapriikista kerrotaan tiedotteessa

Kuhaa arvostetaan suomalaisten ruokapöydissä sen vaalean ja kiinteän lihan vuoksi. Kuhan maku on erittäin hienostunut mutta ei yhtä voimakas kuin esimerkiksi ahvenen.

–  Kuhassa on myös moniin muihin kotoisiin kaloihin verrattuna vähän ruotoja – ja nekin on helppo poistaa, jolloin fileestä saa lähes ruodottoman.

Kalavapriikista kannustetaan kokeilaan voissa paistettujen kuhafileiden lisäksi kuhan grillaamista, savustamista tai uunissa kypsentämistä. 

Ruotojen poisto kuhasta ja kuhan valmistus

Kalamestareiden mukaan kuhafileen pienet pystyruodot on nopea poistaa seuraavalla tavalla: tee viillot ruotorivin molemmille puolille ja irrota leikattu suikale ruotoineen.

– Nahattoman fileen paistoaika pannulla on noin 2–3 minuuttia per puoli. Muissa valmistustavoissa kypsennysaika vaihtelee fileen paksuuden ja lämmönlähteen mukaan. Kuha on kypsää, kun liha muuttuu kauttaaltaan valkoiseksi, kalamestarit vinkkaavat.

Jos aiot grillata, savustaa, loimuttaa tai pariloida kuhafileitä, suomusta kala ennen fileointia, mutta jätä nahka fileeseen. Se suojaa kalan lihaa kypsennyksen aikana.

Jos grillaat tai savustat kuhafileitä, suojaa ne kuivumiselta voitelemalla ne reilulla määrällä voita tai öljyä ennen kypsennystä. 

– Se pitää ne mehevinä. Savustusaika vaihtelee kuhafileen koon mukaa noin 15–45 minuuttiin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!