Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vain vähän ruotoja ja hienostunut maku – kalamestarit suosittelevat nyt yhtä herkkukalaa lautaselle

1:12Pertun haaviin tarttui uskomaton 14,9 kilon kuhaKATSO MYÖS: Pertun haaviin tarttui muutama vuosi sitten uskomaton jättikuha.
Julkaistu 30.06.2023 16:06

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Oletko tehnyt ruokaa herkkukala kuhasta? Nappaa kalamestareiden vinkit kuhakokkailuun

Kalavapriikin kalamestarit paljastavat parhaat vinkit kuharuokien valmistamiseen. 

– Voissa paistetut kuhafileet ovat kotimaisen kalaruoan ystäville keskikesän herkkua parhaimmillaan. Meiltä kysytään joka kesä erityisesti kuhan käsittely- ja valmistusohjeita ja siksi laitamme nyt kalamestareidemme vinkit jakoon, Kalavapriikista kerrotaan tiedotteessa. 

Kuhaa arvostetaan suomalaisten ruokapöydissä sen vaalean ja kiinteän lihan vuoksi. Kuhan maku on erittäin hienostunut mutta ei yhtä voimakas kuin esimerkiksi ahvenen.

–  Kuhassa on myös moniin muihin kotoisiin kaloihin verrattuna vähän ruotoja – ja nekin on helppo poistaa, jolloin fileestä saa lähes ruodottoman.

Kalavapriikista kannustetaan kokeilaan voissa paistettujen kuhafileiden lisäksi kuhan grillaamista, savustamista tai uunissa kypsentämistä. 

Tee testi: Kuinka hyvin tunnistat suomalaisia kaloja? Testaa tietämyksesi!

Ruotojen poisto kuhasta ja kuhan valmistus

Kuha kala

Kalamestareiden mukaan kuhafileen pienet pystyruodot on nopea poistaa seuraavalla tavalla: tee viillot ruotorivin molemmille puolille ja irrota leikattu suikale ruotoineen.

– Nahattoman fileen paistoaika pannulla on noin 2–3 minuuttia per puoli. Muissa valmistustavoissa kypsennysaika vaihtelee fileen paksuuden ja lämmönlähteen mukaan. Kuha on kypsää, kun liha muuttuu kauttaaltaan valkoiseksi, kalamestarit vinkkaavat.

Jos aiot grillata, savustaa, loimuttaa tai pariloida kuhafileitä, suomusta kala ennen fileointia, mutta jätä nahka fileeseen. Se suojaa kalan lihaa kypsennyksen aikana.

Jos grillaat tai savustat kuhafileitä, suojaa ne kuivumiselta voitelemalla ne reilulla määrällä voita tai öljyä ennen kypsennystä. 

– Se pitää ne mehevinä. Savustusaika vaihtelee kuhafileen koon mukaa noin 15–45 minuuttiin.

Lue myös: Maistuisiko tuore muikku tai komea kuha? Näin kalastat itse suosituimmat ruokakalat 
Lue myös: Miksi kalaa kannattaa syödä? Kolme oleellista vaikutusta terveyteen

Lähde: Kalavapriikki

Lisää aiheesta:

Helppo kikka täydelliseen savukalaan: "On kyllä mehevä"Kalastusopas Tomi ylistää vähärasvaista ja pikana valmistuvaa kalaa: "Ihan ykköskala!"Moni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"Mielettömän mehevää lohta grillissä: Toimi näin, jos haluat fileistä ja vartaista täydellisiä Taivaallisen mehevää lohta grillissä: Jos haluat täydellisiä vartaita tai unelmamehukkaita fileitä, toimi näinAiotko grillata kalaa? Yksi oleellinen apuväline kannattaa kaivaa kaapista: "Pysyy todennäköisemmin myös mehevänä"
KalaRuokaMakuja
Voissa paistettu kuha on herkkua.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • ma07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?