Lämmittävät pataruoat ovat syksyn ja talven herkkuruokaa. Nyt kokataan legendaarista karjalanpaistia.
Karjalanpaistia voisi kutsua yhdeksi kaikkien aikojen suomalaisista liharuoista. Tätä maukasta ja suussa sulavaa lihapataa on nimittäin valmistettu meillä jo vuosikymmenten ajan.
Parhaan lopputuloksen karjalanpaistiin saa, kun malttaa haudutella lihaa riittävän pitkään. Tätä mieltä on myös keittiömestari Kari Aihinen, joka totesi asian Kaappaus keittiössä -ohjelmassa vuonna 2019. Kapen karjalanpaistireseptin löydät Kaappaus keittiössä -ohjelman reseptiarkistosta.
Pitkään kypsyessään karjalanpaistin liha mureutuu ja luussa ja sidekudoksessa olevat makuaineet tuovat liemeen täyteläisyyttä.
Tiesitkö? Karjalanpaistista tuli karjalanpaisti vasta, kun se levisi siirtokarjalaisten mukana muualle Suomeen. Aikaisemmin karjalanpaisti tunnettiin muun muassa nimellä ruukkupaisti, pätsiliha, lihapotti sekä uunipaisti. Karjalassa paisti liittyi juhlaviin tilaisuuksiin tai teurastuksen aikaan. Jo 1950-luvulla karjalanpaisti oli koko Suomen rakastama ruoka.
Lähde: Suomi syö ja juo

