Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kalastusopas Tomi ylistää vähärasvaista ja pikana valmistuvaa kalaa: "Ihan ykköskala!"

Kotkalaisen kalastusoppaan mukaan ahven on parasta kalaa.
Kotkalaisen kalastusoppaan mukaan ahven on parasta kalaa.MTV
Julkaistu 14.11.2024 13:02
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kalastusopas ylistää Suomen kansalliskalaa, ahventa.

Lapsuudestaan saakka kalastanut kotkalainen kalastusopas Tomi Zerhat viettää vuodesta yli 200 päivää kalastuksen parissa. Ranskalais-suomalaisesta perheestä tuleva Zerhat vietti lapsuutensa Ranskassa, mutta asettui aikuisiällä äitinsä synnyinseudulle Kotkaan.

Kalastusopas Tomi ZerhatKotkalainen Tomi Zerhat toimii kalastusoppaana eri puolella Suomea.MTV

Nyt hän tekee elantonsa rakkaan kalastusharrastuksensa parissa ja kannustaa muitakin kalan ja kalastuksen pariin. 

Visit Kotka-Haminan järjestämällä kalastusretkellä Zerhat kertoi parhaita kalavinkkejään ja ylisti erityisesti yhtä kotimaista kalaa.

"Ahven on ihan ykköskala"

Ahven on jäänyt monen suomalaisen kotikeittiössä hieman paitsioon, koska pienempien kalojen käsittely mielletään ehkä työlääksi. Kokonaisen ahvenen fileointi ei kuitenkaan ole kovin hankalaa, ja useimmiten kalaa saa jo valmiina fileinä kalatiskeistä.

– Mielestäni ahven on ihan ykköskala. Monet sanovat, että kuha on ykkönen, mutta mielestäni ahven on maukkaampaa.

Tiesitkö? Myös edesmennyt presidentti Martti Ahtisaari oli suuri paistettujen ahvenfileiden ystävä. 

Sekä kuhassa että ahvenessa on vain vähän ruotoja. Zerhat arvelee kuhan suosion selittyvän sillä, että kalan maku on melko neutraali, jopa mauton. Näin ollen kuha sopii ruoanlaitossa moneen. Myös kalan koko voi vaikuttaa sen suosioon.

– 1,5-kiloisesta kuhasta saat heti 600 grammaa filettä. 200-grammaisesta ahvenesta tulee karkeasta kolmasosa, eli 70 grammaa. 

Kalastusopas suosittelee joka tapauksessa testaamaan esimerkiksi paistettuja ahvenfileitä kotikeittiössä. Se on Zerhatin mukaan paras tapa valmistaa ahventa.

Lue myös: Vain vähän ruotoja ja hienostunut maku – kalamestarit suosittelevat nyt yhtä herkkukalaa lautaselle

Näin paistat täydellisiä ahvenfileitä

ahven tuore ahvenfilee kala

Ahvenen fileoinnissa kalasta poistetaan myös nahka ja ruodot. 

Jos ahvenfileet paistaa todella tuoreina, ne käpristyvät pannulla. Tällöin voi olla hankalampaa saada tasaista paistopintaa.

Fileiden maustaminen on Zerhatin mukaan yksinkertaista:

– Ei muuta kuin suolaa ja sitruunapippuria tai mustapippuria pintaan. Sen jälkeen pyöräyttää fileet ruisjauhoissa.

Fileet paistetaan kuumalla pannulla voissa.

– Nopeasti molemmin puolin. Olisiko noin minuutti per puoli. Helppoa ja nopeaa!

Lue myös: Nyt kannattaa syödä tätä vähärasvaista ja maukasta kalaa! Oli myös Martti Ahtisaaren lempiruokaa

Katso myös: Martat vinkkaavat, miten kokkaat kotona "kalapuikkojen korvaajia"

5:17Perinneruokia ei arvosteta tarpeeksi – nyt on aika palauttaa niiden maineTähän ruokaan voit käyttää ahvenia!

Lisää aiheesta:

Nyt kannattaa ostaa tätä kalaa"Aivan törkeän hyvän makuista!" – Helin helppo kalatahna yllättääNyt kannattaa syödä tätä vähärasvaista ja maukasta kalaa! Oli myös Martti Ahtisaaren lempiruokaaVain vähän ruotoja ja hienostunut maku – kalamestarit suosittelevat nyt yhtä herkkukalaa lautaselle Edullinen ja superhyvä raaka-aine, jonka suomalaiset ovat ymmärtäneet täysin väärin: "Yksinkertainen kikka, jolla kalasta saa tehtyä helposti maittavaa ruokaa"Helppo valmistustapa, jolla lohifileistä tulee täydellisiä: "Ei tarvitse enää koskaan murehtia liian kuivasta lopputuloksesta"
KalaRuokaMakuja
Näistä ahvenfileistä on poistettu kaikki ruodot. Täysin ruodottomaksi ahven saadaan, kun se niin sanotusti pöksytetään: fileestä leikataan viimeinen ruotorivistö pois niin, että se jää housujen muotoon.MTV

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen