Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Nyt kannattaa ostaa tätä kalaa

Oletko tehnyt ruokaa hauesta? Tämä aliarvostettu kala sopii moneen!
Oletko tehnyt ruokaa hauesta? Tämä aliarvostettu kala sopii moneen!Pro Kala ry
Julkaistu 25.02.2025 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Koska olet viimeksi ostanut tai syönyt haukea? Nyt se kannattaa, kalayhdistyksestä muistutetaan.

Hauki on monelle suomalaiselle lajina tuttu kala, mutta lautasille sitä saisi päätyä enemmänkin. 

Kalaneuvoksen mukaan hauki kuuluu Suomen suosituimpiin ruokakaloihin, vaikka joidenkin mielestä vähärasvaisuuden takia sen maukkaus ei vedä vertoja esimerkiksi lohelle. Kaloissa kannattaakin välttää liian suuria yksilöitä, joiden maku on heikentynyt.

Luonnonvarakeskus Luken mukaan hauki on ahvenen ohella sisävesiemme yleisimpiä kaloja. On arvioitu, että haukea esiintyy 80–90 prosentissa järvistämme.

Lue myös: Lauri tarjoili tätä lohikeittoa Ruotsin kuninkaalle – helppo ohje!

"Hauen ruotoisuutta vierastetaan turhaan"

Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan, että hauki sopii pöytään erinomaisesti juuri nyt Kalevalan päivän aikoihin, sillä se on perinteinen suomalainen ruokakala. Hauki esiintyy myös suomalaisessa kirjallisuudessa ja taiteessa, ja jo Väinämöinen veisti kanteleensa hauen leukaluusta.

– Hauki on monipuolinen raaka-aine, mutta sen ruotoisuutta toisinaan turhaan vierastetaan. Oikein käsiteltynä hauki on herkullinen ja monikäyttöinen kala, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan, yhdistyksestä muistutetaan.

Kun hauki on käsitelty huolellisesti, sen käyttö ruoanlaitossa on helppoa, ja lopputulos maistuu koko perheelle. Yksi kalayhdistyksen suosituimmista videoista onkin hauen fileointia opettava pätkä.

Jos hauen käsittely ei innosta, kauppojen kalatiskeiltä voi ostaa haukea valmiina fileenä tai jopa jauhettuna, jolloin kalasta saa helposti valmistettua kotona esimerkiksi maukkaita haukipyöryköitä.

Lue myös: "Aivan törkeän hyvän makuista!" – Helin helppo kalatahna yllättää

Kokeile kotona: Helpot hauki-korianteripullat

haukipyorykat-vaakaTestaa helpot ja maukkaat haukipyörykät!Pro Kala ry

500 g haukea jauhettuna
200 g päivän vanhaa leipää
4 rkl majoneesia
4 rkl tuoretta korianteria pilkottuna
1 rkl tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
1 kananmuna vatkattuna
2 rkl kalakastiketta
4 kevätsipulia pilkottuna
suolaa ja valkopippuria
auringonkukkaöljyä paistamiseen

Laita jauhettu kala kulhoon. Surauta leipä muruiksi sauvasekoittimella ja sekoita murut jauhetun kalan sekaan.
Lisää massaan majoneesi, korianteri, inkivääri, kananmuna, kalakastike ja kevätsipulit. Sekoita hyvin ja pyörittele taikinasta halkaisijaltaan noin neljän senttimetrin kokoisia pullia.
Lämmitä öljy pannulla ja paista pullat pienissä erissä kypsiksi, noin 7–8 minuuttia per satsi.
Tarjoa hyvän salaatin ja sitruunalohkojen kera.

Katso myös: Näin valmistuu Lauri Kaivoluodon kuninkaallinen lohikeitto

1:12Näin valmistuu Lauri Kaivoluodon kuninkaallinen lohikeittoYrittäjä ja kokki Lauri Kaivoluoto on tarjoillut tätä lohikeittoa itse Ruotsin kuninkaalle.

Lue myös: Asiantuntija kertoo, mitä kalaa kannattaa syödä

Lähteet: Pro Kala ry, Kalaneuvos, Luonnonvarakeskus

Lisää aiheesta:

Superhelppo ja terveellinen kirjolohiruoka – valmistuu uunissa lähes itsestään!Päivitetty perinneruoka! Näin silakkapihvit kannattaa tehdä"Aivan törkeän hyvän makuista!" – Helin helppo kalatahna yllättääSyötkö tätä edullista kalaa? Keittiömestari ylistää: "Edelleen vähän aliarvostettu"Todellinen kalaruokien yllättäjä: "Voit tarjoilla vaikka nachojen tai ruisnappien kera"Moni on unohtanut täysin tämän mahtavan suomalaisen perinneruoan: "Kannattaa päivittää käsitykset tälle vuosikymmenelle"
KalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?