Miten käy suosikkiviinien saatavuuden? Nean ja Juhankin viinitilalla mittavia tuhoja – näin kriisi näkyy Alkon hyllyillä

Home aiheuttaa isoja ongelmia viiniviljelmillä Ranskassa 9:41 Home aiheuttaa isoja ongelmia viiniviljelmillä Ranskassa
KATSO VIDEO: Ilmastonmuutos aiheuttaa ongelmia viinintuotantoon. Suomalaiset viiniyrittäjät kamppaleivat tällä hetkellä Ranskassa kasvitaudin kanssa. Miten tilanne näkyy Alkossa?

Ilmastokriisi voi heijastua viinien saatavuuteen. Mitä se tarkoittaa Suomen kannalta?

Viininviljely on äärimmäisen olosuhdeherkkää ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat haasteet ovat viljelijöille jo valitettavasti arkipäivää. Tällä hetkellä esimerkiksi Ranskan tunnetulla Bordeaux’n viinialueella kamppaillaan kasvitauti härmäsientä vastaan. 

Alueella viiniä viljelevät myös suomalaiset Nea ja Juha Berglund omalla Chateau Carsin -tilallaan. Nea Berglundin mukaan iso osa Bordeaux’n alueen merlot-sadosta on tänä vuonna tuhoutunut, koska rypälelajike kestää erityisen huonosti alueella riehuvaa kasvitautia.

– Tämä on meihinkin vaikuttanut, koska puolet pinta-alasta on merlot-rypälettä. On mittavia tuhoja. Pahimmillaan 80 prosenttia tietyn tarhan sadosta on tuhoutunut, Berglund kertoi viime perjantaina Viiden jälkeen -lähetyksessä. 

Tulvia, kuivuutta ja tennispallon kokoisia rakeita

Kasvitaudit eivät ole ainoa haaste viininviljelijöille. Berglundin mukaan viimeisen viiden vuoden aikana on nähty myös muun muassa massiivisia tulvia ja mieletöntä kuivuutta. 

– Viime vuonna oli järkyttävät metsäpalot. On satanut tennispallon kokoisia rakeita ja silloin tuhoutuu maatilan eläimiä, maanviljelijöiden sadot, autoja…

Vaikka satonäkymät ovatkin tänä vuonna dramaattiset, Berglundit odottavat tilalla sadonkorjuuta hyvällä fiiliksellä. 

– Sadonkorjuu on vuoden kohokohta.

Voiko Alkossa näkyä pulaa viineistä?

Miten viininviljelyn ongelmat sitten heijastuvat tuotteiden saatavuuteen? Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkunan mukaan viinejä on ollut tähän asti hyvin saatavilla. 

– Kyllä se puhuttaa viinin ystäviä kovasti, että mihin suuntaan viinien tyyli on muuttumassa, kun ilmasto muuttuu ja ääri-ilmiöt lisääntyvät, Vilkuna kertoi Viiden jälkeen -studiossa.

Vilkunan mukaan tilanne voi heijastua yksittäisten tuotteiden saatavuuteen, jolloin luonnollisesti myös näiden tuotteiden hinnat nousevat. 

Vilkuna kuitenkin muistuttaa, että vaikka Bordeaux’n tilanne on osittain karmiva, Ranskan sadon kokonaisuudessaan ennustetaan olevan tänä vuonna normaalilla tasolla. 

Tuleeko Suomesta vielä viinintuottajamaa?

Viinimaista suomalaiset suosivat erityisesti Chileä ja Italiaa. Viininjuojina olemme kuitenkin melko kokeilunhaluisia verrattuna moneen muuhun kansaan.

– Esimerkiksi kierrekorkki otettiin meillä jo vuosikymmeniä sitten käyttöön myös laatuviineissä. Toiset markkinat kärvistelevät vieläkin, että voiko sitä käyttää.

Ilmastonmuutoksen myötä muuttuvat väistämättä myös alueet, joilla viiniä viljellään. Perinteisten viinintuottajamaiden rinnalle on noussut uusia menestyjiä. Vilkuna muistuttaa, että esimerkiksi Englanti on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana yllättäen arvostetuksi kuohuviinimaaksi.  

– Jos olisin 10 vuotta sitten sanonut täällä, että englantilaiset kuohuviinit pärjäävät sokkotestissä hienosti samppanjalle, niin olisi aikamoisia hymyjä varmaan kasvoille noussut, Vilkuna pohtii

Voisiko Suomestakin siis tulla vielä viinimaa? Millaisia tuhoja suomalaisomisteisella viinitilalla Ranskassa on tänä vuonna koettu? Katso yllä olevalta videolta haastattelu Viiden jälkeen -lähetyksessä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!