Tekoäly ennustaa, että samppanja loppuu maailmasta

Testissä trendikkäät crémant-kuohuviinit – edullinen voittaja keräsi raadilta ylistystä: "Kyllä tällaista haluaisikin kilistellä!" 7:11
KATSO MYÖS VIDEO: Edullinen kuohuviini yllätti Halpa vs. kallis -makutestissä: "Tämä on paras!"

Jos tekoälyyn on uskominen, loppuu samppanjan lipittäminen maailmassa vain vajaan kolmenkymmenen vuoden päästä. Syynä tähän on ilmastonmuutos.

Yhdysvaltalaisen, ilmaston tilaa arvioivan, tekoäly-yhtiön mukaan muuttuva globaali ilmasto voi uhata samppanjan valmistusta, kertoo Fox News.

ClimateAI-nimisen yhtiön tuottaman tekoälydatan mukaan sadat rypälelajikkeet voivat olla sukupuuton partaalla.

Uhattuina ovat muun muassa pinot noir-, chardonnay- ja merlot-rypälelajikkeet, joista valmistetaan muun muassa uuden vuoden suosittua juhlajuomaa, samppanjaa.

Yhtiön strategiajohtaja Will Kletter kertoo Fox Newsille, että samppanjan ja joidenkin viinien lipittäminen voi loppua vuoteen 2050 mennessä.

Kletterin mukaan lämpimät, aurinkoiset päivät ja viileät yöt takaavat samppanjarypäleille niiden täyteläisen, happaman ja rapsakan maun, mutta ilmaston lämpenemisen myötä nuo viileät yöt voivat pian olla menetetyt samppanjan tuotantoalueella Ranskassa.

Historiallisen huono viinintuotantovuosi

Kansainvälinen viini- ja viiniköynnöstoimiston (L'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) kertookin, että vuoden 2023 viinisato vaikuttaa olevan huonoin sitten vuoden 1961. 

Edellisen kerran sato oli historiallisen huono vuonna 2017, mutta tämän vuoden tuotantomäärät näyttävät jäävän vieläkin pienemmiksi.

Järjestön mukaan äärimmäiset ilmasto-olosuhteet, kuten varhaiset pakkaset, rankkasateet ja kuivuus ovat vaikuttaneet merkittävästi maailman viinitarhojen tuotantoon.

Ainoastaan ilmastonmuutoksen syyksi alhaista viinin tuotantomäärää ei kuitenkaan voida laittaa, sillä myös maailmanlaajuinen viinien kulutus on laskussa ja tästä syystä varastot notkuvat viinejä jo aiemmista sadoista, järjestö kertoo verkkosivuillaan.

Lue myös:

    Uusimmat