Mitä tapahtuu viinien hinnoille Alkossa?

shutterstock_1922013899
Näkyykö maailmantilanne myös viinien hinnassa? Shutterstock

Vallitseva maailmantilanne vaikuttaa rajusti muun muassa energian ja ruoan hintaan. Ukrainan kriisi heijastuu kuitenkin myös esimerkiksi viinimarkkinoihin.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin vallitsevista viinitrendeistä. Viiniasiantuntija ja master of wine Tuomas Meriluoto kertoi, millaiset viinit kiinnostavat nyt suomalaisia ja löytyykö suosikeille haastajia.

Katso myös video: Näin avaat viinitonkan oikein. Artikkeli jatkuu videon alla.

1:16
Osaatko jo tämän kikan?

Näin tilanne vaikuttaa viinimarkkinoihin

Vaikka kysyntää monenlaisille viineille riittäisi, on kuitenkin vielä kysymysmerkki, miten tarjonnalle käy vallitsevan maailmantilanteen johdosta. Ukrainan sodan aiheuttama ruoan hinnan nousu on puhuttanut paljon, mutta hintapaineet näkyvät myös juomasektorilla. 

Tuomas Meriluodon mukaan viinien hinnat ovat toistaiseksi nousseet Suomessa yllättävän vähän. Meriluoto arvelee, että alkuvuodesta, kun Alkon hinnat päätettiin, hintakorotuspaineet eivät vielä olleet monella niin hyvin tiedossa.  

– Koko rahtimaailma on sekaisin. Kuljetuskustannuksiin on tullut todella kovia hinnankorotuksia ja ylipäätään kaluston saatavuuteen. Myös pahvilaatikoiden, pullojen, korkkien, etikettien ja muiden tarvikkeiden saatavuus on todella huono, Meriluoto kertoo.

Hinnat nousevat luultavasti syksyllä

Tilanne oli Meriluodon mukaan sekava jo koronan aiheuttamien haasteiden johdosta ja nyt Ukrainan kriisi heijastuu myös auttamatta alalle.

– Varmasti tulee saatavuuksissa ongelmia ja hintapaineita.

Viiniasiantuntija arvelee, että hintojen nousu tulee näkymään Suomessa mahdollisesti syksyllä, kun Alko tarkastelee seuraavan kerran juomien hintoja.

Myös sääolosuhteilla voi olla vaikutusta viinien saatavuuteen: Ranskassa on esimerkiksi kärsitty hallaöistä, jotka ovat saattaneet tuhota vuoden satoa.

– Monet asiat vaikuttavat. Uuden maailman viinejä rokottavat enimmäkseen rahtiongelmat ja tarvikkeiden saatavuus, Euroopassa on materiaalien kallistumisen ohessa työvoimakustannusten nousua. Lisäksi on vielä monien laatuviinialueiden osalta saatavuusongelmia vaikeista satokausista johtuen.

Katso video: Onko 8 euron punaviini oikeasti yhtä hyvää kuin 30 euron punaviini?

5:43
Halpa vs kallis -sarjassa vertailtiin punaviinejä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja