Asiantuntija uskoo: Alle 13 euron viineihin voi tulla iso muutos

Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti 1:16 Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti
KATSO MYÖS VIDEO: Osaatko avata viinitonkan oikein? Näin se pitäisi tehdä!

Viiniasiantuntija Tuomas Meriluoto uskoo, että edullisemman hintaluokan viinejä ei tulevaisuudessa enää myydä lasipulloissa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin uutisoitu viinipakkausten murroksesta. Perinteisten lasisten viinipullojen rinnalle on ilmestynyt viime vuosien aikana yhä enemmän esimerkiksi kartonkisiin tölkkeihin pakattuja viinejä. Myös kierrätettävät muovipullot ovat nykyään tavallinen näky Alkon hyllyillä.

Viiniasiantuntija: Lasipullojen määrä vähenee

Winestaten viiniasiantuntija ja Master of Wine Tuomas Meriluodon mukaan ympäristöystävälliset pakkaukset ottavat koko ajan vankempaa jalansijaa Alkon hyllyillä. 

– Uskon, että kymmenen vuoden päästä lasipullot ovat arkiviinien osalta jo historiaa, Meriluoto arvelee tiedotteessa.

Arkiviineillä Meriluoto viittaa alle 13 euron hintaluokan viineihin, joita joita ei ole tarkoitettu ikäännytettäväksi. Nämä viinit siis nautitaan pian ostohetken jälkeen. Jopa noin 97 prosenttia viineistä nautitaankin tutkimusten mukaan kahden vuorokauden sisällä niiden ostohetkestä, kertoo Meriluoto.

– Tetrassa ja muovipullossa viinejä ei pysty kellaroimaan – lasi on ainoa validi pakkausmuoto viinien pidempiaikaiseen säilyttämiseen, mutta suurinta osaa kuluttajista tällainen tarve ei koske ollenkaan, Meriluoto sanoo.

Laatuviinejä vain lasipulloissa? Ei suinkaan

Moni kuluttaja kuitenkin valitsee edelleen mieluiten lasipullon, koska mieltää sellaiseen pakatun viinin laadukkaammaksi. Viiniasiantuntija Meriluoto kuitenkin muistuttaa, että kyse on ennakkoluulosta: tetraviineistäkin löytyy laadukkaita vaihtoehtoja.

Myös muut viiniasiantuntijat ovat kommentoineet samaa aiemmin MTV Uutisille. Anoran Markus Hannulan mukaan tetraviineissä on havaittavissa sama trendi kuin hanaviineissä aikoinaan. 

Kun hanapakkaukset tulivat markkinoille, niihin suhtauduttiin hyvin epäilevästi ja aluksi laatu oli mitä oli. Nythän hanapakkauksista löytyy vaikka mitä herkkuja. Tetra tulee tässä vähän jälkijunassa ja katu-uskottavuus löytyy sitten ajan myötä, Hannula kertoi MTV Uutisille vuonna 2020.

Solera Winesin kategoriapäällikkö Anni Malmi oli tuolloin Hannulan kanssa melko lailla samoilla linjoilla.

– Tetra suojaa viiniä esimerkiksi lasipulloa paremmin valolta. Pakkaus ei viiniä huononna ja tetroilla on kaikki edellytykset menestymiseen. Kategoria on kasvanut vuosi vuodelta, kun kysyntä on lisääntynyt ja kyllä tetroista löytyy jo laatuviinejä, Malmi totesi.

Tulevaisuudessa vain premium-tuotteet ja kuohuviinit lasipulloissa?

Meriluoto uskoo nyt, että tetraviinien kulutus tulee tulevaisuudessa kasvamaan entisestään. Meriluodon mukaan suomalaisten kuluttajien vastuullinen ajatusmaailma sekä avarakatseisuus voittavat ennakkoluulot ajan kanssa.

Ympäristöystävällisyys on tärkeää myös Alkolle ja sen tavoitteena onkin puolittaa hiilijalanjälki vuoteen 2030 mennessä.

– Jotta Alko pääsisi tavoitteeseensa, se tarkoittaisi meidän laskelmien mukaan sitä, että kaikki viinit alle 12–13 euron hintaluokassa tuli pakata muuhun kuin lasiin. Lasipulloihin pakattaisiin tällöin premium-tuotteet, ikäännytettäväksi sopivat viinit sekä kuohuviinit, Meriluoto sanoo.
 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!