Odotettu juoma ei tänä vuonna tulekaan Alkoon myyntiin: "Olemme pahoillamme"

Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero 0:48 Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero

Vuosittain myyntiin tulevia uuden sadon Beaujolais Nouveau -viinejä ei tänä vuonna nähdä Alkon valikoimissa lainkaan, Alkosta tiedotetaan.

Videolla: Tiedätkö mitä eroa oikeasti on 7,5 ja 15 euron viinillä?

Alko on perinteisesti joka vuosi marraskuun kolmas torstai tuonut myyntiin gamay-rypäleestä valmistetun uuden sadon Beaujoulais Nouveau -viinin. Viini myydään nopean tuotantoprosessin päätteeksi vain 6–8 viikon kuluttua sadonkorjuusta.  Moni viiniä odottanut suomalainen joutuu kuitenkin pettymään, sillä tänä vuonna ei Beaujolais Nouveau -viinejä saada myyntiin Alkoon lainkaan.

Beaujolais nouveau -ilmiö sai alkunsa 1980-luvulla, kun ranskalaiset viinintuottajat päättivät alkaa valmistaa osan syksyn sadosta markkoinoille jo samaksi syksyksi sadonkorjuun hengessä.  

Alkon mukaan syynä ovat satokauden haasteet ja sen myötä nousseet markkinahinnat. Bourgognen, johon Beaujolais’n viinialuekin kuuluu, viinintuotantoa koetteli tänä keväänä halla, jonka seurauksena merkittävä osa sadosta tuhoutui. Tuhoa täydensi vielä sateinen kesä. Tämän johdosta Beaujolais Nouveaun pullomäärän arvioidaan tänä vuonna jopa puolittuvan normaalista 30 miljoonasta.

Markkinahinta noussut jopa 50 prosenttia

Alkon valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskisen mukaan markkinahinnat ovat nousseet merkittävästi, jopa 50 prosentilla, koska kysyntää on, mutta tarjontaa ei. 

– Emme valitettavasti tuotehaussa saaneet hakemaamme 10–12 euron hintatasoon sopivia tarjouksia lainkaan, emmekä aikataulullisesti pystyneet enää avaamaan uutta hakua, Koskinen taustoittaa.

Alkon tavarantoimittajilla on mahdollisuus listata Beaujolais Nouveau Alkon tilausvalikoimaan, jolloin tuote olisi tilattavissa Alkon verkkokaupasta ja saatavilla joistakin Alkon yksittäisistä myymälöistä.

Koskinen pitää myös epätodennäköisenä, että viiniä saataisiin Alkon tilausvalikoimiin. Sesonki on lyhyt, saatavuudessa on haasteita ja hinnat korkeita. Alkossa Beaujolais Nouveauta on myyty viime vuosina noin 50 000–60 000 pulloa vuodessa.

– Vaikka suurin huuma on laskenut, on meillä Suomessakin viinillä vannoutuneet ystävänsä. Olemmekin pahoillamme, että tänä vuonna emme pystyneet tähän asiakkaidemme tarpeeseen ja kysyntään vastaamaan. Yleisesti tuotesaatavuutemme on hyvällä tasolla, sanoo Koskinen.

Huono satokausi ei koskettanut pelkästään Beaujolais Nouveuta Ranskassa. Alkon mukaan takatalvi tuhosi tänä keväänä noin kolmanneksen koko Ranskan viinisadosta. Joillain alueilla sadosta tuhoutui jopa 70–80 prosenttia.Tuho kosketti monia Ranskan tunnettuja viinintuotantoalueita, kuten Bordeaux’ta, Bourgognea, Rhônen laaksoa ja Provencea.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!