48 asteen helleaalto tuhosi oliivisadon ja teki viininviljelystä tuskaa – Italian kärventyminen järkyttää: "Olen yli 70-vuotias eikä tällaista ole koskaan tapahtunut"

Ennätyshelteiden kärventämässä Italiassa on aloitettu viininkorjuu tänä vuonna etuajassa. Helteiden vuoksi sadosta on tulossa kymmenen prosenttia tavallista pienempi, viljelijöiden etujärjestö Coldiretti kertoo.

Rypäleiden laadun uskotaan yli 40 asteen helteistä huolimatta olevan kuitenkin erinomainen, ja paikoitellen satoa saadaan jopa viime vuotta enemmän.

Etelä-Italian Calabriassa, Strongolin kunnassa sijaitsevan Azienda agricola Ceraudon palkittujen luomuviinien rypäleet kerätään heti aamun valjettua. Yrityksen perustanut Roberto Ceraudo vahvistaa kyseessä olevan poikkeuksellinen satovuosi.

– Aloitimme tänä vuonna viininkorjuun kuivuuden vuoksi kymmenisen päivää etuajassa. Lisäksi viiniköynnökset alkoivat versoa tavallista aikaisemmin, maaliskuun lopussa, Ceraudo kertoo.

Kuivuuden vuoksi Ceraudo on joutunut kastelemaan viiniköynnöksiä huhtikuusta kesäkuuhun. Siellä missä lisäkasteluun ei ole turvauduttu, kasvit ovat kuivuneet ja melkein kuolleet.

Kuumuusjaksot lisääntyneet

Roberto Ceraudon mukaan rypäleet ovat tänä vuonna tavallista pienempiä, ja niiden nestepitoisuus on pienempi. Oliivipuut eivät ole kuivuuden vuoksi tuottaneet tänä vuonna satoa lainkaan.

– Olen yli 70-vuotias eikä tällaista ole koskaan tapahtunut. Viimeisen 2-3 vuoden aikana meillä on ollut jatkuvasti Afrikan kuumuutta muistuttavia helleaaltoja, jotka ovat nostaneet lämpötilan 47-48 asteeseen. Muistan, että aikaisemmin joinain päivinä saattoi olla 40 astetta lämmintä, mutta parin päivän kuluttua se meni ohi. Nyt kuumuus vain jatkuu, on jatkunut jo kahden kuukauden ajan. Välissä on ollut muutama päivä, jolloin lämpötila on laskenut hieman, Ceraudo kertoo.

Tilalla on roihunnut tänä kesänä myös tulipalo, joka tuhosi viitisenkymmentä satoja vuosia vanhaa oliivipuuta. Ceraudon mukaan kyseisenä päivänä lämpömittari oli kivunnut 44 asteeseen, minkä lisäksi tulen leviämistä auttoi kova tuuli. Samassa oliivilehdossa on myös puu, jonka asiantuntijat ovat Ceraudon mukaan määrittäneet olevan yli 1 600 vuotta vanha.

Köynnökset riippuvaisia kastelusta

Ceraudon viinit päätyvät niin Italiaan, ulkomaille kuin tilan omaan, Michelin-tähdellä palkittuun ravintolaan. Läheisessä Ciró Marinassa sijaitsevan Tenuta Iuzzolinin viinejä sen sijaan päätyy Alkon kautta myös suomalaisten ruokapöytiin.

Iuzzolini on Calabrian suurin viinitila, joka tuottaa 3,5 miljoonaa pulloa vuodessa. Yrittäjä Pasquale Iuzzolini kertoo viininkorjuun alkaneen 4-5 päivää viime vuotta aikaisemmin.

– Tänä vuonna rypäleet ovat hyvin kypsiä ja niiden sokeripitoisuus on erityisen suuri. Tasankomailla rypäleet ovat erinomaisia ja viinistä tulee varmasti poikkeuksellisen hyvää. Rypäleiden määrä on keskitasoa. Kukkuloilla satoa tulee 20 prosenttia vähemmän, Iuzzolini kertoo.

Iuzzolinin mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa viininviljelyyn merkittävästi. Ilman vettä viljely on muuttumassa aina vain vaikeammaksi.

– Se, että emme pysty kastelemaan kaikkia viiniviljelmiä, on ongelma. Ja joka vuosi viininkorjuuta joudutaan aikaistamaan muutamalla päivällä. Kasvien vuosikierto lyhenee sillä muistan, että lapsena keräsimme rypäleet lokakuussa. Nyt ne pitää kerätä syyskuun alussa. Kansainväliset lajikkeet kerättiin ennen elokuussa, nyt elokuun alussa. Viimeisen 20-30 vuoden aikana sadonkorjuu on siis aikaistunut lähes kuukaudella, Iuzzolini sanoo.

Pitkittynyt kuivuus on johtanut siihen, että Iuzzolinin viinitilalla kasteluvettä on etsitty jopa 300 metrin syvyydestä. Tulevaisuudessa viinintuotanto onkin yhä enemmän keinokastelun varassa.

Italia on maailman suurin viinintuottajamaa, jonka kokonaistuotannoksi arvioidaan tänä vuonna yli 4,5 miljardia litraa.

Muutkin sadot kärsineet kuivuudesta

Kuuma ja kuiva kesä kutistaa satoja ympäri Italiaa. Pohjois-Italiassa on meneillään pahin kuivuuskausi 70 vuoteen, ja maataloudelle tärkeä Po-joki on osittain kuivunut. Esimerkiksi rehuviljaksi tarkoitetun maissin sadon odotetaan olevan tänä vuonna 45 prosenttia tavallista pienempi. Pastan valmistukseen tarvittavan durumvehnän tuotanto on pudonnut 30 prosenttia, Coldiretti kertoo.

Etelä-Italiassa koettiin kuun puolivälissä hengähdystauko tukalasta helteestä. Kesän kuudes helleaalto on parhaillaan käynnissä ja maassa on nähty yli 40 asteen, Calabriassa jopa 46 asteen lämpötiloja.

Lue myös:

    Uusimmat