Viinikriisi uhkaa: Sadot pilalle ympäri maailmaa – "tarvitsemme isoja muutoksia"
Kaatosateet, tulvat, rakeet, kuivuus ja halla. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat laittaneet viinintuottajat koville.
Ennen tuottajat kilpailivat toisiaan vastaan tekemällä aina vain parempia ja parempia viinejä. Nykyisin viinintuottajien on taisteltava luontoa vastaan vain pelastaakseen satonsa. Kansainvälisen viinintuottajajärjestön mukaan viinintuotanto laski viime vuonna alhaisimmalle tasolleen kahteen vuosikymmeneen.
Kohonneet lämpötilat ovat pilanneet viinisatoja ympäri maailmaa. Esimerkiksi Australiassa ja Chilessä ennen kokematon lämpöaalto sytytti laajoja maastopaloja, jotka tuhosivat viiniviljelmiä. Ranskassa yksi raemyrsky tuhosi lähes koko huhtikuun sadon.
– Tulevaisuudessa tuhot olisivat paljon pienempiä, jos yhteiskunta tekee isoja korjaavia liikkeitä, sanoo ympäristötieteen ja hallintotieteen professori John Holdren Harvardin yliopistosta.
Italialaisen Gaja Winery -viinitilan osaomistaja Gaia Gaja kuvailee viiniköynnöksiä hyvin herkiksi kasveiksi.
– Ne ovat kuin lämpömittareita, jotka rekisteröivät kaikki muutokset ympärillään, Gaja sanoo.
Tuloksena huonolaatuista viiniä
Viinintuottajat ovat huomanneet viinirypäleiden kypsyvän entistä nopeammin. Nopea kypsymisvauhti on johtanut rypäleiden sokeri- ja happopitoisuuksien muutoksiin. Tuottajien mukaan viineistä tulee tällöin huonompilaatuisia ja niiden alkoholipitoisuus nousee.
Osa tuottajista suunnitteleekin siirtävänsä viinitarhansa muihin maihin. Espanjalaisen Bodegas Torres -viiniyhtiön hallituksen puheenjohtajan Miguel Torresin mukaan viinintuottajien olisi lyöttäydyttävä ympäri maailman yhteen ja keksittävä uusia keinoja ilmastonmuutoksesta selviytymiseen.
– Tarvitsemme isoja muutoksia, hän sanoo.
Joillekin muutokset tarkoittavat esimerkiksi sadonkorjuuaikojen siirtämistä ja maaperän kostuttamista. Osa tuottajista on lisäksi kokeillut rypälelajeja, jotka kestävät kuumempaa ilmaa ja kuivuutta. Jotkin yhtiöt ovat lisäksi valmiita sijoittamaan suuria summia tutkimuksiin, joissa kehitetään uusia rypälelajikkeita.
Monet ovat ryhtyneet myös lobbaamaan päättäjiä viiniteollisuuden ongelmista.
– Jokainen ymmärtää viineistä jotain, sillä käytännössä jokainen juo viiniä. Moni vaikuttaja juo lisäksi korkealaatuisia viinejä. Jos vaikutusvaltaiset ihmiset kuulevat, että heidän viininsä ovat vaarassa, viinintuottajilla on keskustelussa painava ääni, Holdren Harvardin yliopistosta arvioi.
Viiniyhtiöt suunnittelevat lisäksi siirtävänsä tuotantoa kotimaidensa ulkopuolelle. Esimerkiksi Bodegas Torres -viiniyhtiö osti maata eteläisestä Chilestä järvien läheltä, kun taas ranskalainen viinintuottaja Taittinger lähti Britanniaan löytääkseen viinitarhoja, joissa voisi tehdä kuohuviiniä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa