Miten imelletyn perunalaatikon saa onnistumaan? Milloin graavikala kannattaa valmistaa? Martat vastaavat joulun kiperimpiin ruokakysymyksiin

perunalaatikko joulu joululaatikko
Shutterstock

Marttojen neuvoilla jouluruokien onnistuminen on taattu! 

Marttojen jouluchattiin tulee joka vuosi runsaasti kysymyksiä kotikokeilta, jotka kaipaavat neuvoja perinteisten jouluruokien laitossa. Seuraavasta voit lukea vastaukset yleisimpiin jouluruokiin liittyviin huoliin.

Miten saan imelletyn perunalaatikon onnistumaan?

Perunalajikkeeksi valitaan jauhoinen peruna, josta saa hyvän perunasurvoksen. On kahdenlaista tapaa valmistaa survos laatikkoa varten. Perunat joko kuoritaan ennen keittämistä tai keitetään kuorineen ja kuoritaan kuumina keittämisen jälkeen. Keitinveteen ei lisätä suolaa. Perunamassan annetaan imeltyä lämpimässä paikassa. Noin neljän–viiden tunnin imellytyksen voi tehdä esimerkiksi 55–60-asteisessa uunissa. Lämpötila ei saa nousta yli 75 asteeseen, jolloin perunalaatikko ei imelly. Imellytyksen jälkeen perunasurvokseen lisätään loput ainekset.

Jos perunamassa ei ole imeltynyt tarpeeksi, moni lisää joukkoon aavistuksen siirappia. Sen jälkeen lähes vellimäinen seos kaadetaan voideltuun vuokaan, jota ei tule täyttää yli puolivälin, jottei ruoka kiehu yli. Perunalaatikko paistetaan vielä 150–175-asteisessa uunissa pari tuntia.

Perunalaatikon reseptin löydät täältä

Milloin graavikala kannattaa tehdä, jos haluan tarjota sitä jouluaattona?

Graavikalan voi tehdä ainakin kahdella eri tapaa. Perinteisesti tehtynä tuore kala ehtii suolautumaan, kun sen tekee tarjoilua edeltävänä päivänä.

Toinen tapa graavata kala on pakastaa se suolaamisen jälkeen välittömästi. Tämän voi tehdä jo pari kuukautta ennen joulua. Kala tulee pakata hyvin, jottei kalan haju tartu muihin elintarvikkeisiin pakastimessa. Kääri kala ensin voipaperiin, sitten muovipussiin ja sulje pussi tiiviisti. Ota kala tarjoilua edeltävänä päivänä jääkaappiin sulamaan.

Kun tarjoat graavikalan, raaputa pinnalta maustekerros pois. Leikkaa ohuita viipaleita poikittain ja viistoon kalan ollessa vielä kohmeessa, jolloin saat ohuita viipaleita ja leikkaaminen on helpompaa.

Kuinka kauan kypsä joulukinkku säilyy?

Kypsän joulukinkun säilyvyys jääkaapissa on noin viikko. Kinkku olisi siis hyvä syödä vuodenvaihteeseen mennessä.

Kinkku säilyy parhaiten, kun tarjolle leikataan vain sen verran viipaleita, mitä arvioidaan ruokailussa kuluvan. Koko kinkkua ei kannata nostaa pöytään. Lämpötilojen vaihtelu heikentää säilyvyyttä. Kinkku säilyy parhaiten 0–6 asteen lämpötilassa. Jos kinkkua säilytetään ulkona, se on suojattava huolellisesti. Kiinnitä huomiota lämpötilaan: kinkku ei saa olla liian lämpimässä eikä päästä jäätymään.

Jo joulukinkkua hankittaessa kannattaa miettiä, minkä kokoisen kinkun ostaa.

Lähde: Marttaliitto 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!