Marttojen neuvoilla jouluruokien onnistuminen on taattu!
Marttojen jouluchattiin tulee joka vuosi runsaasti kysymyksiä kotikokeilta, jotka kaipaavat neuvoja perinteisten jouluruokien laitossa. Seuraavasta voit lukea vastaukset yleisimpiin jouluruokiin liittyviin huoliin.
Miten saan imelletyn perunalaatikon onnistumaan?
Perunalajikkeeksi valitaan jauhoinen peruna, josta saa hyvän perunasurvoksen. On kahdenlaista tapaa valmistaa survos laatikkoa varten. Perunat joko kuoritaan ennen keittämistä tai keitetään kuorineen ja kuoritaan kuumina keittämisen jälkeen. Keitinveteen ei lisätä suolaa. Perunamassan annetaan imeltyä lämpimässä paikassa. Noin neljän–viiden tunnin imellytyksen voi tehdä esimerkiksi 55–60-asteisessa uunissa. Lämpötila ei saa nousta yli 75 asteeseen, jolloin perunalaatikko ei imelly. Imellytyksen jälkeen perunasurvokseen lisätään loput ainekset.
Jos perunamassa ei ole imeltynyt tarpeeksi, moni lisää joukkoon aavistuksen siirappia. Sen jälkeen lähes vellimäinen seos kaadetaan voideltuun vuokaan, jota ei tule täyttää yli puolivälin, jottei ruoka kiehu yli. Perunalaatikko paistetaan vielä 150–175-asteisessa uunissa pari tuntia.
Perunalaatikon reseptin löydät täältä.
Milloin graavikala kannattaa tehdä, jos haluan tarjota sitä jouluaattona?
Graavikalan voi tehdä ainakin kahdella eri tapaa. Perinteisesti tehtynä tuore kala ehtii suolautumaan, kun sen tekee tarjoilua edeltävänä päivänä.

