Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miten imelletyn perunalaatikon saa onnistumaan? Milloin graavikala kannattaa valmistaa? Martat vastaavat joulun kiperimpiin ruokakysymyksiin

Shutterstock
Julkaistu 19.12.2018 18:02

MTV LIFESTYLE

Marttojen neuvoilla jouluruokien onnistuminen on taattu! 

Marttojen jouluchattiin tulee joka vuosi runsaasti kysymyksiä kotikokeilta, jotka kaipaavat neuvoja perinteisten jouluruokien laitossa. Seuraavasta voit lukea vastaukset yleisimpiin jouluruokiin liittyviin huoliin.

Miten saan imelletyn perunalaatikon onnistumaan?

Perunalajikkeeksi valitaan jauhoinen peruna, josta saa hyvän perunasurvoksen. On kahdenlaista tapaa valmistaa survos laatikkoa varten. Perunat joko kuoritaan ennen keittämistä tai keitetään kuorineen ja kuoritaan kuumina keittämisen jälkeen. Keitinveteen ei lisätä suolaa. Perunamassan annetaan imeltyä lämpimässä paikassa. Noin neljän–viiden tunnin imellytyksen voi tehdä esimerkiksi 55–60-asteisessa uunissa. Lämpötila ei saa nousta yli 75 asteeseen, jolloin perunalaatikko ei imelly. Imellytyksen jälkeen perunasurvokseen lisätään loput ainekset.

Jos perunamassa ei ole imeltynyt tarpeeksi, moni lisää joukkoon aavistuksen siirappia. Sen jälkeen lähes vellimäinen seos kaadetaan voideltuun vuokaan, jota ei tule täyttää yli puolivälin, jottei ruoka kiehu yli. Perunalaatikko paistetaan vielä 150–175-asteisessa uunissa pari tuntia.

Perunalaatikon reseptin löydät täältä. 

Milloin graavikala kannattaa tehdä, jos haluan tarjota sitä jouluaattona?

Graavikalan voi tehdä ainakin kahdella eri tapaa. Perinteisesti tehtynä tuore kala ehtii suolautumaan, kun sen tekee tarjoilua edeltävänä päivänä.

Toinen tapa graavata kala on pakastaa se suolaamisen jälkeen välittömästi. Tämän voi tehdä jo pari kuukautta ennen joulua. Kala tulee pakata hyvin, jottei kalan haju tartu muihin elintarvikkeisiin pakastimessa. Kääri kala ensin voipaperiin, sitten muovipussiin ja sulje pussi tiiviisti. Ota kala tarjoilua edeltävänä päivänä jääkaappiin sulamaan.

graavikala kala lohiGraavikala kuuluu oleellisena osana suomalaiseen joulupöytään.Shutterstock

Kun tarjoat graavikalan, raaputa pinnalta maustekerros pois. Leikkaa ohuita viipaleita poikittain ja viistoon kalan ollessa vielä kohmeessa, jolloin saat ohuita viipaleita ja leikkaaminen on helpompaa.

KOKEILE MYÖS GRAVIKALAA UUDELLA TAPAA.

Kuinka kauan kypsä joulukinkku säilyy?

Kypsän joulukinkun säilyvyys jääkaapissa on noin viikko. Kinkku olisi siis hyvä syödä vuodenvaihteeseen mennessä.

Joulukinkun kuorrutus: Hyvä, helppo ja perinteinen tapa kuorruttaa kinkku

Kinkku säilyy parhaiten, kun tarjolle leikataan vain sen verran viipaleita, mitä arvioidaan ruokailussa kuluvan. Koko kinkkua ei kannata nostaa pöytään. Lämpötilojen vaihtelu heikentää säilyvyyttä. Kinkku säilyy parhaiten 0–6 asteen lämpötilassa. Jos kinkkua säilytetään ulkona, se on suojattava huolellisesti. Kiinnitä huomiota lämpötilaan: kinkku ei saa olla liian lämpimässä eikä päästä jäätymään.

Jo joulukinkkua hankittaessa kannattaa miettiä, minkä kokoisen kinkun ostaa.

Lähde: Marttaliitto 

Lisää aiheesta:

Moni ei tiedä, mitä graavilohen nimi oikeasti tarkoittaa – tämä kaikki sinun täytyy tietää graavatusta kalastaToimitko näin, kun ostat ja valmistat perunoita? Tärkeää tietoa myös säilytykseen liittyenUnohditko sulattaa kinkun? Ei hätää, voit laittaa sen jäisenä uuniin Vähennä joulustressiä marttojen tehovinkeillä: "Tavarat laatikoihin ja sängyn alle piiloon"Täydellinen perunamuusi: Yksi perunalajike ylitse muiden – käytätkö sinä?Joulukinkun paistaminen: Muista nämä tärkeät asiat!
JouluJouluruokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Joulu
  • 16.11.17:14
    Leivonta

    Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

  • 15.11.09:57
    Leivonta

    Torttutaikinaa, lehtitaikinaa vai voitaikinaa? Paras valinta joulutorttuihin

  • 10.11.20:15
    Shoppailu

    Mikä ihmeen Singles' Day? Tästä on kyse

  • 10.11.15:17
    Shoppailu

    Kiikarissa joulun toivotuimmat lahjat? Näin pyydät tekoälyä etsimään parhaat hinnat

  • 8.11.08:43
    Leivonta

    Älä tee tätä joulutorttuvirhettä