Jouluruokien valmistuksessa kinkun sulatus ja paistaminen ovat suurimpia jokavuotisia pulmia ja haetuimpia Google-kysymyksiä. Sulatuksesta ei kannata ottaa joulustressiä, sillä joulukinkun voi laittaa jäisenä uuniin, vinkataan HK:lta. 
Perinteisen valmistusohjeen mukaan kinkku pitäisi ensin sulattaa hitaasti jääkaapissa. Tämän jälkeen sen tulisi olla vielä huoneenlämmössä ennen paistamista. Jos kinkun osto tai sulatus jäi viime tippaan, ei hätää, sillä kinkun voi hyvin laittaa uuniin myös jäisenä – kunhan muistaa muutaman tärkeän valmistusseikan. 
Jäisenä uuniin laitettu kinkku ei eroa sulatetusta.
HKScanin tuotekehityksessä lähdettiin muutama vuosi sitten rohkeasti testaamaan helpompaa kinkun valmistamista. Jäisen kinkun paistaminen osoittautui helpoksi, yksinkertaiseksi ja lopputulokseltaan erittäin herkulliseksi.
Palauteryöppy oli odotettu. Epäilijöitä riitti, mutta sitä enemmän tuli kiitosta, sillä monet kokevat jäisen kinkun sulattamisen aikaa vievänä ja jopa hankalana.
Lopputulokseltaan jäisenä uuniin laitettu kinkku ei eroa sulatetusta.


