Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Herkulliset vaihtoehdot perinteiselle graavilohelle – näillä vinkeillä teet täydellistä graavikalaa

Graavattavaksi sopivat esimerkiksi kuha ja siika.
Graavattavaksi sopivat esimerkiksi kuha ja siika. Shutterstock
Julkaistu 20.12.2015 18:02

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Graavilohi ja graavisiika ovat tuttuja näkyjä joulupöydässä, mutta myös muut kalalajit sopivat graavattavaksi. Miltä kuulostaisi esimerkiksi graavattu nieriä tai silakka konjakilla tai puolukoilla maustettuna?

Mikä tahansa kalalaji sopii graavattavaksi, mutta tietyt asiat on syytä ottaa huomioon.

– Hauki, made, ahven ja kiiski tulee pakastaa vuorokaudeksi -18 asteeseen, muuten niissä saattaa olla lapamadon riski. Kypsentäminen tai pakastus tuhoaa mahdolliset loiset, kertoo Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen. 

Joulupöydän graavilohi maustetaan perinteisesti sitruunalla ja mahdollisesti rosépippurilla.

– Sitruunanmehu ja sitruunankuoriraaste esimerkiksi graavilohen mausteena ovat erinomaisen raikas vaihtoehto.

Sitruunan vaihtoehdoksi sopii hyvin raikas lime. Myös yrttejä kannattaa käyttää rohkeasti. Tillin lisäksi moni muukin yrtti sopii hyvin kalalle. Makuyhdistelmiä kannattaa kokeilla rohkeasti.

– Lime sopii erinomaisesti graavaukseen, kuten myös basilika ja muut yrtit. 

parmesaani
Shutterstock

Uutta vivahdetta saat välimerellisistä mauista. 

– Parmesaanilastut, oliiviöljy ja yrtit maustavat graavikalaa hieman eri tavalla, Partanen vinkkaa.

Perinteisiä suomalaisia makuja saat hyödyntämällä maustamisessa marjoja. Esimerkiksi puolukat sopivat erinomaisesti kalan graavaukseen. 

Myös alkoholi sopii hyvin kalan maustamiseen. Kokeile maustaa graavikala esimerkiksi konjakilla tai akvaviitilla.

Älä nosta koko graavikalaa joulupöytään

Graavikalan säilyvyydessä lämpötilalla on ratkaiseva merkitys.

– Graavattu kala tulee säilyttää alle kolmessa asteessa, missä graavikala säilyy hyvin muutamia päiviä. 

puolukkaShutterstock

Joulupöydässä kalaa ei saisi seisottaa. Katriina Partanen ohjeistaakin nostamaan kalaa tarjolle vain sen verran kuin sitä tulee kerralla syödyksi. Jos menekki on ennalta arvattua isompaa, voi kalaa nostaa tarjolle lisää.

Jos graavikala nostetaan pöydälle ja se lämpenee, minkä jälkeen kala nostetaan takaisin jääkaappin ja seuraavana päivänä taas tarjolle, sen laatu ja säilyvyys heikkenee.

– Kylmäketju ei saisi katketa.

Graavattavan kalan tulee myös olla mahdollisimman tuoretta.

– Kalan säilyvyyteen vaikuttaa eniten sen käsittely pyynnin yhteydessä ja sen jälkeen, eli nopea jäähdytys välittömästi pyynnin yhteydessä ja kylmäketjun katkeamattomuus.

Lisää aiheesta:

Ostatko kalaa jouluksi? Muista tämä!Todellinen kalaruokien yllättäjä: "Voit tarjoilla vaikka nachojen tai ruisnappien kera"Moni ei tiedä, mitä graavilohen nimi oikeasti tarkoittaa – tämä kaikki sinun täytyy tietää graavatusta kalastaMoni on unohtanut täysin tämän mahtavan suomalaisen perinneruoan: "Kannattaa päivittää käsitykset tälle vuosikymmenelle"Moni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"Syödäänkö teillä uunilohta? Täältä tulee edullinen ja proteiinipitoinen haastaja: "Ei tarvitse miettiä ruotojen poistamista"
KalaJouluRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • ma07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?