Täydellinen perunamuusi: Yksi perunalajike ylitse muiden – käytätkö sinä?

perunamuusi 1
Täydellinen perunamuusi on kuohkea, maukas ja herkullinen lisuke. Shutterstock

Perunamuusin valmistus alkaa perunoiden valinnasta, ja päättyy muusin työstämiseen. Virheitä voi sattua kaikissa työvaiheissa, jopa keitinveden kaatamisessa.

Lasten lempilisuke, perunamuusi, sopii niin kastikkeiden, makkaran ja vaikka lohenkin kanssa. Perunamuusista on moneksi, ja sitä on helppo tuunata vaikka juureksilla tai ranskalaiseen tapaan juustolla.

Perunaherkku ei kuitenkaan maistu, jos siitä tulee tahmeaa, liisteristä ja mautonta. Osaathan valmistaa perunamuusin oikein ja välttää pahimmat kardinaalivirheet?

1. Väärät perunat

Kaikista pehmeimmän ja kuohkeimman lopputuloksen saa oikeanlaisilla perunoilla, jotka ovat tietenkin jauhoiset perunat. Esimerkisi rosamunda on monien kokkein suosima vaihtoehto, mutta myös puikulasta tulee hyvää muusia. Jauhoiset perunat myös imevät itseensä makuja kaikista parhaiten.

2. Keitinveden suolaamatta jättäminen

Kun perunoita alkaa keittämään, on tärkeää lisätä keitinveden joukkoon suolaa. Perunoiden tärkkelys nimittäin imee vettä ja suolaa itseensä, joten perunamuusia ei tarvitse suolata niin paljoa loppuvaiheessa. Keitinvaiheessa suolaaminen takaa sen, ettei muusi jää mauttomaksi.

3. Perunoiden keittäminen kuumassa vedessä

Perunoita ei tule koskaan keittää kuumassa vedessä! Oikea tapa on laittaa perunat kattilaan ja peittää ne kylmällä vedellä ja suolalla. Sen jälkeen keitinvesi kiehautetaan, ja perunoiden annetaan porista pienellä lämmöllä. Jos keittäminen aloitetaan heti kuumalla vedellä, alkaa perunoiden pinta jo hajota, kun sisäosa ei ole vielä kypsynyt.

4. Keitinveden kaataminen huonosti

Jopa keitinveden kaatamiseen tulee perunamuusin teossa kiinnittää huomiota! Vesi on nimittäin tärkeää kaataa kunnolla pois kattilasta, sillä muuten muusi voi maistua vetiseltä. Jos tuntuu, että perunalisuke on silti liian vetistä, vaikka veden on kaatanut kunnolla, on olemassa toinenkin kikka: perunat voi keitinveden kaatamisen jälkeen laittaa vielä pieneksi hetkeksi kuumalle levylle, jotta viimeisetkin vedet haihtuvat pois.

5. Muiden aineksien lisääminen kylminä

Voi ja maito tai kerma tulisi laittaa perunamuusiin huoneenlämpöisinä, eikä suoraan jääkaappikylminä. Lämpöisten voin, maidon ja kerman maut imeytyvät perunaseokseen paremmin ja ruoka ei pääse jäähtymään! Muista siis ottaa ainekset lämpenemään keittiön pöydälle jo perunoiden keittovaiheessa.

6. Liian kova työstäminen

Perunoiden tärkkelys on herkässä tilassa keittämisen jälkeen. Liian kova tai liian pitkä muusaaminen voi vapauttaa liikaa tärkkelystä, joka tekee lopputuloksesta liisterimäisen ja luotaantyöntävän. Kannattaa siis välttää yleiskoneita ja sauvasekoittimia ja suosia omaa kättä. Kun perunoita työstää vähän ja hellästi, kuohkea lopputulos palkitsee.

7. Liian aikainen valmistaminen

Vaikka arkea voikin helpottaa valmistamalla ruokia etukäteen, ei perunoiden kohdalla kannata niin tehdä. Perunat eivät säily hyvin pitkiä aikoja, ja jo yksi yö jääkaapissa muuttaa maun pahvimaiseksi. Jos perunat täytyy kuitenkin valmistaa tunteja ennen ruokailua, kannattaa ne laittaa hiljaa kiehuvan vesikattilan päälle lämpöä kestävään astiaan, joka on peitetty kelmulla. Kiehuvan veden päällä muusi säilyy maksimissaan kahden tunnin ajan. Möyhi perunamuusi vielä ennen tarjoamista.

Lähde: Delish

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.