Vähennä joulustressiä marttojen tehovinkeillä: "Tavarat laatikoihin ja sängyn alle piiloon"

Tuliko siivouksessa tai ruuanlaitossa tenkkapoo? STT kokosi joulunvalmistelua ja joulunviettoa helpottamaan asioita, joihin martoilta on kysytty neuvoja. Vastaajana on Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

Onko pakko pitää joulusiivous?

–  Perusviikkosiivous riittää oikein hyvin. Kannattaa raivata tavaroita pois joulukoristeiden ja kynttilöiden tieltä. Pahvilaatikoihin voi pakata ylimääräistä tavaraa ja pistää ne sängyn alle piiloon. Sieltä ne on helppo ottaa takaisin omille paikoilleen joulun jälkeen.

Miten kylpyhuoneen kaakelit ja saumat puhdistetaan?

–  Kalkkisaostumat saa pois happamalla puhdistusaineella (pH alle 6). Useimmat kylpyhuoneen puhdistusaineet ovat happamia. Rasvalikaan tehoaa taas paremmin emäksiset aineet (pH yli 8), joten joskus pinttyneet liat voivat vaatia ensin happaman aineen käsittelyn ja sitten emäksisen aineen. Siivous aloitetaan kastelemalla pinnat ennen puhdistusaineen käyttöä, jolloin puhdistusaineet eivät haurastuta sauma-aineita.

Kysy, kyllä martta vastaa!

– Martat neuvovat huushollin hoidossa ja ruuanlaitossa joulun alla joka arkipäivä. Joulun teemaviikon päivystysajat ovat voimassa 22.12. saakka.

–  Ohjeita saa puhelimitse tai chatissa. Ilmainen chat on auki joulunalusviikolla maanantaina, tiistaina ja perjantaina kello 12–15, keskiviikkona ja torstaina kello 15–18.

–  Maksullinen neuvontapuhelin vastaa maanantaista keskiviikkoon kello 12–15.

–  Marttojen kotisivuilla on erilliset joulusivut, joihin on koottu sesongin neuvoja.

Miten paljon eri lajeja pitää olla joulupöydässä?

–  Pitää uskaltaa karsia tarjottavia. Niin, että kaikilla on hyvä mieli, eikä kukaan ole uupunut jouluvalmisteluihin.

Milloin joulun laatikkoruuat kannattaa valmistaa?

–  Porkkana- ja lanttusoseen voi tehdä valmiiksi, pistää pakkaseen ja paistaa laatikoksi vaikka jouluaattona. Laatikot säilyvät kolme, neljä päivää, kunhan jääkaappi on tarpeeksi kylmä eli siinä viiden asteen kieppeillä.

Mitkä ovat keskeisimmät niksit imelletyn perunalaatikon onnistumiseen?

–  Tärkeintä on valita jauhoinen peruna, joka keitetään suolattomassa vedessä, jotta imeltyminen onnistuu. Sillä ei ole väliä, keitetäänkö perunat kuorineen vai kuorittuina. Imellytyksen voi tehdä esimerkiksi 55–60-asteisessa uunissa useamman tunnin ajan. Lämpötila ei saa nousta yli 75 asteen, koska silloin laatikko ei imelly. Mutta ei se maailmaa kaada, jos ei imelly. Silloin voi lisätä – ihan salaa – vähän siirappia. Eivät syöjät mitään huomaa!

Miten pitkään joulukinkku säilyy?

–  Kinkku pitäisi ottaa jääkaapista ulos vain siksi aikaa, kun siitä leikataan pöytään pantavat siivut. Jos kinkkua säilytetään oikeaoppisesti kylmässä, se säilyy uuteen vuoteen saakka.

Kuinka kauan kaloja voi syödä?

–  Kalojen säilytyslämpötila on nollasta kolmeen astetta. Kalat siis ehdottomasti kylmimpään kohtaan jääkaappia. Paikka vaihtelee eri kaapeissa, joten sitä olisi hyvä testata etukäteen. Mitä enemmän kalassa on suolaa, sitä paremmin se säilyy. Graavikala olisi hyvä olla syötynä parissa, kolmessa päivässä. Mäti on hyvin herkkä. Yleensä kannattaa laittaa pöytään vain se määrä, mikä aterialla menee.

Miten gluteenittomat leivonnaiset onnistuvat?

– Gluteenittomassa leivonnassa on joitain erityispiirteitä; esimerkiksi hiivataikina kohotetaan vain kerran.   Gluteenittomia jauhoseoksia käytetään suunnilleen sama määrä kuin vehnäjauhoakin.

Saako suklaarasiasta ottaa alemmasta kerroksesta ennen kuin ylempi on syöty?

–  Mitä martta sanoo, siihen uskotaan. (Naurua, jonka voi tulkita niin, että valinta on vapaa.)

Keitä kaikkia Martat auttavat?

–  Marttojen neuvonnasta voi kuka tahansa kysyä apua. Olemme melko varmoja, että jotkut nuoret ovat oivaltaneet käyttää apua esimerkiksi kotitalouden läksyihin. Hyvä, että luottavat; toivottavasti vastaukset ovat menneet oikein! 

Lue myös:

    Uusimmat