Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Joulukinkun paistaminen: Muista nämä tärkeät asiat!

Moni valmistaa joulukinkun itse.
Moni valmistaa joulukinkun itse.Shutterstock
Julkaistu 21.12.2015 17:37
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Joulukinkku on monessa suomalaiskodissa se joulupöydän kirkkain tähti, jonka valmistukseen halutaan usein panostaa. Pidä mielessäsi kinkunpaiston ABC, ja paista tänä jouluna kaikkien aikojen paras kinkku!

Makuja.fi selvitti, mitkä ovat kaikkein tärkeimmät asiat, kun kyse on joulukinkun paistosta. HK:n markkinointipäällikkö Mikko Järvinen listasi kinkkua koskevat seikat, jotka kannattaa pitää tiukasti mielessä joulun valmistelujen lomassa.

– Muuttujia on aika paljon: paistomenetelmä, paistolämpötila, paistoaika ja kypsyysaste, Järvinen listaa.

Joulukinkun paistamisen tärkeimmät vaiheet:

1. Sulata pakastettu joulukinkku ajoissa jääkaapissa. Mitä isompi kinkku, sitä useamman päivän tarvitset sulatukseen.
2. Ota kinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta ennen paistamista.
3. Paista kinkkua noin 100–120-asteisessa uunissa keskitasolla rasvapuoli ylöspäin. Laita alle esimerkiksi uunipelti ja kaada sille vähän vettä, jotta kinkusta tippuva neste ei pala kiinni. Käytä apunasi paistomittaria.
4. Paista kinkkua noin 1,5h ensimmäistä kiloa kohden ja 1h jokaista seuraava kiloa kohden.
5. Kinkku on valmis, kun sen sisälämpötila näyttää 74–75 astetta. Muista, että lämpötila nousee hieman vielä uunista pois nostettaessa.
6. Voit halutessasi tehdä joulukinkulle myös kuorrutuksen.

Nosta kinkku huoneenlämpöön

Ensimmäinen asia, jonka onnistuneen kinkun eteen voi tehdä, on sen nostaminen huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Tämä ehkäisee vaaraa siitä, että kylmä kinkku puskisi nesteet ulos heti, kun se laitetaan uuniin.

– Tärkeää on se, että kinkku nostetaan huoneenlämpöön hyvissä ajoin, jotta sen sisälämpötila ei ole liian kylmä, kun sen laittaa uuniin, Järvinen selventää.

Kinkun sisälämpötilan tulisi olla 10 astetta ennen paistamista.

Joulukinkun oikea paistoaika

Kinkku kannattaa paistaa alle 125 asteessa, jotta se kypsyy hitaasti. Lopputulos on täten kaikkein mehevin. Järvinen kertoi oman suuntaa-antavan nyrkkisääntönsä sille ajalle, jonka kinkku kypsyy uunissa.

– Noin puolitoista tuntia ensimmäistä kiloa kohden ja tunti jokaista seuraavaa kiloa kohden, Järvinen summaa.

Paistomittari avuksi

Kinkunpaistajan oikea käsi on paistomittari, joka kertoo tarkkaan sen, missä vaiheessa kinkku on kypsä. Kun apuna on paistomittari, ei tarvitse arvailla, jäikö kinkku sisältä raa'aksi.

Joulukinkun voi myös keittää:

1. Huuhtele ja kuivaa kinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
2. Keitä kinkkua vedessä noin tunti per kilo mausteiden kera. Mausteeksi sopivat esimerkiksi maustepippurit ja laakerinlehdet.
3. Kun kinkku on kypsä, keitä lopuksi liemi kasaan kattilassa.

Ohje: Snellman

– Toimiva paistomittari on se, millä saadaan aikaan paras tulos, Järvinen kertoo.

– Jos halutaan kostea kinkku, niin 74–75-asteinen on valmis. Jos halutaan ylikypsä kinkku, niin sopiva sisälämpötila on 85 astetta, Järvinen jatkaa.

Kannattaa myös muistaa, että kinkku kypsyy vielä uunista ulos otettaessa muutaman asteen verran.

Lisää aiheesta:

Milloin kinkku on kypsä? Ohje kinkunpaistoon: "On mehukasta, jösses!"Kari Aihisen tärkeimmät vinkit joulukinkun paistoon: "Se ei ole mikään vaurauden merkki, että sulla on taloyhtiön isoin kinkku"Koska ja miten joulukinkku pitää sulattaa? Älä vain sorru emämokaanUnohditko sulattaa kinkun? Ei hätää, voit laittaa sen jäisenä uuniin "Helppoa, yksinkertaista ja herkullista" – voit sittenkin unohtaa oleellisen vaiheen joulukinkun valmistamisessaPaista joulukinkku täysin jäisenä – näin se onnistuu!
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 15:14
    Ruoka

    Kasvisten hinta puhuttaa: Voiko pienituloinen syödä terveellisesti?

  • 09:28
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat kananugetit testissä – selvä voittaja löytyi

  • Eilen17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • Eilen14:25
    Ruoka

    Kielenhuoltaja kasvismakkarakohusta: Eihän lihapullakaan ole pulla

  • Eilen13:14
    Ruoka

    Näin teet täydelliset uunijuurekset – helppoa ja halpaa!