Joulukinkun paistaminen: Muista nämä tärkeät asiat!

joulukinkku (1)
Moni valmistaa joulukinkun itse. Shutterstock

Joulukinkku on monessa suomalaiskodissa se joulupöydän kirkkain tähti, jonka valmistukseen halutaan usein panostaa. Pidä mielessäsi kinkunpaiston ABC, ja paista tänä jouluna kaikkien aikojen paras kinkku!

Makuja.fi selvitti, mitkä ovat kaikkein tärkeimmät asiat, kun kyse on joulukinkun paistosta. HK:n markkinointipäällikkö Mikko Järvinen listasi kinkkua koskevat seikat, jotka kannattaa pitää tiukasti mielessä joulun valmistelujen lomassa.

– Muuttujia on aika paljon: paistomenetelmä, paistolämpötila, paistoaika ja kypsyysaste, Järvinen listaa.

Joulukinkun paistamisen tärkeimmät vaiheet:

1. Sulata pakastettu joulukinkku ajoissa jääkaapissa. Mitä isompi kinkku, sitä useamman päivän tarvitset sulatukseen.
2. Ota kinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta ennen paistamista.
3. Paista kinkkua noin 100–120-asteisessa uunissa keskitasolla rasvapuoli ylöspäin. Laita alle esimerkiksi uunipelti ja kaada sille vähän vettä, jotta kinkusta tippuva neste ei pala kiinni. Käytä apunasi paistomittaria.
4. Paista kinkkua noin 1,5h ensimmäistä kiloa kohden ja 1h jokaista seuraava kiloa kohden.
5. Kinkku on valmis, kun sen sisälämpötila näyttää 74–75 astetta. Muista, että lämpötila nousee hieman vielä uunista pois nostettaessa.
6. Voit halutessasi tehdä joulukinkulle myös kuorrutuksen.

Nosta kinkku huoneenlämpöön

Ensimmäinen asia, jonka onnistuneen kinkun eteen voi tehdä, on sen nostaminen huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Tämä ehkäisee vaaraa siitä, että kylmä kinkku puskisi nesteet ulos heti, kun se laitetaan uuniin.

– Tärkeää on se, että kinkku nostetaan huoneenlämpöön hyvissä ajoin, jotta sen sisälämpötila ei ole liian kylmä, kun sen laittaa uuniin, Järvinen selventää.

Kinkun sisälämpötilan tulisi olla 10 astetta ennen paistamista.

Joulukinkun oikea paistoaika

Kinkku kannattaa paistaa alle 125 asteessa, jotta se kypsyy hitaasti. Lopputulos on täten kaikkein mehevin. Järvinen kertoi oman suuntaa-antavan nyrkkisääntönsä sille ajalle, jonka kinkku kypsyy uunissa.

– Noin puolitoista tuntia ensimmäistä kiloa kohden ja tunti jokaista seuraavaa kiloa kohden, Järvinen summaa.

Paistomittari avuksi

Kinkunpaistajan oikea käsi on paistomittari, joka kertoo tarkkaan sen, missä vaiheessa kinkku on kypsä. Kun apuna on paistomittari, ei tarvitse arvailla, jäikö kinkku sisältä raa'aksi.

Joulukinkun voi myös keittää:

1. Huuhtele ja kuivaa kinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
2. Keitä kinkkua vedessä noin tunti per kilo mausteiden kera. Mausteeksi sopivat esimerkiksi maustepippurit ja laakerinlehdet.
3. Kun kinkku on kypsä, keitä lopuksi liemi kasaan kattilassa.

Ohje: Snellman

– Toimiva paistomittari on se, millä saadaan aikaan paras tulos, Järvinen kertoo.

– Jos halutaan kostea kinkku, niin 74–75-asteinen on valmis. Jos halutaan ylikypsä kinkku, niin sopiva sisälämpötila on 85 astetta, Järvinen jatkaa.

Kannattaa myös muistaa, että kinkku kypsyy vielä uunista ulos otettaessa muutaman asteen verran.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat