Joulukinkku on monessa suomalaiskodissa se joulupöydän kirkkain tähti, jonka valmistukseen halutaan usein panostaa. Pidä mielessäsi kinkunpaiston ABC, ja paista tänä jouluna kaikkien aikojen paras kinkku!
Makuja.fi selvitti, mitkä ovat kaikkein tärkeimmät asiat, kun kyse on joulukinkun paistosta. HK:n markkinointipäällikkö Mikko Järvinen listasi kinkkua koskevat seikat, jotka kannattaa pitää tiukasti mielessä joulun valmistelujen lomassa.
– Muuttujia on aika paljon: paistomenetelmä, paistolämpötila, paistoaika ja kypsyysaste, Järvinen listaa.
Joulukinkun paistamisen tärkeimmät vaiheet:
1. Sulata pakastettu joulukinkku ajoissa jääkaapissa. Mitä isompi kinkku, sitä useamman päivän tarvitset sulatukseen.
2. Ota kinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta ennen paistamista.
3. Paista kinkkua noin 100–120-asteisessa uunissa keskitasolla rasvapuoli ylöspäin. Laita alle esimerkiksi uunipelti ja kaada sille vähän vettä, jotta kinkusta tippuva neste ei pala kiinni. Käytä apunasi paistomittaria.
4. Paista kinkkua noin 1,5h ensimmäistä kiloa kohden ja 1h jokaista seuraava kiloa kohden.
5. Kinkku on valmis, kun sen sisälämpötila näyttää 74–75 astetta. Muista, että lämpötila nousee hieman vielä uunista pois nostettaessa.
6. Voit halutessasi tehdä joulukinkulle myös kuorrutuksen.

