Mitä tehdä jauhelihasta? Viisi helppoa arkiruokaa, jotka maistuvat koko perheelle

Jauhelihan paistaminen: Näin se pitäisi Kari Aihisen mukaan tehdä 3:26 Jauhelihan paistaminen: Näin se pitäisi Kari Aihisen mukaan tehdä
KATSO MYÖS VIDEO: Paistatko jauhelihan näin? Kari Aihinen näyttää oikean tavan.

Jos kaipaat inspiraatiota arkiruokiin, tässä muutama mainio vaihtoehto ikisuosikki jauhelihasta.

Monissa perheissä palattiin tällä viikolla jälleen normaalin arjen pariin kouluvuoden startatessa. Arkirumban keskellä monia mietityttää myös ruokahuolto, eli mitä tänään ja huomenna syötäisiin. 

Katso myös video: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa? Juttu jatkuu videon alla.

Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa? 0:54
Asiantuntija kertoo faktat jauhelihan säilyvyydestä.

Erilaiset jauheliharuoat ovat varmoja ikisuosikkeja vuodesta toiseen. Makaronilaatikko, jauhelihakastike ja lihapullat maistuvat yleensä koko perheelle. Jos taloudestasi löytyy kasvisssyöjiä, monissa ohjeissa jauhelihan voi korvata esimerkiksi soijarouheella.

Koostimme yhteet MTV Uutisten Makuja-ruokasivuston parhaat jauhelihareseptit. 

Vuoden keittokirjaksi 2019 valitun Peruna-kirjan (Readme 2019) tekijä, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki suosittelee välillä vaihtamaan makaronit perunaan. 

Ikisuosikin makaronilaatikonkin voisi tehdä välillä perunasta.

– Täysin samalla ohjeella. Vaihtaa vain sen makaronin perunaan, niin tulee terveellisempi, paremman makuinen ja ekologisempi ruoka. Jos haluaa lihattoman version, voi vaihtaa jauhelihan härkäpapurouheeseen, Mansikkamäki vinkkasi muutama vuosi sitten. 

Katso helppo resepti: Sannan peruna-jauhelihalaatikko

Italianpata on tuttu ruoka kaupan valmisruokahyllyltä. Italianpataa voi kuitenkin helposti valmistaa myös itse. 

Italianpadan ohjeen loihti ruoka-alan monitaituri, Hellapoliisina tunnettu Kati Jaakonen

– Italianpata on mainio arkiruoka, joka maistuu koko perheelle. Voit maustaa ruokaa oman makusi mukaan. Viimeistele tuoreilla yrteillä, Kati vinkkaa.

MTV3-kanavan Kokkisota-ohjelmastakin tuttu kokki Harri Syrjänen on jakanut Instagram-tilillään useita erilaisia yhdessä kasarissa valmistuvia one pot -pastareseptejä.

Erääseen suosittuun pastareseptiinsä Syrjänen haki  texmex-vaikutteita.

– Mä oon superinnoissani tästä, oli käsittämättömän hyvää, Soppamies hehkutti reseptiään Instagram-julkaisussaan.

Tomaattipohjainen jauhelihakastike on kestosuosikki monissa perheissä. Kokki Kari Aihinen opasti muutama vuosi sitten MTV:n Kaappaus keittiössä -ohjelmassa, miten klassikkokastiketta valmistetaan helposti. 

– Minun bologneseni menee niin, että saman verran vihanneksia kuin jauhelihaa. Toimii myös lapsille,  koska kastikkeeseen saa piilotettua vihanneksia joukkoon, Kape totesi ohjelmassa.

Lihapullat, joita rakastetaan lapsiperheissä! Nämä Samasta padasta -kirjan timjamilihapullat maistuvat koko perheelle. Jätä lihapullataikinasta pois suola, niin pyörykät sopivat myös +6 kk -ikäiselle vauvalle. Myös muusi sopii vauvalle, kun jätät voin ja suolan pois.

– Nämä timjamilihapullat ovat pehmeimmät ikinä, sillä taikinaan tulee ranskankermaa. Jos et ole vielä testannut tätä kikkaa, kannattaa! Mausteena on timjamia, joka muuten on lihapullien ykkösmauste, Samasta padasta -kirjasarjan luoja, ruokatoimittaja Outi Tuomivaara totesi huhtikuussa 2021.

Katso myös video: Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella 

Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella – testasimme säästövinkin 2:34

Testasimme säästövinkin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.