Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mikä ihmeen pangasius? Kyseenalaisen maineen omaava kala ui lounaslistoille

1:24Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavanKATSO MYÖS: Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan.
Julkaistu 31.01.2024 07:33

Emmi Niiniaho

Mikä on pangasius ja mistä sen huono maine johtuu?

Lounasravintolan päivän ruokalistalla on tarjolla pangasiusta ja katkarapuja ja toimistolla yksi toisensa jälkeen kysyy: "Mikä ihmeen pangasius?"

Vaikka tätä tuontikalaa on ollut Suomessakin tarjolla jo vuosia, ei kalan nimi ihan samalla tavoin solju huulilta kuin kotimaiset ruokakalat.

Pangasius, eli haimonni, elää luonnonvaraisena Vietnamissa Mekong-joen vesistöalueella, mutta Suomessa myytävä haimonni on kasvatettua pääosin Vietnamissa ja Thaimaassa, kertoo WWF.

Kasvatus ei ole täysin ongelmatonta, minkä takia vastuullisesti kasvatetuista haimonneista viestitään sertifiointien avulla.

Lue myös: Lohikeittoa nopeasti ja halvalla: Jessen soppa maksaa alle kaksi euroa annokselta

Hyvä, paha haimonni

Suomessa kaupasta saa pangasiusta pakasteesta fileenä ja reseptejä googlatessa tarjolle tulee esimerkiksi uunikalaohje sekä jo alussa mainittu "pangasiusta ja katkarapuja thaimaalaisittain".

Samojen hakutulosten joukkoon nousee vähemmän mairittelevia linkkejä haimonnin terveellisyydestä ja eettisyydestä.

pangasius, haimonniWWF:n mukaan haimonnilla uskotaan olevan tulevaisuudessa merkittävä rooli ruokakalana.Shutterstock

WWF:n mukaan haimonnin kasvatuksessa onkin ongelmia muun muassa sen suhteen, ettei verkkoaltaiden ja lammikoiden aiheuttamaa ravinne- ja lääkeainekuormitusta säädellä riittävästi.

Edulliselle haimonille riittää myös kysyntää siinä määrin, että uusia kasvatusaltaita raivataan kosteikkoalueille, jotka olisivat arvokkaita luonnon monimuotoisuuden kannalta.

Edellä mainituista syistä vastuullisuussertifiointi on erityisen tärkeää. WWF:n mukaan yksi suurimmista haimonnin tuottajamaista, Vietnam, on sitoutunut valtiona kasvattamaan kalaa kestävyyskriteerien mukaisesti.

Lue myös: Kaupoissa nyt myytävästä kalasta voi paljastua arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"

Vähärasvainen ruokakala

Kansainvälisen, voittoa tavoittelemattoman järjestön, Aquaculture Stewardship Councilin myöntämän ASC-sertifikaatin tavoitteena on pienentää juurikin kalankasvatuksen haitallisia ympäristövaikutuksia.

pangasius, paistettu kala, haimonni

ASC:n mukaan sertifioitu haimonni takaa sen, että yritykset siirtyvät pois kyseenalaisista käytänteistä, joiden takia pangasius on aikaisemmin ollut negatiivisesti otsikoissa.

Järjestön nettisivuilla kerrotaan, että haimonni sisältää vain vähän rasvoja ja hiilihydraatteja, mutta vähärasvaisuuden takia myös vain vähän Omega-3-rasvahappoja.

Lue myös: Ostatko mätiä kaupasta? Älä koskaan tee sille näin

Lue myös: Takuuvarmasti mehevää uunilohta! Näin kala kannattaa aina valmistaa

Katso myös: Kalakauppias Kalle Huttunen esittelee videolla, kuinka kala fileoidaan

2:28Näin fileoit kalanNäin fileoit kalan.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lähteet: WWF, Aquaculture Stewardship Council

Lisää aiheesta:

Älä osta silliä ilman tätä merkintääRuotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättäTiesitkö tätä tonnikalasta? Säilykkeessä piilee yllätys – K-kaupan tonnikalapurkkeihin muutosSuomalaisilla yksi ehdoton hittikala jouluna – Lidl teki olennaisen muutoksen tarjontaansaSaako tonnikalaa syödä hyvällä omallatunnolla? Asiantuntija muistuttaa tärkeästä seikasta: "Todellisuudessa vain sillä on väliä..."MTV testasi uuden suomalaisen hittisäilykkeen, joka viedään nyt käsistä: Maistuuko paremmalta kuin tonnikala?
KalaRuokaUutisohjelmien aiheetMakuja
Haimonni sisältää monia vitamiineja ja hivenaineita.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen