Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättä

Norjalainen lohi on edelleen suosituin kala sekä Suomessa että Ruotsissa, vaikka sen kasvatukseen liittyy paljon ongelmia.
Norjalainen lohi on edelleen suosituin kala sekä Suomessa että Ruotsissa, vaikka sen kasvatukseen liittyy paljon ongelmia. Shutterstock
Julkaistu 30.05.2024 17:01
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pitäisikö kasvatetun norjalaisen lohen syöntiä rajoittaa rajusti? Tätä mieltä ovat asiantuntijat

Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla norjalaisen lohen varjopuolista. Uutistoimisto Bloombergin mukaan norjalaisen kasvatetun lohen suosiolla on karut seuraukset muun muassa silakalle. Silakka on sukupuuton partaalla, koska troolarit pyydystävät sitä valtavia määriä viljellyn lohen ravinnoksi.

Lohenkasvatukseen liittyy lukuisia ongelmia, mutta se ei näytä heijastuvan kalan suosioon. Kasvatettu Norjan lohi on edelleen Suomessakin suosituin ostos kauppojen kalatiskillä. 

Lue myös: Norjan lohen himolla karut seuraukset: Perinneherkku vaarassa

Lohta vain muutaman kerran vuodessa?

Ruotsalaismedioissa on toukokuun lopussa uutisoitu laajasti Norjan lohen käyttösuosituksista. Ruotsin WWF:n kala-asiantuntija Inger Melander totesi Dagens Nyheter -lehdelle, että Norjan lohta tulisi syödä vain korkeintaan muutaman kerran vuodessa. 

Suosituksen syynä on se, ettei lohen kasvatus ole kestävää: viljeltyjen lohien kuolleisuus on korkea ja miljoonat muut kalat kuolevat tuotannon yhteydessä. 

– Neuvon, että Norjasta tulevaa viljeltyä lohta tulisi syödä vain ihan erikoispäivinä, Melander totesi lehdelle. 

"Mieluummin harvemmin kuin useammin"

Suomessa Norjan lohi on WWF:n kalaoppaassa luokiteltu kalaksi, jota tulisi ostaa vain harkiten. Suojeluasiantuntija Matti Ovaskan mukaan Suomessa ei ole tarkemmin määritelty mitään vuosittaista lukumäärää Norjan lohen nauttimiselle.

– Lähtökohtaisesti tilanne on se, että kala on harkiten ostettavien ja syötävien listalla. Sitä voi tulkita monella tavalla, mutta mieluummin siis tulisi nauttia harvemmin kuin useammin. 

Ovaskan mukaan norjalainen lohi on muodostunut Suomessa lähes instituutioksi: jos kalaa syödään, niin se on todennäköisesti nimenomaan Norjan lohta. 

– Kyllä siinä olisi paljon tekemistä, että saisimme lohen kulutusta laskettua. 

Lue myös: Tiesitkö tätä suomalaiskaupoissa myytävästä lohesta? Monella on edelleen väärä käsitys kirjolohesta

Ei enää "sisäänheittotuote"

Ovaska arvelee, että suomalaiset ostavat lohta sen maun ja helppouden vuoksi. Voisivatko suomalaiset kaupat sitten tehdä jotain menekin hillitsemiseksi?

– Kyllähän kauppaketjut ovat kalavalikoimansa käyneet läpi. Ongelma on se, että kalan kulutus on rakenteeltaan vääristynyttä, Ovaska sanoo ja jatkaa vielä:

– Jossain vaiheessa kasvatettua norjalaista lohta käytettiin jopa sisäänheittotuotteena. Oli todella kovat tarjoukset. Sellainen ei tietenkään kannusta kulutuksen vähentämiseen. Viime vuosina niitä ei onneksi enää ole ollut.

Tilalle suomalaisia luonnonkaloja

Kotimainen kirjolohikaan ei välttämättä ole kaloista se kestävin valinta, mutta Ovaskan mukaan kuitenkin parempi vaihtoehto kuin kasvatettu norjalainen lohi. Hän muistuttaa, että kasvatettua kalaa ja luonnonkalaa ei voi verrata keskenään, kun puhutaan kalaoppaan suosituksista.

– Niille on eri kriteerit. Kasvatettu kala on tuotantoeläin ja tuotantoon liittyy aina tiettyjä ongelmia. Itämerellä kalankasvatuksessa rehevöityminen on iso kysymys ja haaste. 

Mitä asiantuntija sitten suosittelisi valitsemaan alkukesän kalapöytään norjalaisen lohen sijaan? Ovaska kertoo, että juuri nyt on meneillään hyvä kalasesonki ja toukokuu on kalastajille kiireistä aikaa. 

– Olisi hyvä suosia kotimaisia luonnonkaloja, kuten ahventa, haukea ja kuhaa. 

WWF:n kalaoppaasta voit tarkistaa, mitkä kalat ovat vastuullisia valintoja. 

Lue myös: Kaupan kirjolohesta tarttui Lauran sormeen jotain kuvottavaa: "Tuli kylmät väreet"

Katso myös: Muikkua vai kuhaa juhlapöytään? Vinkit suosituimpien ruokakalojen nappaamiseen

5:23Muikkua vai kuhaa juhlapöytään? Vinkit suosituimpien ruokakalojen nappaamiseenMikkeliläisen kalastustarvikeliike Kala-Kallen yrittäjä Jari Väisänen kertoo kalavinkit.

Lisää aiheesta:

Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kotimaista kalaa, mutta se on kallista – elintarvikealan ammattilaisen mielestä on olemassa yksi ratkaisuTiesitkö tätä suomalaiskaupoissa myytävästä lohesta? Monella on edelleen väärä käsitys kirjolohestaYksi asia on todella vinksallaan suomalaisten kalan syönnissä – kokki jyrähtää: "Norjalaisesta lohesta ei pitäisi julkaista enää yhtäkään reseptiä"Tiedätkö sinä totuuden ostamastasi kalasta? Yli puolet suomalaisista luulee oleellisen asian väärin: "Käytännössä moni ei syödessään tiedä""Halvempaa kuin lohi" – kolme mahtavaa kalaa, joita kannattaa ostaa juuri nytSilakka ei maistu suomalaisille entiseen tapaan – viljelty kala syrjäytti silakan
KalaRuokaYmpäristöMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?