MTV testasi uuden suomalaisen hittisäilykkeen, joka viedään nyt käsistä: Maistuuko paremmalta kuin tonnikala?

Luonnonkala-säilyke
Luonnonkala-säilykepurkkeja K-Supermarket Myllypurossa. MTV

Uusi suomalainen Luonnonkala-säilyke on kasvanut muutamassa viikossa niin suosituksi tuotteeksi, että siitä povataan jopa tonnikalan korvaajaa. MTV:n makutestissä selvitettiin, onko hittisäilyke todella maineensa veroinen. Luonnonkala-säilykkeestä on uutisoinut aiemmin muun muassa Kemikaalicocktail-blogi, Yle, Iltalehti ja Ilta-Sanomat.

Tonnikala on jo vuosia kuulunut monen suomalaisen ruokavalioon säilykkeen muodossa. Ruoanlaitossa säilyketonnikala on näppärä tuote esimerkiksi pastaa, pizzaa tai salaattia valmistaessa.

Nyt suomalainen Pielisen kala on kuitenkin tuonut markkinoille kotimaisen, eettisen haastajan ulkomaiselle tuontisäilykkeelle. 

– Haluamme korvata arkiruokailussa tonnikalan kotimaisella, ekologisella luonnonkalalla. Ei kuulosta hassummalta, eihän? Pielisen Kalan nettisivuilla kerrotaan.

Luonnonkala-säilykkeessä on käytetty kotimaista, vapaana uiskennellutta järvikalaa, esimerkiksi lahnaa, pasuria ja säynettä. Tällä hetkellä luonnonkalaa myydään rypsiöljyyn säilöttynä, mutta kehitteillä on myös oma veteen säilötty Luonnonkala-purkki. 

Kun Pielisen Kala toi kolmisen viikkoa sitten kauppoihin oman Luonnonkala-säilykkeensä, puskaradio alkoi pian laulaa. Kotimaista "tonnikalankorviketta" hehkutettiin ensin muun muassa suositussa Kemikaalicocktail-blogissa. Toimittaja-bloggaaja Noora Shingler ylisti tuotetta tonnikalaa ekologisemmaksi ja huimasti maukkaammaksi. 

– Voi vetää suoraan purkista (on ihan saakelin hyvää) tai käyttää just sinne, mihin olit laittamassa tonnikalaakin, Shingler kirjoitti blogissaan.

Loppui viikolla kaupoista

Sana kiiri ja pian tuotteesta kirjoittivat monet mediatkin. Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin tällä viikolla säilykkeen loppuneen paikoin kaupoista tuotteen suuren suosio vuoksi. Tämän todistimme itsekin, kun metsästimme säilykettä eri kaupoista makutestiä varten. Tuote ehtikin hetkellisesti loppua jopa Keskon varastolta.

Pielisen Kalan toimitusjohtajan Markus Tolvasen mukaan tuotteen ei kuitenkaan jatkossa pitäisi päästä loppumaan, sillä tehtaan tuotantotilat laajenevat kevään aikana

Tolvanen kertoi Ilta-Sanomille tuotteen saaneen alkunsa jo vuonna 2018, kun syntyi ajatus kotimaisen, roskakalana pidetyn särkikalan paremmasta hyödyntämisestä. 

– Vuosikymmeniä niitä on rahdattu jonnekin, en edes tiedä tarkalleen minne. Esimerkiksi lahnoja on kuskattu minkkien rehuksi, järjetöntä hommaa, Tolvanen totesi Ilta-Sanomille. 

Kotimainen Luonnonkala-säilyke on kilohinnaltaan hieman kalliimpaa kuin esimerkiksi vastuullisesti pyydetty MSC-sertifioitu tuontitonnikalasäilyke. WWF suosittelee valitsemaan säilykehyllyltä nimenomaan MSC-sertifikaatilla tuotettua tonnikalaa. Merkintä kertoo, että kala on peräisin kestävän kalastuksen mukaisesta kalakannasta. Säilykehyllyiltä löytyy myös muiden kotimaisten valmistajien kalasäilykkeitä, kuten korpilahtelaista Järki Särkeä. 

Mutta millainen on uuden hittisäilykkeen maku? Miltä uusi Luonnonkala-säilyke maistuu ja voittaako se peräti tonnikalan? Katso videolta jutun alusta makuraadin mielipiteet!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!