Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lohikeittoa nopeasti ja halvalla: Jessen soppa maksaa alle kaksi euroa annokselta

Kalakeittoa voi tehdä myös edullisesti, kun hyödyntää pakastealtaan tuotteita.
Kalakeittoa voi tehdä myös edullisesti, kun hyödyntää pakastealtaan tuotteita. Pro Kala ry
Julkaistu 17.01.2024 17:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Talvipakkasilla maistuu kalasoppa! Nappaa keittiöammattilaisen vinkit edullisen ja maistuvan keiton kokkaamiseen. 

Vinkkasimme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla tammikuussa keskitalven suuren kalaherkun, mateen, sesongista. Made on vähäruotoinen ja herkullinen turskakala, josta valmistetaan perinteisesti esimerkiksi keittoa. 

Kalakeittopäivää vietetään tänä vuonna tiistaina 6. helmikuuta, ja tavoitteena on laittaa suomalaisten kattilat porisemaan.

Nyt lusikkansa kalasoppaan heittää myös Pro Kala ry. Kalayhdistys vinkkaa lähestyvän kansallisen kalakeittopäivän kunniaksi, miten kotona saa tehtyä hyvää kalakeittoa edullisesti. 

Halvempaa soppaa pakastekalaa hyödyntämällä

Turkulainen keittiömestari Jesse Söderlund paljasti kalayhdistykselle omat kalakeittokikkansa ja ideoi yhteensä kolme erilaista kalasoppareseptiä. Söderlund ideoi keitot maku edellä, mutta tarkalla budjetilla. Tavoitteena oli, että jokaisen keiton ainekset maksavat noin kymmenen euroa. Kun kustakin keitosta tulee noin kuusi annosta, on yhden annoksen hinta alle parin euron tuntumassa.

jesse-soderlundJesse Söderlund ideoi uusia kalakeittoreseptejä Pro Kala ry:n pyynnöstä.Pro Kala ry

Söderlund on hyödyntänyt kalakeitoissa pakastekalaa joko sellaisenaan tai yhdistämällä tuoreen kalan kanssa. Kalayhdistys muistuttaa pakastekalan olevan varsin edullista, eikä siitä tule hävikkiä. 

– Pakastekala on yleensä aika tiivistä kalaa, joten se kestää hyvin keittämistä ja hauduttamista, eikä mene niin helposti rikki kuin tuore, kertoo Söderlund tiedotteessa.

– Kun keiton tekee pakastekalasta, kannattaa kalaliemen olla vahvaa ja hyvänmakuista, silloin päästään parhaaseen lopputulokseen.

Lue myös: Ehkä maailman paras kalakeitto? Tämä on Harri Syrjäsen luottoreseptin salaisuus – "Törkeen hyvää"

Jessen nopea lohikeitto

Nopea lohikeittoJessen nopeassa lohikeitossa hyödynnetään kylmäsavulohta sekä pakastelohta.Pro Kala ry

– Mitä nopeammin valmista, sen parempi – se on tämän keiton idea. Ainekset vain kattilaan kiehumaan työpäivän jälkeen ja pian keitto onkin jo valmis! Söderlund vinkkaa tiedotteessa.

Kokin mukaan keiton makua voi säädellä lisäämällä tai vähentämällä tillin ja kylmäsavulohen määrää. Keittoon voi hyödyntää myös pakastekasviksia maun mukaan. 

– Kun haluat keittoon vähän ekstraa, valmista sen pinnalle tilliöljyä.

Nopea lohikeitto
(kuudelle)

1 l vahvaa kalalientä (kalafondi + vesi)
100 g kylmäsavulohta
750 g keittojuureksia (pakaste)
3 dl kermaa
2 rkl Maizena-maissitärkkelystä
300 g lohikuutioita (pakaste)
1 ruukku tilliä
1 dl öljyä

1. Valmista kalaliemi kalafondista yhdistämällä litra vettä ja ½ dl kalafondia. Laita liemi kattilaan, lisää keittojuurekset. Kiehauta.
2. Sekoita Maizena kerman joukkoon ja lisää se keittoon. Lisää kalakuutiot, keitä rauhallisesti 10 minuuttia.
3. Hienonna tilli ja lisää puolet siitä kattilaan. Lisää keittoon myös suikaloitu kylmäsavulohi.
4. Valmista tilliöljy: kaada kulhoon desi öljyä ja lisää joukkoon ½ ruukkua tilliä, sekoita tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella täydellä teholla minuutin ajan.
5. Annostele keitto kulhoihin ja lisää pinnalle tilliöljyä.

Vinkki: Voit korvata keittoon tulevan tillin myös hienonnetulla ruohosipulilla tai kevätsipulin varsilla.

Lue myös: Kaupoissa nyt myytävästä kalasta voi paljastua arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"

Lähde: Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

Laitatko kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? "Ikuinen taistelu, kuuluuko vai ei"Oletko käyttänyt kalapuikkoja näin? Jesseltä älynväläys: "Lopputulos yllätti itsenikin"Tässä on paras tapa valmistaa kermainen kalakeitto Laitatko sinä kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? Kalakokki Villen soppaan se sujahtaa: "Ikuinen taistelu, että kuuluuko vai ei"Teetkö kalakeiton näin? Kermaisen kalasopan paras valmistustapa – tarkkana perunavalinnan kanssa!Suomalainen huippukokki paljastaa parhaan kalakeittoreseptinsä – nerokkaalla kalankäsittelykikalla entistäkin herkullisempi lopputulos
KalaRuokaUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?