Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Saako tonnikalaa syödä hyvällä omallatunnolla? Asiantuntija muistuttaa tärkeästä seikasta: "Todellisuudessa vain sillä on väliä..."

Shutterstock
Julkaistu 27.09.2020 14:05

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Moni karttaa nykypäivänä tonnikalan syömistä, koska muistaa takavuosien uutisotsikot kalanpyynnin epäeettisyydestä. Tonnikasta ei kuitenkaan tarvitse kieltäytyä täysin, kunhan osaa valita kaupassa ja ravintolassa vastuullisesti tuotetun kalan. 

Videolla: Voittaako suomalainen luonnonkalasäilyke tonnikalan? Makutestissä hittituote. 

Liikakalastus saattaa uhanalaiseksi eri tonnikalalajeja, mutta lisäksi se uhkaa kalastajien työllistymistä ja meriekosysteemiä kokonaisvaltaisesti. MSC haluaa nostaa esille kestävästi tuotettuja elintarvikkeita muistuttaakseen, että tonnikalan syöminen ei ole automaattisesti epäeettistä ja kestävän valinnan tekeminen on helppoa.

"Todellisuudessa vain sillä on väliä, miten tonnikala on pyydetty"

MSC-sertifioidut elintarvikkeet merkitään sinisellä merkillä. Saadakseen merkin käyttöönsä, tulee kalastusyritysten toimia tarkkojen vaatimusten mukaisesti. Kalastusyritykset arvioidaan riippumattomien sertifioijen toimesta, sillä se on paras tapa varmistaa, että MSC-sertifioitu tonnikala on aina aidosti luonnossa kasvanutta, vastuullisesti pyydettyä ja jäljitettävissä. Näin myös kuluttajat voivat valita tuotteen, joka tukee kestävää kalastamista.

Tunaful Weeks -teemaviikot ovat parhaillaan käynnissä Kotipizzoissa, Hanko Susheissa ja Sushibar+Wine-ketjun ravintoloissa ympäri maan. Teemaviikkojen ajan ravintolat puhuvat sertifioidun tonnikalan puolesta ja tarjoilevat erikoisannoksia, joissa on vastuullisesti pyydettyä tonnikalaa. Maailmanlaajuinen vastuullista kalastusta edistävä järjestö MSC haluaa teemaviikkojen myötä muistuttaa, että tonnikalaa voi syödä hyvällä omatunnolla.

– Moni kokee tonnikalan syömisen ongelmalliseksi. Todellisuudessa vain sillä on väliä, miten tonnikala on pyydetty. MSC-sertifioitu tonnikala on kestävästi tuotettua ja pyydetty siten, ettei siitä aiheudu haittaa ekosysteemille tai muille mereneläville. Puhumme tonnikalan puolesta, jotta kuluttajat tietäisivät, että pienellä valinnalla on aidosti suuri vaikutus. Kaikki tonnikala, jossa on MSC-merkki on jäljitettävissä ja todistetusti kestävästi pyydettyä, sanoo markkinointi- ja viestintäpäällikkö Johanna Vepsä, MSC Finlandilta. 

Suurin osa syömästämme tonnikalasta on todellisuudessa boniittia

MSC kertoi viime keväänä mielenkiintoistia faktoja tonnikalaan liittyen. 

Todellisuudessa merissämme ui 15 eri tonnikalalajia. Kaupallinen tonnikalanpyynti keskittyy seitsemään tonnikalalajiin. Yksi näistä lajeista on boniitti eli skipjack, jonka maksimipaino on noin 35 kiloa – pienen pieni sintti verrattuna sinievätonnikalaan.

Boniitit eivät oikeastaan kuulukaan tonnikaloihin, mutta ovat niille läheistä sukua. Säilyketuotteissa selvästi eniten käytetty laji on boniitti (93 prosenttia), eli ostaessasi tonnikalasäilykettä, syöt mitä todennäköisimmin boniittia. 

Lue lisää: Suomalaisten suosikkisäilykkeessä piilee yllätys – tiesitkö tätä tonnikalasta?

Lähde: MSC

Lisää aiheesta:

Älä osta silliä ilman tätä merkintääMikä ihmeen pangasius? Kyseenalaisen maineen omaava kala ui lounaslistoilleTiesitkö tätä tonnikalasta? Säilykkeessä piilee yllätys – K-kaupan tonnikalapurkkeihin muutosSuomalaisilla yksi ehdoton hittikala jouluna – Lidl teki olennaisen muutoksen tarjontaansaSuomalaisten suosikkisäilykkeessä piilee yllätys – tiesitkö tätä tonnikalasta?Kotipizzalta hieno veto: Maailman ainoa pizzaketju, jossa kala on vastuullisesti pyydettyä
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • 30.10.17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!