Kotimaisesta silakasta saa tehtyä helposti monenlaisia ruokia.
Kuten aiemmin kerroimme, silakan syönti on vuosikymmenten aikana suorastaan romahtanut Suomessa. Riittoisan kotimaisen kalan ympärille on kuitenkin kehitetty nyt erilaisia hankkeita, jolla silakan syöntiä saataisiin lisättyä.
Huomenta Suomessa keskusteltiin elokuun ensimmäisenä viikonloppuna silakan hyödyistä ja annettiin vinkkejä silakkaruokien valmistamiseen. MasterChef Suomi 2024 -voittaja Marita Frimodig demonstroi, miten silakoista saa tehtyä helposti nykypäivään sopivia herkkuruokia.
Ensimmäisenä Marita loihti herkulliset savusilakkatoastit saaristolaisleivistä.
– Erilaiset leivät ovat nyt todella trendikkäitä. Laitetaan tillimajoneesia, koska täytyy saada jotain kosteutta.
Lue myös: Haluttu kala on vain hetken sesongissa: "Ihmiset tulevat hakemaan ämpäreillään"
Silakkatapas yllättää: "Kukaan ei varmasti sano, että yök, en syö"
Moni on tottunut syömään silakkaa lähinnä paistettuna tai savustettuna. Maustesilakoita nautitaan kesäisin esimerkiksi uusien perunoiden kaverina, mutta oletko tullut ajatelleeksi, että ne taipuvat myös tapaslautaselle?
Boquerones on espanjalainen tapas, joka valmistetaan perinteisesti sardiineista.
– Silakka soveltuu ihan yhtä hyvin, jos ei jopa paremmin. On vaivatonta!
Marita suosittelee valmistamaan silakka-tapaksia vaikka mökillä tai kotona vieraille.
– Kukaan ei varmasti sano, että yök, en syö.
Lue myös: Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?
Enemmän silakkaa, vähemmän tuontikaloja
Vaikka monet perinteiset suomalaiset silakkaherkut ovatkin erinomaisia, Marita suosittelee kokeilemaan kalasta myös uusia makumaailmoita.
– Silakkaa voitaisiin käyttää enemmän sen sijaan, että tuodaan tuolta valtameren takaa jotain.
Nappaa ohje: Silakka-boquerones