Ostatko mätiä kaupasta? Älä koskaan tee sille näin

shutterstock_1222320853 copy
Kirjolohen mäti on yksi suosituimmista mädeistä Suomessa. Shutterstock

Mäti on monelle joulunajan ykkösherkku. Mätiä käyttäessä kannattaa pitää mielessä erityisesti sen säilyvyyteen liittyviä seikkoja. 

Mäti on joulunajan hittiruokaa ja moni korkkaa mätikauden itsenäisyyspäivänä. Pro Kala ry muistuttaa, että mädistä on moneksi. 

Mäti syödään sellaisenaan ja kuumentamatta. Sen parhaat kumppanit ovat smetana ja hienonnettu punasipuli, lisäksi makuja täydentämään sopii tilli.

– Moni pitää mätiä herkkujen herkkuna, ja pienikin määrä sitä nostaa annoksen aivan uudelle tasolle. Mäti sopii loistavasti talven juhlakauteen, ja sillä on paikkansa niin itsenäisyyspäivän herkutteluissa kuin pikkujoulukaudella ja joulupöydässäkin, yhdistys muistuttaa tiedotteessa.

Monikäyttöinen mäti

Mäti sopii esimerkiksi blinien kumppaniksi, kalalautaselle, alkupaloihin, voileipäkakkuun, uuniperunooiden päälle sekä tietysti legendaariseen mätidippiin.

Mädin suosio kasvoi räjähdysmäisesti muutama vuosi sitten juurikin hittiresepti mätidipin vuoksi.

– Kiinnostus mäteihin perustuu juuri niiden helppokäyttöisyyteen ja toisaalta siihen, että ylipäätään laadukkaampien tuotteiden suosio on viimeisen vuoden aikana kasvanut. Myös tuollaisilla helpoilla resepteillä, joita somessa jaetaan voi olla vaikutusta kasvuun, kertoi tuoretuotteiden osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen K-ryhmän tiedotteessa vuonna 2021.

Älä tee näin, jos ostat mätiä

Kuvassa ylärivissä muikun, kirjolohen ja hauen mäti ja alarivissä mateen, siian, silakan ja härkäsimpun mäti.

Miten eri mädit eroavat toisistaan? Lue lisää eri mätien eroista.

Pro Kala ry muistuttaa, että mätiä voi ostaa sekä pakastettuna että tuoreena esimerkiksi kauppojen palvelutiskeiltä. 

Jos ostat pakastettua mätiä, sen sulatuksen kanssa tulee olla erityisen tarkkana. Älä koskaan sulata mätiä esimerkiksi kuumassa vesihauteessa tai mikrossa. Mäti voi tällöin herkästi pilaantua. Mäti tulee sulattaa jääkaapissa yön yli. 

Mädin kohdalla on syytä muista myös sen lyhyt säilyvyysaika.

– Mäti on tuoretuote, joka säilyy jääkaapissa pari päivää. Säilyvyys kannattaa varmistaa palvelutiskiltä tai purkin kyljestä, Pro Kala ry:n tiedotteessa muistutetaan.

Sulana myytävä mätikin voi olla kertaalleen pakastettua. Kysy kaupastasi! Kaksi kertaa pakastaminen muutta mädin rakenteen.

Katso myös video: Aleksi bongasi syksyllä vantaalais-Lidlin lohifileistä yllättävän yksityiskohdan 

Yllättävä näky Lidlissä Vantaalla: Lohifileissä järeät hälyttimet 0:18
Lohifileitä suojellaan myymälävarkailta. 

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.