Tonnikala on yksi suomalaisten suosikkisäilykkeistä. Marine Stewardhip Council MSC:n listaus paljastaa yllättäviä seikkoja tonnikalasta. K-ryhmässä on sen sijaan havahduttu tonnikalan alkuperään.
YK:n Maailman Tonnikalapäivää vietetään vuosittain 2. toukokuuta. Tonnikalapäivää vietetään, jotta ihmiset kiinnittäisivät huomiota tonnikalaan lajina ja ravinnonlähteenä, mutta myös tonnikalan ylikalastukseen sekä kestävän tonnikalankalastuksen edistämiseen.
– Meillä kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti maailman merillä valitsemalla kestävästi pyydettyä kalaa ja äyriäisiä. Tonnikala on yksi suosituimmista kaloista maailmassa, mutta ikävä kyllä todellisuus on, että noin kolmannes tonnikalakannoista on jatkuvan paineen alla, MSC:n Suomen edustaja Johanna Vepsä totesi keväällä 2020.
MSC julkaisi vuoden 2020 tonnikalalapäivän kunniaksi kattavan tonnikalakäsikirjan, joka nostaa esiin tärkeitä ja kiinnostavia faktoja suosikkikalasta.
Tiesitkö? Tonnikaloja on oikeasti 15 eri lajiketta – säilykkeissä suosituin onkin boniittia, eikä tonnikalaa
On helppoa puhua tonnikalasta ihan kuin olemassa olisi vain yksi tonnikalalaji. Todellisuudessa merissämme ui 15 eri tonnikalalajia. Kaupallinen tonnikalanpyynti keskittyy seitsemään tonnikalalajiin.
Listan viimeisenä on boniitti eli skipjack, jonka maksimipaino on noin 35 kiloa. Boniitit eivät oikeastaan kuulukaan tonnikaloihin, mutta ovat niille läheistä sukua. Säilyketuotteissa selvästi eniten käytetty laji on boniitti ja jopa 93 prosenttia tuotteista on boniittia. Ostaessasi tonnikalasäilykettä, syöt siis mitä todennäköisimmin boniittia.
