Maaginen salakapakka vai aurinkoinen terassi? Kiersimme Tallinnan parhaat cocktailpaikat: "On drinkkibaareja ja sitten on drinkkibaareja"

Kuusi Tallinnan parasta drinkkibaaria – tältä niissä näyttää 2:42 Kuusi Tallinnan parasta drinkkibaaria – tältä niissä näyttää
Kuusi Tallinnan parasta drinkkibaaria – tältä niissä näyttää

Näihin paikkoihin kannattaa suunnata Tallinnassa, jos suu napsaa oikein herkullisen cocktailin perään.

Tallinna on yksi suomalaisten suosikkikohteista eikä ihme! Kaupungista löytyy rutkasti nähtävää ja lukuisia laadukkaita ravintoloita.

Cocktailien ystävää ilahduttaa erityisesti se, kuinka monia asialleen intohimoisesti paneutuneita drinkkibaareja Tallinnan kadut kätkevät sokkeloihinsa.

Ja nyt puhutaan todella drinkkibaareista eli asiaan todella vihkiintyneistä baareista, joiden klassikkodrinkit ja talon omat cocktailit saavat makuhermot tanssahtelemaan.

MTV Uutiset listasi kuusi kaupungin mielenkiintoisinta cocktailbaaria, joiden listoilta löytyy taatusti jokaiselle jotakin ja joissa vierailu on jo elämys itsessään.

Osaan baareista voi varata ennakkoon pöydän ja varmistaa, ettei jää ovella huokailemaan haikeasti hyvän menon perään.

Katso yllä olevalta videolta, miltä kaupungin mielenkiintoisimmissa cocktailbaareissa näyttää!

Nümf

Satamasta päin kävellessä Nümf tulee vastaan ennen kuin edes ennättää vanhankaupungin ytimeen asti. Sisäänkäynti kapeaan ravintolaan löytyy sivukujalta, mutta selkeästi merkittynä.

Henkilökunta huikkaa sisään astuttuasi "söömaan vai joomaan?" ja vastattuasi juomaan, sinut johdatetaan yläkertaan, josta löytyy baari ja mukavan kokoinen kesäterassi.

Kaikki ravintolassa huhkuu uuden karheutta, mikä ei tarkoita, että paikka olisi jotenkin persoonaton. Kesäterassilta voi vakoilla alas sivukadulle ja tuoksutella viereisen intialaisen ravintolan pöytään kannettuja annoksia.

Itse juomalista on todella oivallinen. Jokaisen cocktailin jälkeen on "makukartta", jossa määritellään onko juoma enemmän makea vai hapan, katkera vai raikas ja kuinka "viinainen" drinkki on. Listalta löytyy klassikoita sekä talon omia versioita.

Nümf, Aia tn 10a, Tallinna (katso aukioloajat baarin kotisivuilta).

Fono

Keskellä Telliskiveä, kivenheiton päässä Balti Jaama Turgilta, sijaitsee cocktailbaari Fono.

Fonon tunnistaa ulkoapäin sinivalkoraidallisesta seinästä sekä mukavasta terassista. Helteisenä kesäpäivänä terassi on baarin auetessa juuri sopivasti hieman varjossa, joten se toimii erinomaisena levähdyspaikkana. Lisäksi asiakaspaikkoja löytyy sisältä kahdesta kerroksesta.

Fonossa rentoutuu samantien: leppoisa musiikki ja mutkaton palvelu saavat olon kotoisaksi. Ainoastaan viereisen terassin taisteleva soittolista saa välillä auvoisen olon herpaantumaan.

Fono
Fonossa cocktailit on koristeltu tyylikkään simppelisti. Juomasuositukset listalta (myös kuvassa) Jalapeno Margarita ja Old Cuban.

Juomalistalta löytyy lähinnä klassikoita, mutta välillä pienellä twistillä ja ennen kaikkea erinomaisen hyvin tehtynä. Juomista maistaa käytettyjen raaka-aineiden laadukkuuden ja paneutumisen niiden tekemiseen.

Telliskiveen suuntaavan kannattaakin esimerkiksi ennen syömään menemistä pistäytyä aperitiivillä Fonossa.

Fono, Telliskivi 62, Tallinna (katso aukioloajat baarin kotisivuilta).

Sigmund Freud

Aivan vanhankaupungin keskellä sijaitseva drinkkibaari Sigmund Freud on noussut usean paikallisen ja matkailijan suosikiksi. Keskeinen sijainti ja rento tunnelma houkuttelevat vierailemaan aina uudestaan.

Sigmund Freudin paras puoli on lähes koko baarin levyinen baaritiski, johon on tilaa istahtaa seuraamaan lähietäisyydeltä baarimestareiden työskentelyä sekä tuijotella huikean monipuolista viinahyllyä.

Tiskin lisäksi baarista löytyy mukavia sohvia, joissa istuskelee helposti parinkin juoman ajan. Juomalistalta saattaa olla nimittäin hankala valita vain yhtä drinkkiä, mutta onneksi valikoimasta löytyy myös useita alkoholittomia vaihtoehtoja.

Jos pidät hieman "övereistä" koristeista drinkeissä, kannattaa vierailla Sigmund Freudissa.

Sigmund Freud, Sauna 8, Tallinna (katso aukioloajat baarin nettisivuilta).

Botaanik

Vanhankaupungin reunamilla sijaitseva pieni cocktailbaari Botaanik hurmaa ennen kaikkea juuri intiymyydellään. 

Tila on kuin pieni mukava soppi, jossa voi upottautua joko nojatuoliin tai mukavalle rottinkibaarituolille. Tilassa soi rento musiikki ja silmät tarkentuvat koko ajan uusiin, tarkasti mietittyihin yksityiskohtiin.

Cocktaillistalta löytyy taatusti joka makuun jotakin: klassikkoja twistillä ja täysin uusia tuttavuuksia, joiden raaka-aineissa näkyy niin paikallisuus kuin vaikutteet Japanista. Juomat on selkeästi hiottu loppuun asti ja tehty rakkaudella. Juotavaa tilattaessa kannattaakin olla ennakkoluuloton ja kokeilla rohkeasti jotakin uutta.

Baarin omistaja huhkii itse tiskin takana ja kiertelee hiljaisempana hetkenä asiakkaiden keskuudessa keskustellen drinkeistä ja siitä, miten hänen haaveensa on aina ollut perustaa oma cocktailbaari. Botaanik on sen haaveen ruumiillistuma.

Botaanik, Suurtüki 2, Tallinna (katso aukioloajat baarin nettisivuilta).

Whisper Sister

– On drinkkibaareja ja sitten on drinkkibaareja, baarikierroksella mukana ollut seuralainen terävöitti osuvasti vierailumme salakapakassa nimeltä Whisper Sister.

Whisper Sister kertoo osoitteensa nettisivuillaan, mutta paikalla ei ole suurta nimikylttiä tai oikeastaan edes ovikelloa. Rakennuksesta löytyy kuitenkin kultainen laatta, jossa on puhelinnumero. Tähän numeroon soittaessa saa yhteyden baariin, josta henkilökunta tulee hakemaan sisälle, jos tilaa on. Kommunikoinnin voi hoitaa englanniksi, jos viro ei solju.

Laskeuduttuaan rappuset alas huomaa astuneensa kuin toiselle aikakaudelle. 

Baarista löytyy onneksi melko paljon istumatilaa joko hämyisästi sisustetussa suuremmassa huoneessa, hieman intiimimmässä pienessä tilassa tai talon parhaalta paikalta: baaritiskiltä. Koko "salakapakka" on kylläkin sisustettu niin uskomattoman kauniisti, että mikä tahansa istumapaikka takaa varmasti hyvän illan. Vessassa hihityttävät ääninauhana olevat viidakoneläinten äänet.

Baaritiskin päädyssä pääsee vain varmimmin seuraamaan baarimestareita työssään sekä niin sanotusti paremmille drinkkiapajille.

Whisper Sisterin drinkkilistalta löytyy nimittäin vaikka ja mitä, ja valinnan vaikeus voi saada pään pyörälle. Baarimestarit osaavat taitavasti johdatella oikeaan suuntaan ja saada kokeilemaan jotain sellaista, mitä ei olisi ehkä ikinä itse valinnut. Drinkkeihin suhtaudutaan selvästi intohimolla ja halutaan tarjota jotakin elämyksellistä.

Paikan tunnelma on niin maaginen, että lähdön tullen hämmästyy astuessaan takaisin 2020-luvulle.

Whisper Sister, Pärnu mnt 12, Tallinna (katso aukioloajat baarin nettisivuilta).

Babylon Bar

Salakapakoista kenties mystisimmän sisäänkäynnin tittelin ansaitsee ehdottomasti Babylon Bar, joka sijaitsee aivan vanhankaupungin ruuhkaisimman tien varrella, mutta silti täysin piilossa.

Tällekään cocktailbaarille ei ole kadulla varsinaista kylttiä, ellei huomioida ilmeisesti baarissa ennen toimineen parturin menneisyyttä. Sisäänkäynnin löytää viininpunaisten samettiverhojen välistä, portaikkoa ylös kohti ovea, jonka vierestä löytyy pelkistetty ovisummeri.

Tuon valkoisen oven takaa löytyykin taas aivan oma maailmansa. Tila näyttää ikään kuin "odotushuoneelta", josta löytyvät muun muassa baarin vessat. Tarinalle uskollisesti ovea itse baariin ei ole lainkaan näkyvissä vaan se löytyy piilotettuna kirjahyllyn taakse.

Itse baari on täynnä muhkeita ja mukavia nojatuoleja, kristallikruunuja sekä samettiverhoja. Tunnelma on Whisper Sistersin tapaan kuin toiselta aikakaudelta.

Henkilökunnan mukaan baarissa on  kesäaikaan melko hiljaista, sillä heillä ei ole terassia, mutta kylmempään aikaan paikkaan kannattaa tehdä pöytävaraus, jotta mahtuu edes karkeloihin mukaan.

Listalta löytyy tuttuun tapaan klassikkoja ja talon omia twistejä, joissa näkyy uskollisuus teemalle sekä panostus yksityiskohtiin. Kun talo on täynnä ja bändi esiintyy, meno on varmasti katossa.

Babylon Bar, Viru tänav 1, Tallinna (katso aukioloajat baarin nettisivuilta).

Katso alla olevalta videolta kolme helppoa kikkaa drinkkien koristeluun.

Kolme helppoa kikkaa drinkkien koristeluun 2:53
KATSO VIDEO: Drinkin voi koristella helposti esimerkiksi sitruunan kuorella tai viinirypäleillä.

Katso alla olevalta videolta, miten valmistat cocktailin Limoncello Spritz.

Näin valmistat cocktailin Limoncello Spritz 1:53
KATSO VIDEO: Limoncello Spritz on raikas kesäjuoma, johon tulee sitruunapohjaista limoncello-likööriä sekä proseccoa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!