"Alkoholittomat viinat" ja drinkit MTV:n testissä – yksi juoma yllätti raadin positiivisesti: "En olisi vihainen, jos tilaisin tämän baarissa"

alkoholittomat
MTV Uutiset testasi, miten alkoholittomat viinat ja tiivistetty aperatiivi toimivat alkoholittomissa cocktaileissa. MTV Uutiset

Millaisia drinkkejä alkoholittomista viinoista saa valmistettua? MTV Uutisten Makuja-ruokasivustolla testattiin kolme eri tuotetta ja valmistettiin niistä alkoholittomat cocktailit.

Välillä suu napsaa drinkkiä, mutta syystä tai toisesta et haluaisi juoda alkoholia. 

Alkoholittomien ja matala-alkoholisten juomien suosio onkin noussut kohisten viime vuosien aikana. Kysyntää on seurannut merkittävästi laajentunut tarjonta, joka on pakottanut juomavalmistajat panostamaan erityisesti myös juomien laatuun – alkoholittomien vaihtoehtojen kun pitää kilpailla tavallaan sekä perinteisen tuotteen että muiden virvoitusjuomien kanssa.

Alkoholiton viina kuulostaa monen korvaan yhä kuitenkin täysin absurdilta. Väkevät eivät kuitenkaan tuo drinkkeihin pelkästään prosentteja, vaan myös tietynlaisen rungon – ryhtiä. Alkoholittomien viinojen ja tisleiden tarkoitus onkin jäljitellä esikuvilleen olennaista makumaailmaa ja napakkuutta.

Parhaimmillaan alkoholiton drinkki antaa juojalleen samankaltaisen nautinnon kuin alkoholillisen drinkin juominen, mutta ilman alkoholin lieveoireita.

MTV Uutiset testasi kolme hiljattain markkinoille tullutta tuotetta, valmistamalla niistä reseptien mukaan gin tonicia muistuttavat alkoholittomat tai vähäalkoholiset cocktailit. 

The Helsinki Distilling Co.: Helsinki Nolla

Helsinki Nolla, ensimmäinen suomalainen alkoholiton tisle, lanseerattiin syksyllä 2021. Tisleellä tarkoitetaan tislaamalla tuotettua ainetta, kuten giniä tai viskiä tai vodkaa.

Valmistuksessa on käytetty yrttejä ja mausteita ja juomaa mainostetaan vaihtoehdoksi esimerkiksi ginille erilaisiin juomasekoituksiin.

Nolla G&T

5 cl Helsinki Nolla
Tonic-vettä
Koristeeksi: Sitruunan kuorta ja veriappelsiinia

1. Täytä korkea lasi jäillä. Mittaa lasiin 5 cl Nollaa ja pidennä haluamallasi tonic-vedellä. Koristele hedelmillä.

Resepti: The Helsinki Distilling Co.

Raatimme testasi tislettä Nolla G&T:n ohjeella, eikä lopputulos aivan vakuuttanut gin tonicin ystäviksi tunnustautuneita, avoimen uteliaasti alkoholittomiin vaihtoehtoihin suhtautuvia maistelijoita. 

Raadin arviot:

– Ei tuoksu oikein miltään, ihan kuin vettä.

– Makua kyllä on, yllättävän karvas, jopa ehkä vähän häiritsevän paljon. Myös kurkku nousee esille maussa.

– Maistuu vähän sellaiselta gin tonicilta, joka on vesittynyt lasin pohjalle jääpalojen sulaessa.

– Jään kaipaan "jotain", mutta voisi toimia kesällä janojuomana.

– Jos tällainen juoma tuotaisiin baarissa, en kyllä ikinä uskoisi, että se on gin tonic, kyllä tämä selvästi alkoholittomalta maistuu.

Anora: Roti G -tisle

Loppuvuodesta 2021 myös Anora (ent. Altia) kertoi tuovansa myyntiin oman alkolittoman gininsä. Roti-juomaan on käytetty tyypillisiä ginimausteita, kuten katajanmarjaa, korianteria ja bergamottia.

Roti G&T

Jäitä
1/3 alkoholitonta Roti G -tislettä
2/3 tonic-vettä

1. Laita esim. iso viinilasi täyteen jäitä.

2. Kaada lasiin 1/3 osa alkoholitonta tislettä ja 2/3 tonic-vettä.

3. Sekoita pitkällä lusikalla ja koristele halutessasi sitruunankuorella.

Resepti: Viinimaa

Toisin kuin Nolla, Roti ei ole täysin alkoholiton, vaan se sisältää 0,5 prosenttia alkoholia.

Raati testasi tuotetta Roti G&T -reseptin mukaisesti valmistettuna. Lopputulos jakoi mielipiteitä.

Raadin kommentit:

– Todella vahva tuoksu, ensi reaktio oli vähän jopa tyrmistynyt (kaikki raatilaiset päätyivät yskimään voimakkaasti nuuhkaistuaan ensi kerran drinkkiä oikein kunnolla).

– Menee keuhkoihin, tuntuu kuin nenäkarvat palaisivat. Mutta tämä oikeasti maistuukin jollekin! Lopputulos muistuttaa oikeasti jotain drinkkiä, vaikka selkeästi erottaa, että tämä on alkoholitonta.

– Todella kukkamainen, kuin joisi kukkakimppua tai jotakin nestemäistä huonetuoksua. 

– Muistuttaa ehkä hitusen liikaa mummon hajuvettä.

Kåska: Smål Boosted Aperitivo

Suomalaisen juomayritys Kåskan Smål Boosted Aperitivo on maailman ensimmäinen myyntiin tullut, "tiivistetty aperitivo". Punasävyinen juoma ei itsessään ole alkoholitonta, vaan sen alkoholipitoisuus on 15 prosenttia, mutta kun siitä valmistaa drinkin, lopputuloksena on cocktail, jonka alkoholipitoisuus on enää vain 0,5 prosenttia. 

Smål & tonic

1 cl boosted aperitivoa
20 cl indian tonic-vettä

1. Mittaa ainekset jäillä täytettyyn lasiin ja sekoita lusikalla kevyesti.

Kåskan tuotteessa maut ovat niin tiivistetyssä muodossa, että cocktailia varten sitä tarvitsee mitata lasiin vain "korkillinen", eli 10 millilitraa.

Kåskan drinkkireseptien mukaan Smål Boosted Aperitivo toimii esimerkiksi Aperol Spritz - tyyppisessä juomassa. Raatimme testasi tiivistettyä aperitivoa kuitenkin muiden tisleiden tapaan tonic-veden kanssa.

Raadin kommentit: 

– Tässä on todella paljon makua. En olisi vihainen, jos tilaisin tämän baarissa. Jo pelkästään väri antaa positiivisemman vaikutelman.

– Lopputulos muistuttaa ehkä hieman Negronia.

– Voimakkaan makuista. Jokin marjaisuus jälkimakuna, punaherukka! Mummon marjamehu.

– Laittaisin tämän jatkoon. Jos vaikka illalla tekee mieli drinkkiä, muttei viitsisi juoda alkoholia, niin tämä ajaisi kyllä asiansa.

– Tiivistetty maku tuo alkoholin rakenteen juomaan, mutta drinkin alkoholiprosentti hipoo kuitenkin nollaa. Mahtavaa!

Katso myös: Drinkeissä koristelu on puolet nautinnosta, katso kolme helppoa kikkaa, joilla saat koristeltua myös alkoholittomat drinkit!

Kolme helppoa kikkaa drinkkien koristeluun 2:53

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.