Oletko maistanut? Suomalaisbaarien piti aiemmin hakea erikoislupa tämän klassikkodrinkin myymiseen

Näin valmistuu espresso martini 1:38 Näin valmistuu espresso martini
KATSO MYÖS VIDEO: Näin valmistuu toinen klassikkococktail, espresso martini.

Long Island Iced Tea on klassikkococktail, jonka myymiseen on liittynyt Suomessa aiemmin tiukkoja lainkiemuroita.

Monien klassikkodrinkkien juuret juontavat paikkoihin, jotka mainitaan myös cocktailien nimissä. Mashed.com -sivuston mukaan esimerkiksi ensimmäinen Manhattan-cocktail ravisteltiin New Yorkin kuuluisalla Manhattan Clubilla ja Irish coffee on puolestaan kotoisin irlantilaiselta lentokentältä.

Kuka keksi Long Island Iced Tean?

Long Island Iced Tea -juoman kerrotaan sen sijaan tulevan New Yorkin Long Islandilta. Kunnian juoman keksimisestä on napannut itselleen baarimestari nimeltä Robert Butt, joka työskenteli aikoinaan Long Islandin Oak Beach Inn -hotellissa.

Butt kertoo juoman olleen hänen työnäytteensä vuonna 1972 järjestettyyn cocktailkilpailuun, jossa tehtävänä oli loihtia drinkkejä Triple sec -likööristä. Niinpä Butt sekoitti keskenään tequilaa, vodkaa, giniä, rommia, Triple secia sekä kolajuomaa – lopputuloksena syntyi erittäin tuju Long Island Iced Tea.

Baarimestari Buttin väitettä juoman alkuperästä eivät kuitenkaan allekirjoita aivan kaikki. Klassikkococktailista kunnian on ottanut nimittäin myös Tennesseen Kingsportin kaupunki.

Kingsportin matkailuyhdistyksen markkinointipäällikkö Amy McColl on aiemmin kertonut ABC News -sivustolle Long Island Iced Tean juurien ulottuvan kieltolain aikakauteen 1920-luvulle.

– Olemme tehneet tätä juomaa jo 50 vuotta ennen kuin te olette edes ajatelleet sitä, McColl totesi juoman New Yorkin alkuperän kannattajille.

McCollin mukaan juoma keksittiin Long Islandilla, Kingsportin saarella, eikä suinkaan New Yorkissa. Charlie "Old Man" Bishop valmisti alkoholia laittomasti 1920-luvun kieltolain aikaan ja keksi tuolloin uudenlaisen juoman. Bishopin Long Island Icea Tea valmistui rommista, vodkasta, ginistä, viskistä ja vaahterasiirapista. Siinä ei ollut Triple secia eikä Coca-Colaa.

Juoman myymiseen suomalaisbaareissa tarvittiin aiemmin erikoislupa

Oli miten oli, kyse on tänäkin päivänä erittäin alkoholipitoisesta cocktailista, jonka myyntiin on liittynyt Suomessa tiukkoja lainkiemuroita. 

Long Island Iced Tean myymiseen sen alkuperäisellä reseptillä tarvittiin suomalaisbaareissa vuoteen 2018 saakka erikoislupa. Tämä johtuu siitä, että juoman valmistamiseen käytetään kymmenen senttilitraa väkevää alkoholia, kun lain mukaan alkoholia sai olla drinkeissä vain neljä senttilitraa.

– Erikoisluvan saa hakemalla ja maksamalla tietyn summan rahaa. Lupa pitää uusia vuosittain ja siihen voi hakea useampaa drinkkiä kerralla. Hakukriteereinä ovat perustelut juoman soveltuvuudesta liikeideaan, kertoi baarimestari ja Suomalainen drinkki -kirjan tekijä Jarkko IssukkaMTV Uutisille vuonna 2015.

Alkoholilaki uudistui vuonna 2018, jolloin poistui myös neljän senttilitran sääntö. Nykypäivänä ei ole enää laitonta tarjoilla suurempia annoksia kerrallaan yhdelle asiakkaalle, eli myöskään erillisiä lupia Long Island Iced Tean valmistamiseen ei tarvita.

Katso myös: Näin poreilevan juoman saa kaadettua lasiin nopeasti ilman ylikuohumista – nerokasta!

Tiesitkö? Näin poreilevan juoman saa kaadettua lasiin nopeasti ilman ylikuohumista – nerokasta! 0:22
Katso nerokas niksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!