"Lihalaastari", tuo lihanhimoisten pelastus? Raavittavassa keksinnössä herkullinen ominaistuoksu

munat ja pekoni
"Lihalaastari" tuoksuu pekonilta. Shutterstock

Brittiprofessori uskoo pekonin hajua erittävän ”lihalaastarin” olevan ratkaisu kasvispainotteisempaan ruokavalioon pyrkivien ihmisten lihanhimoon, kertoo The Telegraph.

Lihan, erityisesti punaisen lihan, syömisen vähentämistä perustellaan terveys-, ympäristö- ja ilmastosyillä. Käytännössä pekoniin ja pihviin tottuneen voi olla silti vaikeaa luopua lihasta.

LIhasyönnin lopettamista voisi jopa verrata tupakoinnin lopettamiseen. Kenties tämä samankaltaisuus selittää uutta innovaatiota, jonka tarkoituksena on auttaa ihmisiä vähentämään lihansyöntiään: ”lihalaastaria”.

"Lihalaastari" erittää pekonin hajua


"Lihalaastareita" valmistaa brittiläinen Strong Roots. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Oxfordin yliopiston professori Charles Spence on ollut mukana kehittelemässä pekonilta haisevaa ”lihalaastaria”, jota käytetään nikotiinilaastarin tavoin. Mutta toisin kuin nikotiinilaastarissa, josta nikotiinia vapautuu elimistöön, ”lihalaastarissa” verenkiertoon ei päädy kovia rasvoja eikä hemirautaa. Laastarin salaisuus on nimenomaan hajussa. Kun "lihalaastaria" raapii, siitä vapautuu pekonin tuoksua.

– Hajuaistimme on voimakkaasti yhteydessä makuaistiimme, minkä vuoksi ruokaan liitettyjen merkkien, kuten pekonin aromin haistaminen, voi saada meidät kuvittelemaan syövämme tuota ruokaa, kokeelliseen psykologiaan erikoistunut Spence selittää The Telegraphin mukaan.

Spence uskoo, että pekonin haju voisi tyydyttää ihmisten lihanhimon.

Kaikki eivät kuitenkaan ole olleet vakuuttuneita keksinnöstä. Osa epäilee, että pekonin tuoksu saisi himoitsemaan lihaa vielä entistä enemmän.

Lihaa tulisi syödä korkeintaan puoli kiloa viikossa

Suomalaisten lihanhimo on kiihtynyt vuosi vuodelta. Vuonna 2018 keskimääräinen suomalainen söi lihaa 81,3 kilogrammaa, kertoo Lihatiedotus-sivusto. Eniten syödään sikaa ja nautaa. Erityisesti naudanlihan tuotanto kuormittaa ilmastoa, sillä lehmien ruoansulatuksessa syntyy metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Lisäksi naudanlihan tuotanto aiheuttaa vesistöjä rehevöittäviä päästöjä.

Punaisen lihan ja prosessoidun lihan on todettu laajoissa tutkimuksissa lisäävän suolistosyöpien riskiä. Samaiset tuotteet on yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin.

Punaista lihaa ja lihavalmisteita suositellaan syötäväksi korkeintaan 500 grammaa viikossa. Jos suositus toteutuisi, suomalainen söisi lihaa keskimäärin 26 kiloa vuodessa.

Nappaa vinkit lihankäytön vähentämiseen

”Lihalaastareiden” lisäksi omaa lihankäyttöään voi vähentää korvaamalla lihan ruokavaliossa esimerkiksi nyhtökauralla ja -herneillä, härkäpapuvalmisteilla, sienillä, palkokasveilla tai falafeleilla.

Lihalle tyypillistä umamista makua löytyy esimerkiksi soijakastikkeesta ja hyvin kypsyneistä tomaateista.

Lautaselle kannattaa lisätä väriä ja ravintoaineita tuoreiden kasvisten ja vihannesten muodossa – niitä kun pitäisi syödä se puolisen kiloa päivässä. 

Täysjyväviljoja ei kannata unohtaa. Ne sisältävät terveydelle hyödyllisiä kuituja ja vitamiineja.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!