Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Lihalaastari", tuo lihanhimoisten pelastus? Raavittavassa keksinnössä herkullinen ominaistuoksu

"Lihalaastari" tuoksuu pekonilta.
"Lihalaastari" tuoksuu pekonilta.Shutterstock
Julkaistu 29.01.2020 12:30

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Brittiprofessori uskoo pekonin hajua erittävän ”lihalaastarin” olevan ratkaisu kasvispainotteisempaan ruokavalioon pyrkivien ihmisten lihanhimoon, kertoo The Telegraph.

Lihan, erityisesti punaisen lihan, syömisen vähentämistä perustellaan terveys-, ympäristö- ja ilmastosyillä. Käytännössä pekoniin ja pihviin tottuneen voi olla silti vaikeaa luopua lihasta.

LIhasyönnin lopettamista voisi jopa verrata tupakoinnin lopettamiseen. Kenties tämä samankaltaisuus selittää uutta innovaatiota, jonka tarkoituksena on auttaa ihmisiä vähentämään lihansyöntiään: ”lihalaastaria”.

"Lihalaastari" erittää pekonin hajua


"Lihalaastareita" valmistaa brittiläinen Strong Roots. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Oxfordin yliopiston professori on ollut mukana kehittelemässä pekonilta haisevaa ”lihalaastaria”, jota käytetään nikotiinilaastarin tavoin. Mutta toisin kuin nikotiinilaastarissa, josta nikotiinia vapautuu elimistöön, ”lihalaastarissa” verenkiertoon ei päädy kovia rasvoja eikä hemirautaa. Laastarin salaisuus on nimenomaan hajussa. Kun "lihalaastaria" raapii, siitä vapautuu pekonin tuoksua.

Charles Spence

– Hajuaistimme on voimakkaasti yhteydessä makuaistiimme, minkä vuoksi ruokaan liitettyjen merkkien, kuten pekonin aromin haistaminen, voi saada meidät kuvittelemaan syövämme tuota ruokaa, kokeelliseen psykologiaan erikoistunut Spence selittää The Telegraphin mukaan.

Spence uskoo, että pekonin haju voisi tyydyttää ihmisten lihanhimon.

Kaikki eivät kuitenkaan ole olleet vakuuttuneita keksinnöstä. Osa epäilee, että pekonin tuoksu saisi himoitsemaan lihaa vielä entistä enemmän.

Lue myös: Lihanhimo iski? Mies narahti tullissa – mukana käsittämätön määrä makkaraa

Lihaa tulisi syödä korkeintaan puoli kiloa viikossa

Suomalaisten lihanhimo on kiihtynyt vuosi vuodelta. Vuonna 2018 keskimääräinen suomalainen söi lihaa 81,3 kilogrammaa, kertoo Lihatiedotus-sivusto. Eniten syödään sikaa ja nautaa. Erityisesti naudanlihan tuotanto kuormittaa ilmastoa, sillä lehmien ruoansulatuksessa syntyy metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Lisäksi naudanlihan tuotanto aiheuttaa vesistöjä rehevöittäviä päästöjä.

Punaisen lihan ja prosessoidun lihan on todettu laajoissa tutkimuksissa lisäävän suolistosyöpien riskiä. Samaiset tuotteet on yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin.

Punaista lihaa ja lihavalmisteita suositellaan syötäväksi korkeintaan 500 grammaa viikossa. Jos suositus toteutuisi, suomalainen söisi lihaa keskimäärin 26 kiloa vuodessa.

Nappaa vinkit lihankäytön vähentämiseen

”Lihalaastareiden” lisäksi omaa lihankäyttöään voi vähentää korvaamalla lihan ruokavaliossa esimerkiksi nyhtökauralla ja -herneillä, härkäpapuvalmisteilla, sienillä, palkokasveilla tai falafeleilla.

Lihalle tyypillistä umamista makua löytyy esimerkiksi soijakastikkeesta ja hyvin kypsyneistä tomaateista.

Lautaselle kannattaa lisätä väriä ja ravintoaineita tuoreiden kasvisten ja vihannesten muodossa – niitä kun pitäisi syödä se puolisen kiloa päivässä. 

Täysjyväviljoja ei kannata unohtaa. Ne sisältävät terveydelle hyödyllisiä kuituja ja vitamiineja.

Lue myös: Lisää yksi asia ruokavalioon: Voit laihtua, vaikka söisit muuten kuten ennenkin – vaikuttaa myös vyötärön ympärykseen

Lähteet: The Telegraph, Fox News, Lihatiedotus 1 & 2, WWF

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Tutkimus selvitti, kannattaako lihapihvi korvata kasvisversiollaPETA kehotti ihmisiä ryhtymään seksilakkoon, jos kumppani syö lihaa: "Siinä ei ole mitään seksikästä"Suklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havaintoProfessori kertoo kaksi keinoa vähentää lihan käyttöä: "Ei kukaan huomaakaan eroa"Vuoden turhake on jälleen valittu – sinäkin olet todennäköisesti sortunutLääkäri oli kuukauden roskaruokakuurilla – veret seisauttava lopputulos: "Ikäännyin kymmenisen vuotta"
Mitä ihmettä?RavintoRavitsemusRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Mitä ihmettä?
  • 21.10.06:34
    Internet

    Pätkiikö netti? Syy saattaa piillä keittiössä

  • 8.10.19:10
    Chile

    Maailman kuivimmassa paikassa tapahtui ihme

  • 5.10.07:35
    Niksit

    Raivostuttavan muovipakkauksen avaaminen onkin yllättävän helppoa – ja onnistuu ilman saksia!

  • 24.9.18:58
    Ikääntyminen

    Oletko syntynyt 1980-luvulla? Kaikki nämä arkiset asiat ovat sinua nuorempia

  • 22.9.20:08
    Luonto ja eläimet

    Taloyhtiötä Saksassa piinannut "nuorisoporukka" olikin etana