Vuoden turhake on jälleen valittu – sinäkin olet todennäköisesti sortunut

Suomen Luonto on jälleen valinnut vuoden turhakkeen. Tänä vuonna kyseenalaisen kunnian saa liika lihankulutus.

Keskivertosuomalainen syö vuodessa 80 kiloa luullista lihaa. Valtaosa määrästä on punaista lihaa – käytännössä sikaa ja lehmää – mutta kananlihan osuus on kasvussa.

Suositusten mukaan lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää viikossa puolta kiloa enempää, mikä tarkoittaisi vuositasolla 26 kiloa. Runsas punaisen lihan syönti lisää esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen, tiettyjen syöpien sekä ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Lihalla mässäily ei ole hyväksi muillekaan vaan tavasta on harmia luonnolle, ilmastolle sekä eläimille. Vaihtoehtoja lautaselle löytyisi, sillä ruokakauppoihin on viime vuosien aikana ilmestynyt lukuisia erilaisia kasviproteiinivalmisteita, joista monet jäljittelevät lihatuotteita.

Suomen Luonto -lehti onkin valinnut vuoden 2021 turhakkeeksi liian lihankulutuksen.

Lihan pitäisi olla juhlaruoka

Vannoutuneet lihansyöjät vitsailevat toisinaan, että syömällä eläimiä he säästävät rehua kasvissyöjille. Puolet peltomaasta kuitenkin käytetään nimenomaan eläimille syötetyn rehun tuottamiseen. Eläimet ovat ikään kuin turha välikäsi ruoan ja ihmisen välillä.

– Jos meillä ei olisi eläimiä, pärjäisimme myös pienemmällä peltoalalla, koska kasvisruoan tuotanto vaatii vähemmän pinta-alaa, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Kristiina Lång sanoo Suomen Luonnolle.

Karjan kasvatus kuormittaa ympäristöä myös kasvihuonekaasujen vuoksi. Päästöjä syntyy viljelymaan lisäksi eläinten ruoansulatuksesta sekä lannasta.

Ilmastonäkökulmasta lihan pitäisi olla juhlaruoka, vaikka EU on määritellyt sen peruselintarvikkeeksi, jonka tulisi olla kaikkien ulottuvilla tulotasosta riippumatta. Johtava asiantuntija Satu Raussi Eläinten hyvinvointikeskuksesta luonnehtii, että lihan halvan hinnan maksavat ympäristö, eläimet ja tuottajat.

Aiempina vuosina vuoden turhakkeeksi on valittu muun muassa pikamuoti ja kertakäyttögrilli.

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Runsas punaisen lihan kulutus kasvattaa suolistosyöpään sairastumisen riskiä. Katso videolta, miten yleistyvä sairaus oireilee!

Lue myös:

    Uusimmat