Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Vuoden turhake on jälleen valittu – sinäkin olet todennäköisesti sortunut

Suomalaisten lihankulutus on kestämättömällä tasolla. Kuvituskuva.
Suomalaisten lihankulutus on kestämättömällä tasolla. Kuvituskuva.Copyright (c) 2013 ESB Professional/Shutterstock.
Julkaistu 10.12.2021 07:09

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Suomen Luonto on jälleen valinnut vuoden turhakkeen. Tänä vuonna kyseenalaisen kunnian saa liika lihankulutus.

Keskivertosuomalainen syö vuodessa 80 kiloa luullista lihaa. Valtaosa määrästä on punaista lihaa – käytännössä sikaa ja lehmää – mutta kananlihan osuus on kasvussa.

Suositusten mukaan lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää viikossa puolta kiloa enempää, mikä tarkoittaisi vuositasolla 26 kiloa. Runsas punaisen lihan syönti lisää esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen, tiettyjen syöpien sekä ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Lihalla mässäily ei ole hyväksi muillekaan vaan tavasta on harmia luonnolle, ilmastolle sekä eläimille. Vaihtoehtoja lautaselle löytyisi, sillä ruokakauppoihin on viime vuosien aikana ilmestynyt lukuisia erilaisia kasviproteiinivalmisteita, joista monet jäljittelevät lihatuotteita.

Suomen Luonto -lehti onkin valinnut vuoden 2021 turhakkeeksi liian lihankulutuksen.

Lue myös: 

Miksi Suomessa syödään possuja eikä koiria? Tutkija avaa ruokatabujen juuria – tämä suomalainen herkku puistattaa brittejä

Lihan pitäisi olla juhlaruoka

Vannoutuneet lihansyöjät vitsailevat toisinaan, että syömällä eläimiä he säästävät rehua kasvissyöjille. Puolet peltomaasta kuitenkin käytetään nimenomaan eläimille syötetyn rehun tuottamiseen. Eläimet ovat ikään kuin turha välikäsi ruoan ja ihmisen välillä.

– Jos meillä ei olisi eläimiä, pärjäisimme myös pienemmällä peltoalalla, koska kasvisruoan tuotanto vaatii vähemmän pinta-alaa, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Kristiina Lång sanoo Suomen Luonnolle.

Karjan kasvatus kuormittaa ympäristöä myös kasvihuonekaasujen vuoksi. Päästöjä syntyy viljelymaan lisäksi eläinten ruoansulatuksesta sekä lannasta.

Ilmastonäkökulmasta lihan pitäisi olla juhlaruoka, vaikka EU on määritellyt sen peruselintarvikkeeksi, jonka tulisi olla kaikkien ulottuvilla tulotasosta riippumatta. Johtava asiantuntija Satu Raussi Eläinten hyvinvointikeskuksesta luonnehtii, että lihan halvan hinnan maksavat ympäristö, eläimet ja tuottajat.

Aiempina vuosina vuoden turhakkeeksi on valittu muun muassa pikamuoti ja kertakäyttögrilli.

Lue myös: Rasvattomat vai rasvaiset maitotuotteet? Uusi tutkimus: Tämä on terveellisempi valinta

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

1:44Tällaisia ovat suolistosyövän oireetRunsas punaisen lihan kulutus kasvattaa suolistosyöpään sairastumisen riskiä. Katso videolta, miten yleistyvä sairaus oireilee!

Lähde: Suomen Luonto

Lisää aiheesta:

Professori tyrmää mielikuvan suomalaisten lihansyönnistä: "Osoittaa ihmisten historian tuntemattomuutta"Rakkaat eläimet, joita syömme on kirja jokaiselle, joka harkitsee lihansyönnin lopettamistaProfessori kertoo kaksi keinoa vähentää lihan käyttöä: "Ei kukaan huomaakaan eroa"Erittäin terveellinen ja ympäristön kannalta kestävä valinta – miksi tätä lihaa ei uskalleta käyttää enempää?5 hyvää syytä kokeilla välillä vegaaniruokaaLiha, suklaa ja juusto ovat ruokamaailman pahiksia – näin syöt ympäristöä säästävästi
RavintoEläintensuojeluSyöpäLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?