Suomen Luonto on jälleen valinnut vuoden turhakkeen. Tänä vuonna kyseenalaisen kunnian saa liika lihankulutus.
Keskivertosuomalainen syö vuodessa 80 kiloa luullista lihaa. Valtaosa määrästä on punaista lihaa – käytännössä sikaa ja lehmää – mutta kananlihan osuus on kasvussa.
Suositusten mukaan lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää viikossa puolta kiloa enempää, mikä tarkoittaisi vuositasolla 26 kiloa. Runsas punaisen lihan syönti lisää esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen, tiettyjen syöpien sekä ennenaikaisen kuoleman riskiä.
Lihalla mässäily ei ole hyväksi muillekaan vaan tavasta on harmia luonnolle, ilmastolle sekä eläimille. Vaihtoehtoja lautaselle löytyisi, sillä ruokakauppoihin on viime vuosien aikana ilmestynyt lukuisia erilaisia kasviproteiinivalmisteita, joista monet jäljittelevät lihatuotteita.
Suomen Luonto -lehti onkin valinnut vuoden 2021 turhakkeeksi liian lihankulutuksen.
