Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuuluisa kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

Bouillabaisse on ranskalainen kalakeitto.
Bouillabaisse on ranskalainen kalakeitto. Shutterstock
Julkaistu 14.08.2024 17:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Oletko jo maistanut tätä maailmankuulua kalasoppaa?

Kalakeitto on yksi suomalaisten ehdottomista ruokasuosikeista. Monen mielestä paras kalasoppa on ehdottomasti kermainen lohikeitto, kun taas toiset arvostavat talvisesongin hienostunutta madesoppaa. 

Pro Kala -yhdistyksen lanseeraamaa perinteistä kalakeittopäivää vietetään perinteisesti helmikuussa, mutta klassikkiruokaa voi nauttia vuoden ympäri eri kaloista valmistettuna.

Yksi ehdoton kalakeitto-ohje on kotoisin Ranskasta. Oletko sinä maistanut klassista bouillabaissea?

Lue myös: Kala-ateria muutamassa minuutissa! Lisää pannulle tämä terveyspommi

Bouillabaisse on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen

Pro Kalan mukaan Etelä-Ranskan Provencesta kotoisin oleva bouillabaisse oli alkujaan kalastajien valmistama arkinen ruoka. Ajan myötä siitä on tullut maailmankuulu.

Klassisessa bouillabaissessa yhdistetään kalaa, äyriäisiä ja mausteista tomaattilientä.

– Tomaattipohjainen bouillabaisse on varsin erilainen makuelämys kuin perinteinen skandinavinen lohisoppa. Se on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ruoka, jota on mukava tarjota myös vieraille, kalayhdistyksestä vinkataan tiedotteessa.

Lue myös: Ehkä maailman paras kalakeitto? Tämä on Harri Syrjäsen luottoreseptin salaisuus – "Törkeen hyvää"

Bouillabaisse-ohje

Tämä bouillabaisse-resepti pohjautuu kuuluisan amerikkalaisen kokin Julia Childin reseptiin. 

8 kypsää tomaattia kaltattuina ja kuutioituina
1 sipuli
1 purjosipuli
1 fenkoli
½ dl oliiviöljyä
2–4 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
100 g tomaattipyreetä
1-2 tl sokeria
2 dl kuivaa valkoviiniä
1½ l kalalientä
tuoretta lehtipersiljaa, basilikaa ja timjamia
1 tl fenkolinsiemeniä
1 laakerinlehti
1 paketti sahramia
n. 500 g valkolihaista kalaa, esim. kuhaa, ahventa
16 kuorellista keitettyä sinisimpukkaa (pakaste) tai tuoreita simpukoita
150 g kuorittuja jättikatkarapuja

Kalaliemeen:
n. ½ kg valkolihaisen kalan ruotoa, päätä, nahkaa yms
n. 1 l vettä
n. 1 rkl suolaa
1 pieni purjosipuli
1 sipuli
muutama varsisellerin varsi
1–3 palsternakkaa
2-3 porkkanoita
musta- ja valkopippureita
muutama laakerinlehti
n. 2 dl kuivaa valkoviiniä

Valmista ensin kalaliemi: huuhtele kalan ruodot ja pää, josta on poistettu kidukset. Laita kalan perkauspalat kattilaan ja kaada päälle niin paljon kylmää vettä, että ne peittyvät. Nosta kattila liedelle, kuumenna kiehuvaksi ja poista liemen pinnalle nouseva vaahto. Lisää karkeasti paloitellut kasvikset sekä mausteet ja valkoviini. Keitä lientä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan ja jäähdytä nopeasti, ellet käytä lientä heti.

Valmista keitto: kalttaa ja kuutioi tomaatit. Kuori fenkoli, porkkanat ja sipulit, suikaloi ne.

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit. Kuullota hetken ajan. Lisää fenkoli- ja porkkanasuikaleet, jatka kuumentamista vielä hetki. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää kattilaan tomaattipyree ja sokeri, kiehauta seos. Kaada kattilaan valkoviini ja lisää kuutioidut tomaatit. Lisää loput mausteet ja kalaliemi. Anna kiehua kymmenisen minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Kuutioi kalat ja lisää ne kattilaan. Keitä noin viisi minuuttia.

Lisää kypsät sinisimpukat ja katkaravut. Kuumenna kiehuvaksi mutta anna keiton kiehua enää vain sen verran että ne äyriäiset ehtivät kuumentua. Jos käytät eläviä sinisimpukoita, pese ja käsittele ne etukäteen ja lisää keittoon samanaikaisesti kalojen kanssa. Tarkista maku. Viimeistele keitto viinitilkalla ja tuoreilla yrteillä. Tarjoa hyvän leivän ja majoneesikastike rouillen kera.

Lue myös: Tiesitkö tätä suomalaiskaupoissa myytävästä lohesta? Monella on edelleen väärä käsitys kirjolohesta

Lisää aiheesta:

Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla Kari Aihisen kalakeitossa on yksi juju – älä jätä pois sopasta!Syötkö tätä edullista kalaa? Keittiömestari ylistää: "Edelleen vähän aliarvostettu"Oletko käyttänyt kalapuikkoja näin? Jesseltä älynväläys: "Lopputulos yllätti itsenikin"Älä tee rakennetta pilaavaa mokaa! Näillä ohjeilla valmistat kesän parhaan kalakeitonJamie Oliver ylistää unohtumatonta pastavuokaa – lihapullat tomaattikastikkeessa yllättävällä tavalla: "Sinun täytyy kokeilla tätä"
KalaRuokaArkiruokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen