Syötkö tätä edullista kalaa? Keittiömestari ylistää: "Edelleen vähän aliarvostettu"

Hauki ruoka
Hauki on valitettavan aliarvostettu kala, sanoo keittiömestari Mikko Pakola. Pro Kala ry

Palkittu keittiömestari Mikko Pakola opetteli nettivideoiden avulla hauen käsittelyn ja suosittelee samaan muillekin.

Turkulaisravintola Smörin keittiömestari Mikko Pakola muistuttaa Pro Kala ry:n tiedotteessa sesongissa oleva hauen hienouksista. Pakolan mukaan hauki on hieno raaka-aine, joka sopii niin huippuravintolaan kuin kotikeittiöönkin.

– Hauki on edelleen vähän aliarvostettu, vaikka se on todella hyvä kala ja mainettaan helpompi käsitellä, Pakola toteaa tiedotteessa.

– Kalastajat kyllä arvostavat haukea. Esimerkiksi veljeni, joka on kova kalamies, sanoo aina, että hauki on hieno saalis. Moni kuitenkin ajattelee, ettei osaa käsitellä haukea itse, hän jatkaa.

Tällä hetkellä kokonaista tuoretta haukea saa ruokakaupoista alle 10 euron kilohintaan, joten se on myös verrattain edullinen vaihtoehto.

"Ei sen y-ruodon poistaminen ole vaikeaa, kun tietää niksit!"

Moni kotikokki kavahtaa hauen ruotoja. Keittiömestari Pakolalta kysytäänkin usein, miten kalasta saisi kotona helposti ruodottaman. Mies itse opetteli hauen käsittelyn nettivideoiden avulla ja suosittelee taktiikkaa muillekin.

– Ei sen y-ruodon poistaminen ole vaikeaa, kun tietää niksit! Ja jos tuntuu etteivät omat taidot riitä, kannattaa ostaa kalatiskiltä valmiita haukifileitä, sitten ei tarvitse häseltää kotona.

Hauesta voi valmistaa esimerkiksi mureketta tai pyöryköitä. Pakola suosittelee myös paistettua haukea, jonka hän itse nauttii mieluiten perunoiden ja ruskistetun voin kanssa. 
Eritystä herkkua keittiömestarille on kuitenkin hauen mäti joko savustettuna tai kylmäsavustettuna.

– Se on ehdottomasti yksi parhaita mätejä, mitä on!

Alta voit napata Mikko Pakolan ohjeet paistetulle hauelle ja murskatuille perunoille. 

Paistettu hauki 

(neljälle) 

500 g haukifileetä (ruodotonta)
1/4 tl suolaa 
oliiviöljyä
50 g voita
1/4 tl mustapippuria myllystä
1 sitruunan kuori raastettuna
½ sitruunan mehu 
1 pieni purkki kapriksia
silputtua tilliä

Mausta haukifileet suolalla, anna suolaantua n. 30 minuutin ajan. Kuivaa kalat paperilla tai keittiöpyyhkeellä. Paloittele fileet neljään osaan. Laita öljy pannulle, ja kuumenna pannu mahdollisimman kuumaksi. Lisää kalat pannuun, ja paista niihin ensin kaunis väri kuumalla pannulla. Laske lieden lämpötilaa ja lisää pannulle voita. Paista kalaa 2–3 minuuttia vaahtoavassa voissa molemmin puolin (älä polta!). 
Mausta lopuksi kalat pippurilla ja nosta ne pois pannulta. Lisää pannulle kaprikset, sitruunan kuori ja raaste, tillisilppu ja sitruunan mehu. Tarjoa voiseos kalan kastikkeena.

Murskatut perunat

600 g perunoita (varhaisperunoita)
50 g voita
oliiviöljyä
sitruunamehua, suolaa, mustapippuria, tuoretta tilliä
4 keitettyä, kuorittua kananmunaa

Pese perunat ja keitä ne hyvin suolatussa vedessä kuorineen. Kun perunat ovat kypsiä, riko ne haarukalla tai vispilällä. Sekoita perunoiden joukkoon voi ja reilusti oliiviöljyä. Mausta sitruunamehulla, tuoreella tilliä, suolalla ja pippurilla. Murskaa lopuksi joukkoon rouheasti kananmunat. Tarjoile hauen kera.
 

Katso myös video: Martat vinkkaavat helpon ja edullisen kalaruoan.

Perinneruokia ei arvosteta tarpeeksi – nyt on aika palauttaa niiden maine 5:17
Nappaa videolta reseptivinkki kalapuikkojen korvaajaksi!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!