Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kokit muistuttavat: Älä koskaan tee näitä ruokia markettijauhelihasta

2:34Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella – testasimme säästövinkinKATSO MYÖS VIDEO: Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella – testasimme säästövinkin.
Julkaistu 06.06.2023 09:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Jauheliha kuuluu suomalaisiin arkiruokiin, mutta aivan kaikkiin ruokalajeihin sitä ei kuitenkaan kannattaisi käyttää.

Kuten aiemmin olemme kertoneet, suomalaiset ovat tilastojen valossa todellista jauhelihakansaa. Lihatiedotuksen mukaan  puolet maassamme myytävästä tuoreesta lihasta on jauhelihaa ja sen myynnin arvo on noin puolet lihakaupasta. 

Suomen suosituimpien arkiruokien joukossa on useampia jauheliharuokia: takuuvarmoja ikisuosikkeja ovat esimerkiksi jauhelihakastike sekä lihapullat. Yksi jauheliharuokaklassikoista on myös tietysti perinteinen makaronilaatikko.

Jauhelihan käyttö ruoanlaitossa on helppoa, kun vain muistaa raaka-aineen rasvaprosentilla olevan väliä. Esimerkiksi liian vähärasvainen jauheliha väärässä ruokalajissa voi jopa pilata annoksen.

Aivan kaikenlaisia ruokia jauhelihasta ei kuitenkaan kannata kokata. Insider kysyi ammattilaiskokeilta, mihin tunnettuihin ruokiin he eivät ikinä jauhelihaa käyttäisi.

Lue myös: Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa

Markettijauhelihalla liian kuivia hampurilaispihvejä

Yhdysvalloissa televisiosta tuttu kokki Palak Patel ei suosittele käyttämään valmiiksi pakattua markettijauhelihaa hampurilaispihvien valmistamiseen.

– On tärkeää tietää, millaista jauhelihaa ostaa. Valmiiksipakattu markettijauheliha ei ole samana päivänä jauhettua, joten burgeripihveistä voi tulla kuivia ja sitkeitä.

Patel suositteleekin ostamaan jauhelihan lihatiskiltä vastajauhettuna. Hampurilaispihveihin sopii mainiosti esimerkiksi naudan lapa tai rinta. Liian vähärasvaista jauhelihaa ei burgereihin kannata valita. 

Lue myös: Ruokatoimittaja testasi ja yllättyi: "Yksi ainesosa muuttaa täysin sen, miten paistan jatkossa jauhelihani"

Ei ikinä valmiiksi pakattua jauhelihaa tartariin

Kaupan pakattua jauhelihaa ei myöskään suositella käytettäväksi tartariin. Tartar on raakana syötävä liharuoka, joka valmistetaan hienonnetusta tai jauhetusta lihasta ja tarjoillaan perinteisesti kananmunankeltuaisen kanssa.

– Tartarpihvi on parhaimmillaan tuoreesta lihasta tehtynä. Lihasta, esimerkiksi sisäfileestä, riivitään pituussuunnassa säikeitä. Yleensä viipaloin ensin lihan ja hienonnan sen sitten veitsellä, burgerikokkina tunnettu Akseli Herlevi kertoi MTV Uutisille aikoinaan.

Suojakaasuun pakattu jauheliha ei siis ole tähän ruokalajiin oikea vaihtoehto. Kokki Jessica Randhawa muistuttaa Insider-sivustolla, että pakatussa ja kaupan hyllyssä seisseessä jauhelihassa on myös korkeampi bakteeririski. 

Lue myös: Pakastatko jauhelihaa? Älä vaan tee näitä mokia

Ei lämmintä jauhelihaa kylmiin ruokiin

Kolmas niin sanotusti vältettävä jauheliharuoka kokkien listauksessa on mikä tahansa kylmä ruoka, joka sisältää lämmintä jauhelihaa. 

Jauhelihan ja muiden raaka-aineiden lämpötilaero voi nimittäin aiheuttaa ongelmia esimerkiksi salaateissa. Jos lisäät lämpimän jauhelihan kylmään salaattiin, jauhelihan sulanut rasva voi kiinteytyä uudelleen. Lopputulos on tällöin epämiellyttävä. 

– Älä laita jauhelihaa salaattiin, jos mahdollista, kokki Mila Furman sanoo Insider-sivustolla.

Jauhelihaa voi toki käyttää salaateissakin, kunhan sen muistaa jäähdyttää hyvin ennen salaattiin lisäämistä.  

Lue myös: Mitä jauhelihaa valitset kaupasta? Älä ainakaan sorru mokaan, joka voi pilata ruokasi

Lähde: Insider

Lisää aiheesta:

Lihapullia halvemmalla! Muista säästökikka jauhelihaostoksillaAmmattilaiskokit muistuttavat: Näitä ruokia ei koskaan kannata tehdä markettijauhelihastaOletko hoksannut tätä? Nerokas paistokikka lihapullille: "Ei ole parempaa tapaa tehdä"Kokit paljastavat suosikkinsa ja inhokkinsa: Näitä ruokia ei koskaan kannata tehdä markettijauhelihasta Ethän sorru tähän jauhelihavirheeseen? Voi pilata pahimmassa tapauksessa koko ruoanValmistatko jauhelihasta näitä arkiruokia? Kokit paljastavat suosikki- ja inhokkireseptinsä
JauhelihaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jauheliha
  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 28.8.11:34
    Ruoka

    Näin jauhelihakastikkeesta tulee parempaa