Kokit muistuttavat: Älä koskaan tee näitä ruokia markettijauhelihasta

Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella – testasimme säästövinkin 2:34 Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella – testasimme säästövinkin
KATSO MYÖS VIDEO: Liha-makaronilaatikkoa halvemmalla! Korvaa jauheliha tällä lihatuotteella – testasimme säästövinkin.

Jauheliha kuuluu suomalaisiin arkiruokiin, mutta aivan kaikkiin ruokalajeihin sitä ei kuitenkaan kannattaisi käyttää.

Kuten aiemmin olemme kertoneet, suomalaiset ovat tilastojen valossa todellista jauhelihakansaa. Lihatiedotuksen mukaan  puolet maassamme myytävästä tuoreesta lihasta on jauhelihaa ja sen myynnin arvo on noin puolet lihakaupasta. 

Suomen suosituimpien arkiruokien joukossa on useampia jauheliharuokia: takuuvarmoja ikisuosikkeja ovat esimerkiksi jauhelihakastike sekä lihapullat. Yksi jauheliharuokaklassikoista on myös tietysti perinteinen makaronilaatikko.

Jauhelihan käyttö ruoanlaitossa on helppoa, kun vain muistaa raaka-aineen rasvaprosentilla olevan väliä. Esimerkiksi liian vähärasvainen jauheliha väärässä ruokalajissa voi jopa pilata annoksen.

Aivan kaikenlaisia ruokia jauhelihasta ei kuitenkaan kannata kokata. Insider kysyi ammattilaiskokeilta, mihin tunnettuihin ruokiin he eivät ikinä jauhelihaa käyttäisi.

Markettijauhelihalla liian kuivia hampurilaispihvejä

Yhdysvalloissa televisiosta tuttu kokki Palak Patel ei suosittele käyttämään valmiiksi pakattua markettijauhelihaa hampurilaispihvien valmistamiseen.

– On tärkeää tietää, millaista jauhelihaa ostaa. Valmiiksipakattu markettijauheliha ei ole samana päivänä jauhettua, joten burgeripihveistä voi tulla kuivia ja sitkeitä.

Patel suositteleekin ostamaan jauhelihan lihatiskiltä vastajauhettuna. Hampurilaispihveihin sopii mainiosti esimerkiksi naudan lapa tai rinta. Liian vähärasvaista jauhelihaa ei burgereihin kannata valita. 

Ei ikinä valmiiksi pakattua jauhelihaa tartariin

Kaupan pakattua jauhelihaa ei myöskään suositella käytettäväksi tartariin. Tartar on raakana syötävä liharuoka, joka valmistetaan hienonnetusta tai jauhetusta lihasta ja tarjoillaan perinteisesti kananmunankeltuaisen kanssa.

– Tartarpihvi on parhaimmillaan tuoreesta lihasta tehtynä. Lihasta, esimerkiksi sisäfileestä, riivitään pituussuunnassa säikeitä. Yleensä viipaloin ensin lihan ja hienonnan sen sitten veitsellä, burgerikokkina tunnettu Akseli Herlevi kertoi MTV Uutisille aikoinaan.

Suojakaasuun pakattu jauheliha ei siis ole tähän ruokalajiin oikea vaihtoehto. Kokki Jessica Randhawa muistuttaa Insider-sivustolla, että pakatussa ja kaupan hyllyssä seisseessä jauhelihassa on myös korkeampi bakteeririski. 

Ei lämmintä jauhelihaa kylmiin ruokiin

Kolmas niin sanotusti vältettävä jauheliharuoka kokkien listauksessa on mikä tahansa kylmä ruoka, joka sisältää lämmintä jauhelihaa. 

Jauhelihan ja muiden raaka-aineiden lämpötilaero voi nimittäin aiheuttaa ongelmia esimerkiksi salaateissa. Jos lisäät lämpimän jauhelihan kylmään salaattiin, jauhelihan sulanut rasva voi kiinteytyä uudelleen. Lopputulos on tällöin epämiellyttävä. 

– Älä laita jauhelihaa salaattiin, jos mahdollista, kokki Mila Furman sanoo Insider-sivustolla.

Jauhelihaa voi toki käyttää salaateissakin, kunhan sen muistaa jäähdyttää hyvin ennen salaattiin lisäämistä.  

Lähde: Insider

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat