Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Täydellinen tartar vaatii tuoreen lihan – huippukokin vinkeillä onnistut!

Shutterstock
Julkaistu 16.09.2015 20:01

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Tartarpihvin voi valmistaa kotona, mutta miten pihvistä saa täydellisen? Huippukokki Akseli Herlevi kertoo. 

Tartar on raakana syötävä liharuoka, joka valmistetaan hienonnetusta tai jauhetusta lihasta ja tarjoillaan kananmunankeltuaisen kanssa.

– Tartarpihvi on parhaimmillaan tuoreesta lihasta tehtynä. Lihasta, esimerkiksi sisäfileestä, riivitään pituussuunnassa säikeitä. Yleensä viipaloin ensin lihan ja hienonnan sen sitten veitsellä, Akseli Herlevi sanoo. 

Lihamyllyä ei tartarin tekemiseen tarvitse, vaan veitsi riittää mainiosti. 

Kun liha on hienonnettu, on seuraava askel maustaminen. 

Herlevi kehottaa maustamaan tartarin suolalla, pippurilla ja esimerkiksi worcestershirekastikkeella, tabascolla tai chilillä. Tartarin kruunaa raaka keltuainen.

– Se tekee tartarin mausta täyteläisemmän.

Herlevi kertoo maustavansa tartarin yleensä valmiiksi.

– Perinteisesti liha on maustamaton, sen päällä on keltuainen ja sivussa ryhmittäin suolakurkkua ja kaprista.

Lisukkeet voi kuitenkin sekoittaa myös lihan sekaan antamaan makua.

– Itse sekoitan massan valmiiksi ja laitan oliiviöljyssä paahdetun leivän päälle. 

Pese ja kuivaa välineet

Koska tartar tehdään raa’asta lihasta, on sen kanssa syytä muistaa hygieenisyys.

– Lihaa ei tarvitse seisottaa pöydällä, vaan se voidaan ottaa suoraan jääkaapista. Veitsi ja leikkuulauta pestään huolella ja kuivataan. Mitään teollisuusdesinfiointia ei tarvitse tehdä.

– Jos haluaa olla erityisen tarkka, voi lihaa pitelevässä kädessä olla vaikka kumihanska, joka estää ristikontaminaatiota, Herlevi vinkkaa. 

– Olen tehnyt kymmenen vuotta kokin hommia, eikä yhtään ruokamyrkytystapausta ole sattunut.

Lisää aiheesta:

Emma paljastaa, miten minkä tahansa lihan saa helposti mehukkaaksi: "Olen huomannut, että jopa 15 minuuttia tuottaa tulosta"Lihansyöjän unelma! Perinteiselle marinadille on olemassa huomattavasti parempi vaihtoehto – oletko jo kokeillut?Muista tärkeä työvaihe ennen lihan grillaamista! Suomalaiskokit kertovat, miten teet täydelliset ribsitKari Aihinen ylistää: "Seksikkäämpi ruoka kuin burgeri tai pizza" – oletko maistanut?Unohda marinadit – näin liha kannattaa oikeasti maustaaUnohda perinteiset marinadit – nyt tulee rub-maustaminen
LihaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä