Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruokatoimittaja testasi ja yllättyi: "Yksi ainesosa muuttaa täysin sen, miten paistan jatkossa jauhelihani"

1:25Näin paistat jauhelihasta täydellistä
Julkaistu 08.02.2021 17:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Arvostetulla Food52-ruokasivustolla perehdyttiin tällä kertaa jauhelihan paistamisen saloihin. Ruokatoimittajalle selvisi, että yksi yllättävä aineosa jauhelihan seassa voi saada aikaan ihmeitä.

Videolla: Jos ruokasoodaniksi ei inspiroi, yllä perinteisempi tapa jauhelihan paistamiseen!

Food52-ruokasivuston tuoreessa artikkelissa nostetaan esiin joulukuussa TikTok-hitiksi noussut jauhelihavideo. Tuolloin Emily Harper -niminen nainen jakoi videopalvelussa jauhelihan paistoniksin, josta muodostui viraalihitti. Kaikki eivät kuitenkaan olleet aivan vakuuttuneita siitä, onko Emilyn niksi oikeasti hyvä.

Lue lisää: Älä ikinä tee näin jauhelihalle! Emilyn jauhelihavinkki hirvittää kokkeja ja ruoka-asiantuntijoita: "Ehdoton ei"

Videolla nähdään, kuinka Emily ottaa raa’an jauhelihan paketista, laittaa sen pannulle paistumaan ja rikkoo rakennetta lastan avulla samalla, kun jauheliha ruskistuu. 

– Kaikki tämä rasva on ällöttävää. Siispä hankkiudun siitä eroon, Emily kirjoittaa videonsa yhteydessä.

Sitten Emily kaataa pannulta rasvat pois lavuaariin. Lopuksi hän vielä kaataa jauhelihat siivilään, huuhtelee ne juoksevalla vedellä ja palauttaa sitten huuhdeltuna paistinpannulle. 

Emilyn video ei kuitenkaan kerännyt pelkkää positiivista palautetta. Twitterissä ”keittiökikka” tuomittiin yksiselitteisesti huonoksi. Monen mielestä jauhelihan huuhteleminen vedellä tekee siitä taatusti kuivaa ja mautonta.

"Yksi ainesosa muuttaa täysin sen, miten paistan jatkossa jauhelihani"

Nyt aiheeseen perehtyy ruokatoimittaja Valerio Farris Food52-sivustolla. 

– Oloni oli turta ensimmäisen katselukerran jälkeen. Mitä juuri näin? Huuhtoiko hän oikeasti kaiken rasvan lihasta viemäriin? Pitäisikö minunkin tehdä näin, vai ei todellakaan? Farris kirjoittaa.

Vaikka niksi ei ruokatoimittajan mukaan vaikuttanut kovin järkevältä, Emily saattoi olla ainakin osittain oikeassa. Jauhelihan paistaminen todella jättää usein inhottavan rasvakerroksen pannulle ja tämä saattaa myös estää lihan kunnollisen ruskistumisen. 

– Entäpä, jos olemassa onkin kiertotie, joka ei edellytä ruokasi kylvettämistä vedessä? Yksi ainesosa muuttaa täysin sen, miten paistan jatkossa jauhelihani. Todennäköisesti se löytyy sinunkin keittiöstäsi, Farris vakuuttaa.

Ruokatoimittaja kertoo tämän jälkeen America's Test Kitchen -testikeittiöstä oppimastaan kikasta: jauhelihan sekaan tulisi ripotella hieman ruokasoodaa ja antaa sen vaikuttaa hetkellisesti. Ruokasooda sitoo itseensä kosteuden ja estää jauhelihan vettymisen. 

"Jauheliha menettää vähemmän nestettä, ruskistuu nopeammin ja maistuu paremmalta"

Farris testasi menetelmää itsekin.

– Otin jauhelihan pakkauksesta ja ripottelin sen päälle ruokasoodaa. Sekoitin ruokasoodan jauhelihan joukkoon niin, että se imeytyi lihaan kokonaan ja jätin jauhelihan seisomaan 15 minuutiksi. Sitten laitoin jauhelihan pannulle paistumaan ilman rasvaa, sekoitin hieman ja annoin sen ruskistua, Farris kuvailee.

Ruokatoimittaja sekoitteli jauhelihaa aina välillä pannulla ja huomasi pian, että ruokasooda todella vaikutti paistotulokseen.

– Huomasin heti eron. Nestettä ei kertynyt pannulle ja jauheliha ruskistui juuri, kuten halusin. 

Kikka todella toimi ja lopputuloksena pannulle ei jäänyt lilluvaa nestettä tai rasvaa.

Cook’s Illustrated -ruokalehden mukaan sama efekti tapahtuu, jos jauhelihaan laittaa ennen paistoa ruokasooda-vesiseosta (noin ¾ tl ruokasoodaa ja 2 rkl vettä) ja antaa tekeytyä 15–20 minuuttia.

– Jauheliha menettää vähemmän nestettä, ruskistuu nopeammin ja maistuu paremmalta. 

Lue myös: Perheenäidin jauhelihakikkaa ylistetään: "750 gramman pakkaus jauhelihaa puolitettuna ja pakastettuna..."

Lähde: Food52

Lisää aiheesta:

Ruokatoimittajan jauhelihakikka: "En enää ikinä paista millään muulla tavalla"Ruokatoimittaja ylistää: "Tässä on paras asia, jonka juuri opin jauhelihasta 25 vuoden kokkaamisen jälkeen"Älä ikinä tee näin jauhelihalle! Emilyn jauhelihavinkki hirvittää kokkeja ja ruoka-asiantuntijoita: "Ehdoton ei"Yleinen uskomus onkin täysin väärä: Pastaa ei sittenkään tarvitse laittaa kiehuvaan veteen Hanna julkaisi itkettävän hyvän ja helpon arkiruokareseptin – tätä kaikki haluavat nyt kokeilla! 10 herkullista vinkkiä täydelliseen munakokkeliin – mikä vinkeistä on oma suosikkisi?
RuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • 12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu