Ruokatoimittaja testasi ja yllättyi: "Yksi ainesosa muuttaa täysin sen, miten paistan jatkossa jauhelihani"

Näin paistat jauhelihasta täydellistä 1:25 Näin paistat jauhelihasta täydellistä

Arvostetulla Food52-ruokasivustolla perehdyttiin tällä kertaa jauhelihan paistamisen saloihin. Ruokatoimittajalle selvisi, että yksi yllättävä aineosa jauhelihan seassa voi saada aikaan ihmeitä.

Videolla: Jos ruokasoodaniksi ei inspiroi, yllä perinteisempi tapa jauhelihan paistamiseen!

Food52-ruokasivuston tuoreessa artikkelissa nostetaan esiin joulukuussa TikTok-hitiksi noussut jauhelihavideo. Tuolloin Emily Harper -niminen nainen jakoi videopalvelussa jauhelihan paistoniksin, josta muodostui viraalihitti. Kaikki eivät kuitenkaan olleet aivan vakuuttuneita siitä, onko Emilyn niksi oikeasti hyvä.

Videolla nähdään, kuinka Emily ottaa raa’an jauhelihan paketista, laittaa sen pannulle paistumaan ja rikkoo rakennetta lastan avulla samalla, kun jauheliha ruskistuu. 

– Kaikki tämä rasva on ällöttävää. Siispä hankkiudun siitä eroon, Emily kirjoittaa videonsa yhteydessä.

Sitten Emily kaataa pannulta rasvat pois lavuaariin. Lopuksi hän vielä kaataa jauhelihat siivilään, huuhtelee ne juoksevalla vedellä ja palauttaa sitten huuhdeltuna paistinpannulle. 

Emilyn video ei kuitenkaan kerännyt pelkkää positiivista palautetta. Twitterissä ”keittiökikka” tuomittiin yksiselitteisesti huonoksi. Monen mielestä jauhelihan huuhteleminen vedellä tekee siitä taatusti kuivaa ja mautonta.

"Yksi ainesosa muuttaa täysin sen, miten paistan jatkossa jauhelihani"

Nyt aiheeseen perehtyy ruokatoimittaja Valerio Farris Food52-sivustolla. 

– Oloni oli turta ensimmäisen katselukerran jälkeen. Mitä juuri näin? Huuhtoiko hän oikeasti kaiken rasvan lihasta viemäriin? Pitäisikö minunkin tehdä näin, vai ei todellakaan? Farris kirjoittaa.

Vaikka niksi ei ruokatoimittajan mukaan vaikuttanut kovin järkevältä, Emily saattoi olla ainakin osittain oikeassa. Jauhelihan paistaminen todella jättää usein inhottavan rasvakerroksen pannulle ja tämä saattaa myös estää lihan kunnollisen ruskistumisen. 

– Entäpä, jos olemassa onkin kiertotie, joka ei edellytä ruokasi kylvettämistä vedessä? Yksi ainesosa muuttaa täysin sen, miten paistan jatkossa jauhelihani. Todennäköisesti se löytyy sinunkin keittiöstäsi, Farris vakuuttaa.

Ruokatoimittaja kertoo tämän jälkeen America's Test Kitchen -testikeittiöstä oppimastaan kikasta: jauhelihan sekaan tulisi ripotella hieman ruokasoodaa ja antaa sen vaikuttaa hetkellisesti. Ruokasooda sitoo itseensä kosteuden ja estää jauhelihan vettymisen. 

"Jauheliha menettää vähemmän nestettä, ruskistuu nopeammin ja maistuu paremmalta"

Farris testasi menetelmää itsekin.

– Otin jauhelihan pakkauksesta ja ripottelin sen päälle ruokasoodaa. Sekoitin ruokasoodan jauhelihan joukkoon niin, että se imeytyi lihaan kokonaan ja jätin jauhelihan seisomaan 15 minuutiksi. Sitten laitoin jauhelihan pannulle paistumaan ilman rasvaa, sekoitin hieman ja annoin sen ruskistua, Farris kuvailee.

Ruokatoimittaja sekoitteli jauhelihaa aina välillä pannulla ja huomasi pian, että ruokasooda todella vaikutti paistotulokseen.

– Huomasin heti eron. Nestettä ei kertynyt pannulle ja jauheliha ruskistui juuri, kuten halusin. 

Kikka todella toimi ja lopputuloksena pannulle ei jäänyt lilluvaa nestettä tai rasvaa.

Cook’s Illustrated -ruokalehden mukaan sama efekti tapahtuu, jos jauhelihaan laittaa ennen paistoa ruokasooda-vesiseosta (noin ¾ tl ruokasoodaa ja 2 rkl vettä) ja antaa tekeytyä 15–20 minuuttia.

– Jauheliha menettää vähemmän nestettä, ruskistuu nopeammin ja maistuu paremmalta. 

Lähde: Food52


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!