Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalainen erikoisuus on leipähyllyjen hittituote – tiesitkö tätä ruisleivästä?

7:03Mikä suomalainen ruisleipäpala on paras? Vastakkain perinteinen pussileipä, paistopistetuote ja kotileipomon herkkuKATSO MYÖS VIDEO: Halpa vs. kallis -sarjassa laitettiin ruispalat paremmuusjärjestykseen! Voittiko kaupan halvin sokkotestissä kotileipomotuotteen?
Julkaistu 28.02.2023 15:57

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruisleipäpäivänä on hyvä kerrata mielenkiintoisia faktoja kansallisruoastamme.

Tiistaina 28.2. vietetään jälleen suomalaisen kansallisruoan eli ruisleivän päivää. Ruisleipäpäivää vietetään nyt jo seitsemättä kertaa.

Tiesitkö? Ruisleipä valittiin vuonna 2017 Suomen kansallisruoaksi. Siitä lähtien suomalaisen kulttuurin päivänä, Kalevalan päivänä 28. helmikuuta, on juhlittu myös kotimaista ruokakulttuuria, jossa ruisleivällä on vahva symbolinen arvo.

Ruisleivällä on syystä oma päivänsä, sillä syömme maailman eniten ruista, jopa 16 kiloa vuodessa henkilöä kohden.

Leipätiedotuksen tuoreessa kuluttajatutkimuksessa kävi ilmi, että kolme tärkeintä syytä syödä ruisleipää ovat hyvä maku, terveellisyys ja kuitupitoisuus. Monelle suomalaiselle myös kotimaisuus on tärkeä syy syödä rukiista leipää.

Lue myös: Tiesitkö tätä paahtoleivästä? Moni ei ole tajunnut tätä asiaa Suomen suosituimmasta

– Makuasioista ei voi kiistellä, mutta suomalaiset vaikuttavat pitävän rukiin happamasta mausta. Tietoisuus rukiin kuitupitoisuudesta sen sijaan on tosiasia: Suomessa ruisleipä leivotaan lähes aina täysjyvärukiista ja näin ollen se sisältää runsaasti kuituja, toteaa Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen  tiedotteessa.

Revitty palaleipä on suomalainen erikoisuus

Muualta maailmasta katsottuna suomalaisilta leipäosastoilta löytyy yksi hämmästyttävä erikoisuus: revitty ruispalaleipä.

Linkosuon leipomo ryhtyi vuonna 1974 ensimmäisenä Suomessa valmistamaan revittyä tuoretta ruispalaleipää. Muualla maailmassa lähes tuntemattoman palaleivän osuus leivän kulutuksesta on Suomessa merkittävä. Voidaankin puhua melkoisesta hittikeksinnöstä.

Vaasan Ruispalat on jo vuosia pitänyt kärkipaikkaa Suomen suosituimpana leipänä.

Tärkein täysjyvän lähde suomalaisten ruokavaliossa

THL:n vuonna 2021 tekemästä Finravinto 2017 -julkaisuun perustuvasta tutkimuksesta käy ilmi, että ruis on edelleen tärkein täysjyvän lähde suomalaisten ruokavaliossa. Tutkimuksen mukaan miehet saavat keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa täysjyvää päivässä. 

Yksi ruisleipäviipale sisältää täysjyvää keskimäärin 14 grammaa ja lautasellinen ruispuuroa 28 grammaa. Täysjyvän riittävä saanti pienentää riskiä sairastua moniin kansantauteihin.

Lue myös: Lentokentän Alepasta hamstrataan erityisesti yhtä tuotetta: "Myyntipiikki aina, kun lomat alkavat"

Tiesitkö? Suomi omavarainen rukiin osalta

Ruisleipä leivotaan nykyään suomalaisesta rukiista. Vielä noin kymmenen vuotta sitten elintarviketeollisuuden käyttämästä, noin 100 miljoonasta ruiskilosta, puolet tuotiin ulkomailta.

Viime vuosikymmenen aikana koko ruisketju on sitoutunut kotimaisen rukiin käyttöön, jonka ansioista rukiin viljely on lisääntynyt Suomessa. Nykyisin olemme omavaraisia rukiin osalta. Kun rukiin tuonti vielä vuonna 2012 oli yli 50 miljoona kiloa, oli se vuonna 2019 enää alle kymmenesosa tästä.

Katso myös video: Nerokas kikka leivän voiteluun 

0:33Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?Oletko hoksannut tätä?

Lähteet: Leipätiedotus

Lisää aiheesta:

Yksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Tiesitkö tätä ruisleivästä? Suomen kansallisruoan suosio ei horjuLeipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikistaYksi oleellinen asia on muuttunut suomalaisessa ruisleivässä 10 vuodessa – nyt kehiteltiin uusi puikula: "Povaamme tästä erityisesti lapsiperheiden hittituotetta"Tee näin joka toinen kerta, kun syöt leipää – terveytesi kiittää! Suomalaiset hamstraavat jopa 38 miljoonaa pakettia vuodessa – löytyykö sinunkin ostoskoristasi "Suomen suosituin"?
LeipäRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä