Ruisleipäpäivänä on hyvä kerrata mielenkiintoisia faktoja kansallisruoastamme.
Tiistaina 28.2. vietetään jälleen suomalaisen kansallisruoan eli ruisleivän päivää. Ruisleipäpäivää vietetään nyt jo seitsemättä kertaa.
Tiesitkö? Ruisleipä valittiin vuonna 2017 Suomen kansallisruoaksi. Siitä lähtien suomalaisen kulttuurin päivänä, Kalevalan päivänä 28. helmikuuta, on juhlittu myös kotimaista ruokakulttuuria, jossa ruisleivällä on vahva symbolinen arvo.
Ruisleivällä on syystä oma päivänsä, sillä syömme maailman eniten ruista, jopa 16 kiloa vuodessa henkilöä kohden.
Leipätiedotuksen tuoreessa kuluttajatutkimuksessa kävi ilmi, että kolme tärkeintä syytä syödä ruisleipää ovat hyvä maku, terveellisyys ja kuitupitoisuus. Monelle suomalaiselle myös kotimaisuus on tärkeä syy syödä rukiista leipää.
Lue myös: Tiesitkö tätä paahtoleivästä? Moni ei ole tajunnut tätä asiaa Suomen suosituimmasta
– Makuasioista ei voi kiistellä, mutta suomalaiset vaikuttavat pitävän rukiin happamasta mausta. Tietoisuus rukiin kuitupitoisuudesta sen sijaan on tosiasia: Suomessa ruisleipä leivotaan lähes aina täysjyvärukiista ja näin ollen se sisältää runsaasti kuituja, toteaa Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen tiedotteessa.