Miksi leipää ei saa pakastaa uudelleen?
Moni saattaa heittää pakastimeen leipää, sillä se säilyy siten pidempään. Ihan kaikki leivät eivät kuitenkaan pakkausmerkintöjen mukaan sovellu pakastettaviksi.
Muun muassa Fazerin Lemppari-sarjan leivät saapuvat kauppoihin pakasteena, ja siksi pakkauksessa lukee, että sitä ei saa jäädyttää uudelleen. Myös esimerkiksi osa Vaasanin Street Food -sarjan leipätuotteista sisältää merkinnän siitä, että tuote on sulatettu ja sitä ei saa uudelleen pakastaa.
Leivän pakastaminen herätti taannoin keskustelua myös Tiktokissa.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
– Siis mitä pahaa sille leivälle tapahtuu jos sen pakastaa uudelleen? Eräs kommentoija kysyy.
– Miksei saisi pakastaa uudelleen? Miettii toinen.
Kysyimme elintarvikehygienian professorilta, mihin pakastuskielto perustuu.
Lue myös: Kun Kirsikka tekee voileivän, siitä tulee väkisin "kurkkusilmäinen Martti"
Tähän tuplapakastamiskielto perustuu
Helsingin yliopiston elintarvikehygienian professori Johanna Björkroth sanoo leivän laadun kärsivän uudelleenpakastamisesta.
– Kotioloissa pakastaminen aiheuttaa suurempien jääkiteiden muodostumista kuin teollisessa pakastamisessa. Kun jo kertaalleen pakastetun leivän sulattaa ja pakastaa uudelleen ja sulattaa jälleen, se on nahkeaa ja siten aistittavalta laadultaan huonompaa.
Mitään suoraa terveyshaittaa uudelleenpakastaminen ei aiheuta, mutta jäätyessään leipä kerää itseensä kosteutta, joka voi sulaessa nopeuttaa homehtumista.
Uudelleenpakastuskielto on pakkauksissa kuitenkin siksi, että tuote ei säilytä laatuaan, jos sen pakastaa kertaalleen.
– Tietysti valmistajat haluavat, että kuluttajat nauttivat sen elintarvikkeen mahdollisimman hyvälaatuisena. Siihen nämä tuplapakastamiskiellot perustuvat.
Lue myös: Leipäpusseihin uusi merkintä – se kannattaa tarkistaa
Katso myös: Ruisleivät syynissä: Asiantuntija kertoo, mistä tunnistaa hyvän ruisleivän
14:38Onko ruisleipä aina terveellistä ja millaisia tietoja ruisleipäpaketin kyljestä kannattaa lukea? Leipäyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen haastattelussa.