Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oletko maistanut tätä legendaarista herkkua? Jyväskyläläisen leivonnaisen kehitti ruotsalainen rallikuski

Rallitorttu kehitettiin Jyväskylässä vuonna 1968.
Rallitorttu kehitettiin Jyväskylässä vuonna 1968.Mummin Pullapuoti
Julkaistu 27.07.2025 16:37
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

Suomalainen ruokakulttuuri pitää sisällään monia alueellisia erikoisuuksia, ja paikalliset erot näkyvät myös leivissä ja leivonnaisissa. 

Suomessa on maailman rikkain leipäkulttuuri, Leipätiedotus ry kertoo tiedotteessaan. 

Leivistä ja makeista leipomotuotteista löytyy monia paikallisia erikoisuuksia ympäri Suomen. 

Suomalaisia paikalliserikoisuuksia ovat esimerkiksi savonlinnalaiset lörtsyt, pohjoissavolaiset kukot, satakuntalainen kakko sekä varsinaissuomalainen saaristolaisleipä.

Erään perinneherkun tarina alkoi vuonna 1968, ja se on edelleen osa vuosittain järjestettävää urheilutapahtumaa. Kyseessä on jyväskyläläinen rallitorttu eli makea leivonnainen, jossa on viineritaikinan päällä mantelimassaa, vaniljakreemiä ja rusinoita.  

Leipätiedotus ry kuvailee rallitorttua legendaariseksi ja kuuluisaksi herkkupiiraaksi. 

Lue myös: Harva tuntee "raumalaisen sekasotkun" – oletko maistanut lapskoussia?

Rallitortun kehitti kondiittori-rallikuski Olle Bromark

Rallitortun kehitti ruotsalaisrallikuski Olle Bromark vuonna 1968, kun hän osallistui sinä vuonna Jyväskylän MM-ralleihin. Bromark oli siviiliammatiltaan kondiittorimestari, ja hänen kartturinaan toimi Hannu Kiviranta, joka oli edellisenä vuonna perustanut Sirkka Parviaisen kanssa Mummin Pullapuodin, joka kuuluu nykyisin Elosen Konditoria Oy:n alle.

– Kiviranta pyysi Ollea pitämään Mummin leipureille kurssin, ja opetuksen tuloksena syntyi herkullinen torttu, joka nimettiin opettajansa mukaan rallitortuksi, Mummin Pullapuodin kahvilapäällikkö Pia Pääkkönen kertoo MTV Uutisille.

Kyseistä torttua on valmistettu siitä asti.

Jyväskylässä ajetaan jälleen rallia Suomen MM-rallikisoissa Secto Rally Finlandissa 31.7.–3.8.2025. 

Lue myös: Alexander Stubb kokeili ensi kertaa lappeenrantalaista erikoisherkkua: "Hyvinkin maukas"

Katso myös: Laihian paikallisherkku on kaljavelli

8:33Kaljavellin kutsuHalpa vs. kallis: Makumatkalla -jaksossa vieraillaan Laihialla ja maistellaan paikallista kaljavelliä.

Juttua muokattu 28.7. kello 8.25: haastateltavan sukunimi korjattu Paakkosesta Pääkköseksi. 

Lisää aiheesta:

Pukspröött ja pystökaffet – Raumalla kummallisen kuuloisia paikallisherkkujaHelsingissä tuli myyntiin ennennäkemätön sixpackHans Välimäki ylistää hämmentävää tamperelaista pikaruokaa – oletko koskaan maistanut?Marjaana keksi tuotteen, josta povataan seuraavaa ruokakauppahittiä – Jyrki Sukula: "Hämmentävän lähellä ravintolatasoista"Onko tässä suomalaisten ruokakauppojen seuraava hitti? Katariina kehitteli nerokkaan paistopistetuotteen – Jyrki Sukula: "Nyt on jännä paikka"Suomalainen leipomo yritti kehittää sämpylöitä – mönkään meni, mutta syntyi vahingossa uusi hittituote: "Pakkohan niille oli nauraa"
RuokaTorttuMakeat leivonnaisetLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:44
    Jouluruoka

    Luulitko näitä joulun herkuiksi? Totuus paljastuu kaupan hyllyllä

  • 11:32
    Jouluruoka

    Kuinka nopeasti joulukinkku sulaa jääkaapissa?

  • Eilen17:44
    Jouluruoka

    Piparit airfryerissa – superhelppo ohje!

  • Eilen09:04
    Joulukinkku

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Martat: Tämä on ehdoton takaraja

  • 13.12.17:32
    Leipä

    Vappu Pimiän saaristolaisleipä on hitti: "Maailman helpoin tehdä"